Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fel, fel, fel och onödigt

Idrott och ungdomar är ständigt i fokus. Nu har också Rädda Barnen vissa synpunkter...

 

Sveriges Radio P1 Morgon lockas av PR-tricken från Rädda Barnen och gör ett stort inslag om hot mot unga fotbollsdomare samt intervjuar Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen och projektledare för projektet High Five. 

P1 Morgon är ett av mina favoritprogram som jag lyssnar till fem dagar i veckan. Här blir jag ledsen när de går på en enkel PR-fint alternativt har kompisar på fel ställe.

High Five är enligt Rädda barnen ett projekt som arbetar för att öka tryggheten för barn och ungdomar inom idrotten.

Märklig betraktelse

Rädda Barnen må ha en lång positiv historia men har de senaste åren visat sig vara en opinionsbildande vänsterorienterad organisation som enbart har egen nytta, dvs ökade statsbidrag som mål. 

Deras årliga rapporter om barnfattigdom har genomgående varit intellektuellt ohederliga genom att man mäter s.k. relativ fattigdom.

Relativ fattigdom innebär att det är ofantligt synd om mig och alla andra medlemmar i Fågelbro GK eftersom vi relativt den rikaste medlemmen Stefan Persson (HM) är att framstå som utblottade. 

Själv föredrar jag att vara nöjd med vårt liv och vara glad över att vi har entreprenörer som Stefan Persson som berikar vårt land väsentligt mer än någon politiker någonsin lyckats med.

Goda syften, men...

Min åsikt är att RF, SvFF med flera stora förbund bör skicka ett vänligt brev till Rädda Barnen och påtala att man redan tar det här ansvaret, inte bett om någon hjälp från Rädda Barnen, inte behöver någon hjälp från Rädda Barnen och betackar sig för att Rädda Barnen agerar på det här området.

Rädda Barnen som bildades 1919 i London har goda syften, dvs att i linje med FNs barnkonvention agera för barns rättigheter. Den svenska avdelningen är en av de större på området med omfattande bidrag, gåvor från allmänhet, sponsorer och lokalföreningar.

Det är därför trist att se hur organisationen utvecklats till mer av en populistisk med fokus på att nå ut i media för att synliggöra den egna organisationen.

Vill de göra riktig nytta tycker jag de skall lägga ner High Five och skicka hela budgeten till Glöm aldrig Pela och Fadime som gör konkret och riktig nytta på ett område som relativt High Five får ses som 100 gånger viktigare eftersom Idrotten både har resurser, kunskap och vilja att sköta problemet med hur föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga fotbollsdomare.

När föräldrar och ledare beter sig dumt mot unga domare får det genomgående stora rubriker vilket är bra. Senast drabbades GAIS, en förening som aktivt och förtjänstfullt arbetat med värdegrund och de här frågorna i flera år. Vi har en minskande andel problemrapporter eftersom idrotten tagit problemet på stort allvar.

Ser bara fel hos idrotten

Slutsatsen blir då kristallklar.

Antingen anser RB att idrotten är inkompetent och medvetet skadar ungdomar, dvs RB har ett ansvar att agera via sitt High Five projektet eller så slösar men med medlemmars, bidragsgivare och samhällets pengar genom att göra något som inte behövs.

RBs projekt torde relativt de mycket stora resurser som idrotten lägger ned på RF-nivå, förbundsnivå, distriksnivå och i 20 000 föreningar vara kaffepengar. Dvs det kan inte leda till något verkligt resultat utan har enbart syftet att på idrottens bekostnad lyfta fram organisationen i media.

Jag har i flera krönikor varit explicit tydlig med hur viktigt det är att de här problemen hanteras. Min enkla åsikt är att en förälder som skriker könsord till en 15-årig domare när hans 10-åriga son/dotter spelar fotboll omgående skall utsättas för en utredning om lämplighet som vårdnadshavare av socialnämnden i kommunen. Ledare i föreningar som beter sig på liknande sätt bör bli av med sitt uppdrag.

Ovanstående handlar alltså inte om att negligera problemet. I normalfallet hade jag varit glad att även andra organisationer vill medverka och hjälpa till att minimera problemen men problemet är att RB kan misstänkas agera mer utifrån egennytta än utifrån viljan att göra något åt problemet. 

Så märkligt och skevt

Deras agerande hade varit relevant om inte idrottsrörelsen under lång tid agerat så kraftfullt på det här området. Organisationer beroende av mer stöd som väljer att köra på den av idrotten plogade, sandade och nyasfalterade vägen för att utan att behöva lägga egna resurser sola sig i glansen får ses som mindre moraliskt agerande.

Det som gör mig förbannad är RB:s extremt skeva självbild på Donald Trump nivå, där Rädda Barnen inte inser att om de ställer sin organisations verksamhet mot idrottens där miljoner barn är aktiva i 20 000 föreningar varje vecka så framstår de som korpenspelare i division 5 relativt Zlatan (för eventuellt läsare från Rädda Barnen är Zlatan ur ert perspektiv fotbollens Fidel Castro eller Lenin).

Idrottsrörelsen skall kritiseras när man gör fel och jag brukar inte missa när sådant händer. Skillnaden är att jag försöker sätta kritiken i ett sammanhang och inte har som syfte att framstå som någon Messias då jag som ateist snarare bejakar att den som är utan synd kastar första stenen.

Snälla Rädda Barnen, skicka någon miljon till Glöm aldrig Pela och Fadime. Då kan ni göra se till att era pengar kommer till ordentlig nytta. De levererar mer per krona än vad ni kan drömma om.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.