Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Om de ändå begrep bättre...

En bengal - som skapar hälsovådlig rök, som avskärmar planen, som orsakar spelstopp - som är ett fördärv för fotbollen. Som inte fansen tycks begripa. Foto: TT

 

De som slåss, eldar bengaler och i övrigt gör allt för att förstöra för de lag de måste hata eftersom de gör allt för att skada klubben vet det här. Men, de struntar fullständigt i att de skadar sin klubb. 

Göteborgs-Posten har idag publicerat ett brev från en supporter som varit på fotboll med sin son och svaret från en av de större sponsorerna. 

Vi vet att störningar, våld, slagsmål och bengaler kostar pengar i form av publik som stannar hemma och sponsorer som inte vill satsa på fotbollen. Vi vet dock inte hur mycket.

De skadar sin egen klubb

I ett läge när Allsvenskan slår publikrekord, när imagen har förbättrats vilket syns i sponsorintäkter och när våldet totalt sett har minskat så räcker det med några storstadsmatcher som avviker från att den gamla mediabilden åter har tagit kommandot.

Det här skadar fotbollen, det minskar intäkter för klubbarna, det förstör möjligheter att förbättra ranking så vi kommer åt fler europeiska fotbollsfester och de pengar som Champions League och Europaligan ger.

De som slåss, eldar bengaler och i övrigt gör allt för att förstöra för de lag de måste hata eftersom de gör allt för att skada klubben vet det här. Men, de skiter fullständigt i att de skadar sin klubb. De har kidnappat matcherna som blivit egna partyn där fotbollen är underordnad makten de känner när de får skapa kaos, skrämma barn och skrämma bort publik och sponsorer, slåss och i grupp agera på ett sätt som de som individer är för fega för att prova.

Publik som uteblir

En del av det här beror på den dåliga kombon av större grupper med den psykologi som finns och alkohol eller droger. Men en del måste vara medvetet agerande för att skada den klubb man i övrigt säger sig älska. Här för man samma resonemang som vilken hustrumisshandlare som helst

60-70 procent av de som har en klubb de tycker om, som gillar fotboll men som inte går på fotboll anger störningarna som huvudorsak i de kundundersökningar som finns. Vet inte hur många gånger jag läst om människor som inte vill gå på fotboll igen i höst, men det har passerat 30. Vi kan anta att mörkertalet är på ett antal tusen gånger.

Vi kan se att mängden miljardföretag som sponsrar klubbarna är försvinnande få utifrån hur det ser ut i andra länder. Vi kan se att trots den fantastiska publikökningen i år så ökar inte Allsvenskan i matchdagsintäkter i samma tempo som resten av upplevelseindustrin. 

Att företag efter skandaler i olika sporter från Ludmila och framåt idag gör omfattande riskanalyser inför ett större sponsoravtal är något alla känner. Att sponsorer agerar även när vi pratar miljardavtal kunde vi se häromdagen när tre företag kräver att Blatter lämnar Fifa omgående. 

Att omsättning och tabellplacering hör ihop har bevisats flera gånger. Det vet de här supportrarna också. Vi får anta att de ser ökad omsättning och professionellare event som ett hot mot sin egen makt över eventen. Bengalerna bör i stor utsträckning ses som en maktdemonstration.

Makten över klubbarna

Konspirationsteorin, som till skillnad från de flesta andra sådana har mycket omfattande indikationer är då att det vi nu ser är den stora slutgiltiga striden om makten över klubbarna mellan de onda och de goda krafterna.

De onda vill ha sitt event där sällanbesökare, barnfamiljer, sponsorer och vanliga svenskar enbart kan göra nytta om de förfasas och blir rädda men i övrigt inte skall ses som välkomna eftersom det riskerar minska gruppens makt över eventet. 

Vi som vill gå på fotboll med hustru och vänner några gånger per år för att det är trevligt, vänligt, stämning och roligt att gå på fotboll är inte lika ”fina” eftersom vi inte lever enbart allena för gruppen supportrar och matcherna. 

Det är inte långsökt att göra kopplingar till olika religiösa grupperingar inom samma religion. De psykologiska förklaringar som finns heter alltid något med ”sekt”.

Förlorar uppemot 300 miljoner

Det viktiga är att fotbollen är ett offer och att det handlar om ett samhällsproblem. Som Johan Esk förtjänstfullt skrev i DN idag (tack Facebook för länken, föredrar media som är faktabaserade) så är inte festivaler hotade av media trots våldtäkter, grova våldsbrott, stölder, narkotikaproblem och krogarna. Stureplanskrogarna bär inte ansvar för stöket runt omkring och så vidare. 

Min bedömning av uteblivna sponsorintäkter, uteblivna publikintäkter och uteblivna intäkter från arenakonsumtion hamnar på 200-300 miljoner kronor för Allsvenskan som helhet med knappa hälften hos tre Stockholmslag och IFK Göteborg. Det är pengar nog för att öka deltagandet i Europaspel som lätt kan ge lika mycket till.

600 risksupportrar, primärt omogna unga män (resten åker med, men de är nog inte fler) med dåligt omdöme står just nu i vägen och de kostar uppemot en miljon per skalle.

Svensk elitfotboll har stora möjligheter att växa och bli bättre men då måste man bli av med de här personerna.

Dan Persson

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen