Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Larmrapporten måste väcka reaktion

Risken är att spelet på hästar minskar om dagens regelverk får fortsätta att gälla. Foto: TT

 

ATG kom med en rapport förra veckan. Den finns att läsa här. För den som inte orkar klicka och läsa utifrån tesen att kvartalsrapporter är tråkiga så är sammanfattningen som följer:

1: ATG har ökat omsättningen med 3,3 procent och omsätter mer än de någonsin gjort. Det är kul.

2: Resultatet är en ordentlig försämring. ATG:s resultat går till hästsporten som då får sämre förutsättningar. Det är trist. Vi riskerar att prispengar på travet går ner, dvs färre hästägare, fler stjärnhästar till Frankrike och USA och på sikt sämre kvalitet på tävlingar som leder till färre som spelar på trav.

Staten måste sänka skatten

Ökad konkurrens från utländska spelbolag ökar kostnader för marknadsföring relativt omsättningskronor. De utländska spelbolagen öser på med reklam och ATG måste svara. 

En ond cirkel som lär pågå de två till fem år det tar innan vi får ett spellicenssystem och förmodligen längre än så. På det kommer att ATG inte kan ta ut svängarna i reklamen på det sätt de utländska spelbolagen kan eftersom man tar ett ansvar för spelmissbruk som svensk aktör.

Det av staten kontrollerade ATG betalar tusentals procent mer i skatt än de utländska företagen. De betalar dessutom till Malta medan ATG skickar in pengar till den svenska statskassan.

Den här rapporten blir ett bevis på det jag hävdat de senaste åren, dvs hela perioden då vi har diskuterat spellicens. För att de svenska spelbolagen som idag har licens i Sverige inte skall försvagas måste staten ensidigt sänka deras skatt så att de har samma förutsättningar att leverera, dvs har råd med marknadsföringen såväl som en återbetalningsnivå som gör dem konkurrenskraftiga på odds-spel.

Kan äta upp vinsten

ATG måste också klara av att öka kundmassan, det är en sak att få mig och min svåger att kasta in 60 spänn på Boost när vi lämnar in veckans V75 och därigenom öka omsättningen från oss med 10 procent. 

Det är en helt annan sak att få 100 000 människor till att börja spela på travet och bry sig om travet. I den ökande konkurrens som uppstår så är det här otroligt kostnadskrävande och kan äta upp hela vinsten under flera år.

Lotteriinspektionen pekar i sin rapport på att de utländska spelbolagen ökar med 12 procent, dvs växer fyra gånger snabbare än ATG. I det sammanhanget bör påpekas att i praktiken alla ökar, dvs även fysiska lotterier hos mindre aktörer.

Marknaden prisar nu in en skattesats på 20 procent i det omreglerade spellicenssystemet som en del av en kanalisation (andel spel på aktörer med licens) på +90 procent.

Det görs då utan en mycket för att inte säga extremt viktig pusselbil. Det etiska råd som skall besluta hur marknadsföring får vara utformad och vilka spelprodukter som är så farliga att de inte blir tillåtna har sagt någonting, primärt för att rådet inte finns än. 

En trist sanning

De farligaste spelen är de lönsammaste och risken är stor att för många kul men farliga spel utanför licenssystem skapar minskad kanalisation.

När nu ATG växer långsammare än konkurrenterna och tappar i resultat borde någon på Finansen dra slutsatsen att de borde ge ATG och Svenska Spel bättre förutsättningar. 

Den trista sanningen verkar vara att Finansen noterar detta och skiter i det eftersom skatteintäkten på kort sikt blir viktigare än det långsiktigt strategiska. Inte säker på att jag tycker det är bra att Finansdepartementet blir föredöme för kvartalskapitalismens förespråkare. 

Risken för mina farhågor att omregleringen leder till att idrotten och hästsporten är de stora förlorarna blir sanna har då inte minskat. 

Det gör mig ledsen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.