Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Märkliga turer i AIK Fotboll

Med sin stora supporterskara är trycket hårt på AIK. Nu är det också tuffa tag i styrelserummet. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det handlar alltid om trassel med ekonomi. Det är dock förvånande och något väldigt ovanligt när ett börsnoterat bolag som AIK Fotboll AB föreslår att förre VD:n inte skall ges ansvarsfrihet.

Enligt bolaget är skälet att VD:n överskrivit sina befogenheter vid några avtal som man idag hävdar skadar bolaget är än mer ovanligt. Media pekar på avtal med Jonas Galotta men det torde handla om något mer än så. 

Kommer inte stämma honom

Inte bra, är bara förnamnet. Det skadar AIK:s varumärke och är en trist avslutning på en tidigare relation. Det är juridiskt osannolikt att man kan säga upp avtalen. Motparten har gjort affär med VD som företräder bolaget formellt. Kvar är möjligheten att stämma Thomas Edselius, något jag inte tror vi får se. Det kan finnas en företagsförsäkring som går in och täcker men det återstår att se. 

Varför VD:n skulle ha mörkat avtal för styrelsen kan jag inte svara på men det är mindre troligt. Om nu styrelsen känt till avtalen och inte avskedat VD direkt de såg de negativa effekterna förstår jag inte hur man agerat. Om styrelsen känt till avtalen men inte förstått att de var dåliga så föreligger försiktigt uttryckt ett större problem. 

Att öka omsättningen med 15 till 160 miljoner är positivt, resan mot plus 200 är inledd och med den kompetens dagens VD, Mikael Ahlerup, visat på tidigare anställningar är den trolig även om riskerna i den här verksamheten får bedömas överstiga de i Astrid Lindgrens värld. 

24 fler anställda...

Att det åter blir förlust är mindre kul. Vinst i kärnaffären (exklusive spelarförsäljningar) är fortfarande långt borta. AIK har med nästan 30 miljoner i eget kapital, dvs nästan 20 procent av omsättning en stabil bas även om siffrorna jämfört med MFF framstår som små. Att i de finansiella målen definiera EK som fast summa tycker jag är fel. Den bör sättas som procentandel av omsättning för att följa med.

24 fler anställda och ca 10 miljoner mindre i intäkter från spelarförsäljningar är vad jag kan se de grundläggande orsakerna till att resultatförbättringen uteblir trots rekordintäkter. Kostnaderna för den del av personal som drar in intäkter och sköter det administrativa har inte ökat (vilket jag tror är kortsiktigt dumt). 

Spelarlöner har ökat ordentligt utan att resultaten blivit bättre. Det kan bero på att marknadspriset för spelare höjts vilket AIK inte kan påverka och om den trenden fortsätter så har inte bara AIK problem framåt i tid. 16 fler anställda spelare och fem fler anställda runt lagen låter dock mycket och här ligger en stor del av det dåliga resultatet

Rollfördelningen extremt viktig

Årsmötet i föreningen som äger 52 procent av rösterna i bolaget föreslår nu nyval på ordförandeposten samtidigt som bolagets valberedning avvaktar med sitt förslag. En uppdelning där ordförande i förening och bolag inte är samma person är att föredra och det är förhoppningsvis syftet med förslagen. 

Som noterat bolag är det också extremt viktigt att rollfördelningen är kristallklar. Föreningen som huvudägare skall utse representanter i styrelsen i bolaget och kan därutöver kalla till extraordinarie bolagsstämma. I övrigt kan man inte göra någonting om man inte skall vara inne och tafsa på aktiebolagslagens paragrafer.

Styrelsen i bolaget skall tillsätta och avsätta VD, löpande kontrollera att verksamheten sköts enligt lagar och förordningar, besluta om bolagets strategi, godkänna ändringar av budget samt hantera frågor som enligt bolagsordning och VD-instruktion är att se som ägarfrågor. Men i övrigt skall de ge fan att peta på VD:s uppgifter. 

Den svenska modellen för uppdelning mellan styrelse och VD är inget man leker med och det faktum att AIK ägs av en ideell förening får inte påverka detta. Den pedagogiska uppgiften att förklara detta med acceptans av supportrar överlåter jag glatt till styrelsen i föreningen som har supporter-relationen som sitt ansvar. 

Inga supporters, bara kunder

I bolaget finns det inga supporters, där finns bara kunder som man självfallet skall ta hand om så att alla är nöjda. Missnöjda kunder har en för hög tendens att sluta vara kunder.

Här är det bra om man nu fullföljer den renodling som tvingades fram ifjol. AIK Fotboll AB är inte en del av föreningsdemokrati utan ett bolag som har helt annan och på många områden avvikande regelverk att hantera.

AIK Fotboll AB är näst störst i omsättning och allt annat lika skall det ge en snittplacering på andra plats för en tioårsperiod. Med några år sämre än snitt bör det leda till några vinster också.  Bolagets utmaningar är många där samhällsförändringen i snabbare takt är en och en av många faktorer som man inte styr över. Det framgår inte hur många individer som utgjorde rekordpubliken 2015 men här måste man nog nå en fördubbling på tre-fem år om de finansiella målen skall nås eftersom antalet matcher publik i snitt besöker minskar på alla fronter. 

Det är vidare så att AIK bör få med sig två-tre klubbar till som tillsammans med MFF skapar ett kluster klubbar med +200 miljoner i omsättning. Det är som jag ser det grundkravet för att Allsvenskan skall utvecklas ekonomiskt. 

Men, det årsredovisningen indikerar mellan alla rader, är att det finns ett omfattande städ och förändringsarbete att fullfölja innan all kraft kan läggas på att skapa nya intäkter. 

Min tes är därför att tillväxten 2016 inte blir lika hög, men att förbättringar i första hand sker på kostnadssidan.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.