Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Pengarna som ändå styr
EM engagerar hundratals miljoner människor och genererar tiotals miljarder i mediarättigheter, sponsorer och matchdagsintäkter till UEFA och förbunden.
På totalen så tjänar fortfarande klubbarna ofantligt mycket mer än förbunden.
Trots en omfattande samverkan så ligger, oftast hyfsat dold under ytan en logisk konflikt mellan klubblag och landslag.
Förbundens guldkälla
Landslagen och kval och mästerskap är en grundläggande och livsviktig intäkt för förbunden i en värld där klubblagen ökar omsättning och förstärker varumärken i en högre hastighet.
Klubblagen skall låna ut spelare som kan kosta flera hundra miljoner per år med skaderisk. Ofta ganska slitna spelare efter en lång säsong med därtill ökande skaderisk såväl som behov av vila för att kunna leverera när de stora ligorna drar igång igen i augusti.
EM och VM tar dessutom sin andel av marknaden för tv-rättigheter, den potten är inte obegränsad och betalar ett bolag en förmögenhet för ett EM så har de mindre pengar över till en liga.
Vi har också en konkurrens om emotionella varumärken. Det som skiljer vår relation till SAS med relationen med de klubbar vi följer är att vi har en positiv emotionell relation till dessa och en ganska rationell relation till SAS där en strejk, borttappat bagage eller förseningar kan ändra vår inställning till bolaget på en kvart.
Varumärken devalveras
Med ett favoritlag i exempelvis fotboll och ishockey i Sverige såväl som favoritlag i flera andra länder riskerar landslagens varumärke att devalveras. Något som vi redan sett med Tre Kronor i ishockey där NHL med de bästa spelarna, VM varje år och en bunt turneringar som går allt sämre minskat varumärkets värde.
Fotbollslandslaget som inom sig haft det globala varumärket Zlatan har än så länge klarat. Hur det går i framtiden återstår att se.
Ett inneboende problem är att ett landslag har ett varumärke som har svårt att bli stort i andra länder medan redan ett tjugotal klubbar inom fotbollen har globala varumärken.
Ett tillkommande problem är att den nationalism som också förstärker relationen till landslag används av populistiska partier. Här är det en förhoppning, om än utan saklig grund, att vi kan få en pendel som svänger över mot globalisering och frihandel framför nationalism och främlingsfientlighet.
Klubbarna vinner
De stora klubbarna har långtgående planer på brand management. De vet att omsättning ger sportsliga vinster som ger ökade intäkter. Framtida egna globala tv-intäkter, merchandize, en fanbase på miljoner individer som skapar sponsorintäkter.
Arsenal (ren slump att jag alltid väljer Arsenal som exempel i fotboll och Luleå Hockey i ishockey) och de andra stora klubbarna kan med Digitalisering och Globalisering nå en position som gör att de åker i åttor runt de flesta nationella förbund när det gäller ekonomi.
De här 20 stora lagen kommer att vinna det ekonomiska racet mot förbunden. Med alla problem inom FIFA som utöver korruptionen och alla brister dessutom har en struktur som gör att de aldrig kan bli fungerande så kan klubblagen åka vidare. UEFA är inte heller utan problem men här ser det ut som vi kan få en mer fungerande organisation.
Att Champions League över tid äter på de totala sponsorpengarna till fotbollen är ofrånkomligt. Likaså att det drabbar förbunden.
FIFA blir aldrig transparant
Som många tror, att vi får en splittring där nationella ligor slår sig ut från förbunden, ser inte jag i korten. Dock lär både UEFA och FIFA vara försvagade under lång tid framåt, dvs den främsta makten förbunden har för att hålla nere klubbarna är försvagad.
Läser just nu Andrew Jenkins bok om FIFA. Den är fruktansvärd. Den enkla slutsatsen blir att vi aldrig kommer att få ett transparant och icke korrupt FIFA vilket också får till konsekvens att UEFA som åtminstone i teorin kan reformeras till en fungerande icke korrupt organisation även om det tar tid.
Sverige lämnade EM och gick miste om miljoner som slutspelet skulle ha gett som välbehövligt tillskott till det svarta hål som Friends arena fortfarande utgör för Svenska Fotbollförbundet.
Ett alltmer försvagat förbund som fortfarande behöver struktureras till färre anställda och effektivare verksamhet med saknaden av Zlatan Ibrahimovic som en våt filt över sponsorförsäljning och landskampsintäkter med ett VM-kval där möjligheten att komma till VM har försvårats av FIFA via mutor på ena sidan.
Ett allt starkare SEF
På andra sidan ett SEF som satsar stort på att utveckla verksamheten, IT-strukturer, CRM-system med goda möjligheter att öka omsättning med +50 procent de kommande åren. Och ett Malmö FF som ur alla ekonomiska perspektiv är en väsentligt rikare och sundare verksamhet än förbundet.
Att det här kommer att förändra maktbalansen är självklart. Sedan är vi tack och lov i Sverige och alla inblandade brinner för att utveckla fotbollen så det behöver inte leda till konflikter. Men det kommer att förändra impact för besluten och verksamheten där SEF och elitklubbarna får mer att säga till om och distrikt och förbund mindre.
Money talks busshit walks som det heter på engelska. Det är en händelse som ser ut som en tanke att SEF har kontoret planet ovanför förbundet.
Och som om inte det vore nog, Brexitomröstningen påverkar fotbollens utveckling. Ett Premier League med max två utlänningar blir onekligen något annat än idag.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.