Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
För många ekonomiska kriser
Media från DI till kvällspress fylls nu av nyheten att handbollsklubben GUIF har fått det man kallar ”Akut ekonomisk kris” och begär att spelarna och övriga anställda går ner 30 procent i lön.
Jag har inte gjort någon research på siffrorna för GUIF så det är viktigt att notera att följande text är generell och inte på något sätt kan anses beskriva läget i GUIF. Detta då jag inte har mer info än vad som stått i media och inte haft möjlighet att kontrollera sanningshalten i det media skriver.
Den enkla sanningen
För att då börja med ett par påståenden som är så generella att eventuella undantag bara bekräftar regeln:
• Ekonomiska problem i en idrottsförening som spelar seriespel med spelare som har lön kan bara bero på två saker. Antingen grav inkompetens eller medveten ekonomisk doping, dvs fusk.
• Akuta ekonomiska problem kan inte uppstå. De är om de påstås ha uppstått en ren lögn.
• Budgetering av ökade intäkter från publik eller sponsorer handlar med ett par undantag som uppgång i högre serie, Europaspel och liknande inte om företagsekonomi utan om önsketänkande för att möjliggöra ekonomisk doping.
Ekonomisk doping i lagidrotter skall ur alla moraliska perspektiv jämställas med kemisk doping i individuella idrotter.
Anställda, med allt vad det innebär
En idrottsklubb och ett företag kan agera på samma kommersiella marknad men det finns en stor skillnad mellan dem. Företag har som princip uppdraget att göra ägaren rikare medan idrottsklubben har som uppdrag att vinna sportsliga framgångar.
Problemet är då självfallet att drömmar och förhoppningar om sportsliga framgångar och en styrelse och ledning som valts och anställts utifrån att de älskar laget riskerar att skapa en ekonomisk katastrof fast de bara vill väl. Detta när den sportsliga framgången blir överordnad ekonomin.
Spelarna och tränarna har inte samma bindningar till laget. De är anställda och skall göra ett bra jobb för att få ett bättre jobb i en annan klubb. Agenter har till uppgift att säkerställa att deras adepter får maximal lön och de har en motpart som inte är 100-procentigt rationella.
Ekonomiska problem har en korrelation med för höga spelarkostnader på en nivå jag tror ligger på +80 procent (har inte räknat själv och hittar inga siffror, därför ”tror” när jag inte vet).
Svara så här
Jag vet att jag har många kommunala beslutsfattare som läsare och för dem är råden enkla. När den stora idrottsklubben ringer och behöver hjälp akut så är ert svar ungefär så här:
1. Hjälp förutsätter att styrelsen och ledning lämnar och ny styrelse väljs som utser ny ledning.
2. Kommunen skall i första hand medverka till att all ungdomsverksamhet räddas.
3. Löner och ersättningar till spelare får framåt i tid inte överstiga 50 procent av fjolårets årets reviderade intäkter till dess att eget kapital på 15 procent av omsättning föreligger. Därefter 55 procent. Detta skall kontrolleras kvartalsvis av auktoriserad revisor.
4. Föreligger minsta misstanke om att en konkurs innebär krav på styrelse/ledning skall en konkurs genomföras.
5. En klubb med sund ekonomi i en lägre serie är att föredra.
Stoppa vansinniga affärer
Alla de seriösa klubbar med hög moral som ser fair play som viktigt och de är den absoluta majoriteten av klubbarna skall inte förlora matcher och intäkter på fuskarna. Staten, leverantörer och anställda skall inte förlora pengar på vansinniga affärer.
Här har ligorna och förbunden i de fall ligor saknas ett mycket stort ansvar. Högre krav på eget kapital och ekonomisk sundhet är ett måste. Klubb som kräver lönesänkning av spelare under säsong skall nedgraderas till serien under.
Det handlar om sponsorintäkter, publikens förtroende, sportens position i samhället. Även om jag knappt hittar min cykel efter två flaskor vin så känns det fel att beundra Lance Armstrong som kunde droga sig till sju Tour de France-vinster.
De oseriösa alkemisterna som köper spelare med andras pengar trissar också upp nivåer och kostar mer för alla seriösa klubbar. En ligaregel där totalkostnaden för spelare inte får uppgå till mer än 60 procent av fjolårets intäkter kostar mer för agenter än för klubbarna och skapar möjlighet att ha en professionell organisation som höjer intäkterna.
Den långa listan med klubbar som fått problem på grund av medveten vilja att fuska eller total inkompetens skadar idrotten på sådan nivå att det är dags att säga ifrån. Ingen sport förtjänar att bedömas som en bankaktie. Idrott har moral, det har inte banker.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar