Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fel, fel, fel och onödigt

Idrott och ungdomar är ständigt i fokus. Nu har också Rädda Barnen vissa synpunkter...

 

Sveriges Radio P1 Morgon lockas av PR-tricken från Rädda Barnen och gör ett stort inslag om hot mot unga fotbollsdomare samt intervjuar Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen och projektledare för projektet High Five. 

P1 Morgon är ett av mina favoritprogram som jag lyssnar till fem dagar i veckan. Här blir jag ledsen när de går på en enkel PR-fint alternativt har kompisar på fel ställe.

High Five är enligt Rädda barnen ett projekt som arbetar för att öka tryggheten för barn och ungdomar inom idrotten.

Märklig betraktelse

Rädda Barnen må ha en lång positiv historia men har de senaste åren visat sig vara en opinionsbildande vänsterorienterad organisation som enbart har egen nytta, dvs ökade statsbidrag som mål. 

Deras årliga rapporter om barnfattigdom har genomgående varit intellektuellt ohederliga genom att man mäter s.k. relativ fattigdom.

Relativ fattigdom innebär att det är ofantligt synd om mig och alla andra medlemmar i Fågelbro GK eftersom vi relativt den rikaste medlemmen Stefan Persson (HM) är att framstå som utblottade. 

Själv föredrar jag att vara nöjd med vårt liv och vara glad över att vi har entreprenörer som Stefan Persson som berikar vårt land väsentligt mer än någon politiker någonsin lyckats med.

Goda syften, men...

Min åsikt är att RF, SvFF med flera stora förbund bör skicka ett vänligt brev till Rädda Barnen och påtala att man redan tar det här ansvaret, inte bett om någon hjälp från Rädda Barnen, inte behöver någon hjälp från Rädda Barnen och betackar sig för att Rädda Barnen agerar på det här området.

Rädda Barnen som bildades 1919 i London har goda syften, dvs att i linje med FNs barnkonvention agera för barns rättigheter. Den svenska avdelningen är en av de större på området med omfattande bidrag, gåvor från allmänhet, sponsorer och lokalföreningar.

Det är därför trist att se hur organisationen utvecklats till mer av en populistisk med fokus på att nå ut i media för att synliggöra den egna organisationen.

Vill de göra riktig nytta tycker jag de skall lägga ner High Five och skicka hela budgeten till Glöm aldrig Pela och Fadime som gör konkret och riktig nytta på ett område som relativt High Five får ses som 100 gånger viktigare eftersom Idrotten både har resurser, kunskap och vilja att sköta problemet med hur föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga fotbollsdomare.

När föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga domare får det genomgående stora rubriker vilket är bra. Senast drabbades GAIS, en förening som aktivt och förtjänstfullt arbetat med värdegrund och de här frågorna i flera år. Vi har en minskande andel problemrapporter eftersom idrotten tagit problemet på stort allvar.

Ser bara fel hos idrotten

Slutsatsen blir då kristallklar.

Antingen anser RB att idrotten är inkompetent och medvetet skadar ungdomar, dvs RB har ett ansvar att agera via sitt High Five projektet eller så slösar men med medlemmars, bidragsgivare och samhällets pengar genom att göra något som inte behövs.

RBs projekt torde relativt de mycket stora resurser som idrotten lägger ned på RF-nivå, förbundsnivå, distriksnivå och i 20 000 föreningar vara kaffepengar. Dvs det kan inte leda till något verkligt resultat utan har enbart syftet att på idrottens bekostnad lyfta fram organisationen i media.

Jag har i flera krönikor varit explicit tydlig med hur viktigt det är att de här problemen hanteras. Min enkla åsikt är att en förälder som skriker könsord till en 15-årig domare när hans 10-åriga son/dotter spelar fotboll omgående skall utsättas för en utredning om lämplighet som vårdnadshavare av socialnämnden i kommunen. Ledare i föreningar som beter sig på liknande sätt bör bli av med sitt uppdrag.

Ovanstående handlar alltså inte om att negligera problemet. I normalfallet hade jag varit glad att även andra organisationer vill medverka och hjälpa till att minimera problemen men problemet är att RB kan misstänkas agera mer utifrån egennytta än utifrån viljan att göra något åt problemet. 

Så märkligt och skevt

Deras agerande hade varit relevant om inte idrottsrörelsen under lång tid agerat så kraftfullt på det här området. Organisationer beroende av mer stöd som väljer att köra på den av idrotten plogade, sandade och nyasfalterade vägen för att utan att behöva lägga egna resurser sola sig i glansen får ses som mindre moraliskt agerande.

Det som gör mig förbannad är RB:s extremt skeva självbild på Donald Trump nivå, där Rädda Barnen inte inser att om de ställer sin organisations verksamhet mot idrottens där miljoner barn är aktiva i 20 000 föreningar varje vecka så framstår de som korpenspelare i division 5 relativt Zlatan (för eventuellt läsare från Rädda Barnen är Zlatan ur ert perspektiv fotbollens Fidel Castro eller Lenin).

Idrottsrörelsen skall kritiseras när man gör fel och jag brukar inte missa när sådant händer. Skillnaden är att jag försöker sätta kritiken i ett sammanhang och inte har som syfte att framstå som någon Messias då jag som ateist snarare bejakar att den som är utan synd kastar första stenen.

Snälla Rädda Barnen, skicka någon miljon till Glöm aldrig Pela och Fadime. Då kan ni göra se till att era pengar kommer till ordentlig nytta. De levererar mer per krona än vad ni kan drömma om.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.