Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Men vi måste skärpa oss!
Lynda Gratton och Andrew Scott har gett ut boken The 100 year life. Båda är välrenommerade professorer och forskare vid London School of Economics så boken har mycket hög trovärdighet.
Vi kan belägga att de som föds efter 2010 till +50 procent blir plus hundra år gamla. Vi kan med lillfingret lista ut att dagens pensionssystem inte klarar detta. I synnerhet med tanke på att dagens pensionssystem inte ens klarar dagens problem. Pension från 62 som är dagens snitt till 105 är 43 års pension. Har man då börjat jobba vid 27, dvs har 35 år intjäning av pensionen så kan vi snabbt förstå att det blir fel.
Det här är självfallet något som också påverkar idrotten eftersom det också är en folkhälsofråga.
Vill vi bli 100?
För egen del så fyller jag 60 nästa år. Jag har en förhoppning om 20 friska år till, men det är som sagt var en förhoppning och gymbesöken, promenaderna och golfrundorna i kombo med vägning på morgonen och medvetet val av nyttig mat förbättrar chanserna men är ingen garanti för 20 friska år till.
Det jag i samtal med de i min ålder kan bekräfta med statistisk signifikans är att andelen som vill vara gamla och sjuka är försvinnande låg. Frågan om jag vill bli 100 år kan jag i nuläget inte svara på.
Svaret är definitivt nej om det handlar om 20 års sjukdom där jag vare sig mentalt eller fysiskt kan leva som jag gör idag. Sedan är det lätt att som frisk 59-åring påstå sig föredra döden framför sjukdomen när man är 80. Svaret på samma fråga när man är 80 och sjuk lär vara det motsatta.
Andelen år från frisk till död för äldre har under de senaste decennierna ökat från 8 till 12 år. Blir vi 100 så lär den siffran hamna på minst 20 år då vi är gamla och sjuka men fortfarande lever.
Om vi nu lever...
100-års samhället leder då till två saker.
1: Pensionssystemet slutar fungera, det måste göras om i grunden och förmodligen bygga på en begränsad period om ex.vis 20 år som man får pension, dvs ställa krav på väsentligt större eget sparande. Det påverkar konsumtion och tillväxt rätt dramatiskt.
2: Om vi ökar antalet sjuka år från dagens 12 till runt 20 så kan vi lägga ner välfärdssamhället. Vi klarar inte förlängningen av dagens 12 år heller utan får räkna med skattehöjningar på sådan nivå att vi tar bort incitamenten att arbeta. 20 år i genomsnittlig tid av gammal och sjuk finns inte på kartan.
Politikerna inför två val
Våra politiker kan då som ansvariga göra två val.
1: Göra som vanligt, dvs, blunda och göra ingenting i förhoppningen att någon annan när krisen är fundamental och det är försent att lösa problemen försöker medan man själv i nuet försöker bli omvald genom att göra av med framtidens pengar på reformer som gör att man blir omvald. (vänligen notera att det inte finns några partipolitiska preferenser i den här punkten, ser ingen skillnad på partierna).
2: Göra något nu. Det är självfallet osannolikt, fullt upptagna som alla är med att agera utifrån vad som är bäst för deras parti rent taktiskt kan vi aldrig begära att de skall ta ansvar för de stora samhällsutmaningarna.
Här måste jag berömma de som förr hette Folkpartiet, ett parti som jag i 99 fall av 100 kritiserar för att de vågade stå upp och säga nej till +100 miljarder i vansinniga subventioner av olönsam vindkraft. Det gör mig glad när ett parti agerar utifrån fakta och den här gången var det helt otippat FP.
Om punkt två av en händelse skulle inträffa så är det ingen rocket science direkt.
30 minuter dagligen krävs
Alla måste träna minst 30 minuter minst tre gånger i veckan från ca 30 års ålder tills man dör.
Vi måste äta väsentligt bättre, dvs mindre färdigmat, snabba kolhydrater och undvika all mat som är skadlig. Den känns igen på att det är en sammansatt produkt med ett varumärke som agerar globalt som Findus, Unilever, Procter&Gamble med flera.
Det synes politiskt mindre troligt att något parti vill återinföra ättestupan vid 90 års ålder men det är faktiskt den typen av lösningar som det blir i praktiken. Hela arbetsgivaravgiften måste omvandlas till pensionssparande utan att det för den sakens skull räcker hela vägen och var staten skall hitta den motsvarande intäkten är en s.k. bra
Ingen konflikt
Det är dock inte idrottens problem. Idrotten skall fokusera på att leverera tjänsterna som gör att fler tränar mer. Då måste man lägga ner den exkluderande fundamentalistiska modell man fastnat i.
Idag kom inbjudningarna till RF:s Almedalsseminarier. De hålls i den s.k. ”Ideella trädgården”. Anser man att organisationsform är viktigare än verksamhet så begränsar man sin tankeförmåga på ett sätt som jag med mitt intellekt inte har råd med, jag blir förvånad om idrottens höga företrädare är så väsentligt mycket smartare på den punkten.
Att bevara den påstådda konflikten mellan ideellt och motsatsen, vad den nu skall kallas är den bästa lösningen på att bli en marginaliserad rörelse som inte är statsmaktens första val när folkhälsoproblemen blir akuta.
Som Deng sa till Mao, vad spelar det för roll om en katt är vit eller svart så länge den fångar möss.
Idrotten borde ta den fighten
Den Ideella trädgården får klara sig utan mig, jag hade gärna besökt den samhällsnyttiga trädgården eller folkhälsoträdgården.
De trädgårdarna hade kunnat visa på lösningar på samhällsproblemen istället för att låsa sig i det i sammanhanget oväsentliga om hur verksamheten organiseras.
Känns bra att våra promenader kan genomföras utan föreningsmedverkan och att vårt kommersiella gym levererar. Golfanläggningsbolaget vi är kunder i ger oss också fantastiska upplevelser. Då kan vi göra vårt bästa för att hålla nere antalet sjuka år. Mer samhällsnytta än så kan vi inte leverera som individer.
Känns trist att idrotten inte tar fighten om att erbjuda oss och alla andra äldre en verksamhet som är attraktiv utan låser sig i organisationsformen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.