Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fel, fel, fel och onödigt

Idrott och ungdomar är ständigt i fokus. Nu har också Rädda Barnen vissa synpunkter...

 

Sveriges Radio P1 Morgon lockas av PR-tricken från Rädda Barnen och gör ett stort inslag om hot mot unga fotbollsdomare samt intervjuar Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen och projektledare för projektet High Five. 

P1 Morgon är ett av mina favoritprogram som jag lyssnar till fem dagar i veckan. Här blir jag ledsen när de går på en enkel PR-fint alternativt har kompisar på fel ställe.

High Five är enligt Rädda barnen ett projekt som arbetar för att öka tryggheten för barn och ungdomar inom idrotten.

Märklig betraktelse

Rädda Barnen må ha en lång positiv historia men har de senaste åren visat sig vara en opinionsbildande vänsterorienterad organisation som enbart har egen nytta, dvs ökade statsbidrag som mål. 

Deras årliga rapporter om barnfattigdom har genomgående varit intellektuellt ohederliga genom att man mäter s.k. relativ fattigdom.

Relativ fattigdom innebär att det är ofantligt synd om mig och alla andra medlemmar i Fågelbro GK eftersom vi relativt den rikaste medlemmen Stefan Persson (HM) är att framstå som utblottade. 

Själv föredrar jag att vara nöjd med vårt liv och vara glad över att vi har entreprenörer som Stefan Persson som berikar vårt land väsentligt mer än någon politiker någonsin lyckats med.

Goda syften, men...

Min åsikt är att RF, SvFF med flera stora förbund bör skicka ett vänligt brev till Rädda Barnen och påtala att man redan tar det här ansvaret, inte bett om någon hjälp från Rädda Barnen, inte behöver någon hjälp från Rädda Barnen och betackar sig för att Rädda Barnen agerar på det här området.

Rädda Barnen som bildades 1919 i London har goda syften, dvs att i linje med FNs barnkonvention agera för barns rättigheter. Den svenska avdelningen är en av de större på området med omfattande bidrag, gåvor från allmänhet, sponsorer och lokalföreningar.

Det är därför trist att se hur organisationen utvecklats till mer av en populistisk med fokus på att nå ut i media för att synliggöra den egna organisationen.

Vill de göra riktig nytta tycker jag de skall lägga ner High Five och skicka hela budgeten till Glöm aldrig Pela och Fadime som gör konkret och riktig nytta på ett område som relativt High Five får ses som 100 gånger viktigare eftersom Idrotten både har resurser, kunskap och vilja att sköta problemet med hur föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga fotbollsdomare.

När föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga domare får det genomgående stora rubriker vilket är bra. Senast drabbades GAIS, en förening som aktivt och förtjänstfullt arbetat med värdegrund och de här frågorna i flera år. Vi har en minskande andel problemrapporter eftersom idrotten tagit problemet på stort allvar.

Ser bara fel hos idrotten

Slutsatsen blir då kristallklar.

Antingen anser RB att idrotten är inkompetent och medvetet skadar ungdomar, dvs RB har ett ansvar att agera via sitt High Five projektet eller så slösar men med medlemmars, bidragsgivare och samhällets pengar genom att göra något som inte behövs.

RBs projekt torde relativt de mycket stora resurser som idrotten lägger ned på RF-nivå, förbundsnivå, distriksnivå och i 20 000 föreningar vara kaffepengar. Dvs det kan inte leda till något verkligt resultat utan har enbart syftet att på idrottens bekostnad lyfta fram organisationen i media.

Jag har i flera krönikor varit explicit tydlig med hur viktigt det är att de här problemen hanteras. Min enkla åsikt är att en förälder som skriker könsord till en 15-årig domare när hans 10-åriga son/dotter spelar fotboll omgående skall utsättas för en utredning om lämplighet som vårdnadshavare av socialnämnden i kommunen. Ledare i föreningar som beter sig på liknande sätt bör bli av med sitt uppdrag.

Ovanstående handlar alltså inte om att negligera problemet. I normalfallet hade jag varit glad att även andra organisationer vill medverka och hjälpa till att minimera problemen men problemet är att RB kan misstänkas agera mer utifrån egennytta än utifrån viljan att göra något åt problemet. 

Så märkligt och skevt

Deras agerande hade varit relevant om inte idrottsrörelsen under lång tid agerat så kraftfullt på det här området. Organisationer beroende av mer stöd som väljer att köra på den av idrotten plogade, sandade och nyasfalterade vägen för att utan att behöva lägga egna resurser sola sig i glansen får ses som mindre moraliskt agerande.

Det som gör mig förbannad är RB:s extremt skeva självbild på Donald Trump nivå, där Rädda Barnen inte inser att om de ställer sin organisations verksamhet mot idrottens där miljoner barn är aktiva i 20 000 föreningar varje vecka så framstår de som korpenspelare i division 5 relativt Zlatan (för eventuellt läsare från Rädda Barnen är Zlatan ur ert perspektiv fotbollens Fidel Castro eller Lenin).

Idrottsrörelsen skall kritiseras när man gör fel och jag brukar inte missa när sådant händer. Skillnaden är att jag försöker sätta kritiken i ett sammanhang och inte har som syfte att framstå som någon Messias då jag som ateist snarare bejakar att den som är utan synd kastar första stenen.

Snälla Rädda Barnen, skicka någon miljon till Glöm aldrig Pela och Fadime. Då kan ni göra se till att era pengar kommer till ordentlig nytta. De levererar mer per krona än vad ni kan drömma om.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.