Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rekordvecka för golfen

Naturskönt, konsten att träffa och njuta av åtminstone ett bra slag plus motion via cirka en mil promenad under en 18-hålsrunda - den behållningen vill allt fler människor njuta av.

 

411 000 golfrundor bokades under en vecka vilket är nytt rekord. Antal golfare ökade med 8000, tredje året i rad med ökning. Den ökningen motsvarar ett antal av de minsta förbunden i RF om man vill få ett perspektiv.

Golf är till skillnad från annan idrott i stort sett helt finansierad av utövarna och sponsorer. Detta gäller också anläggningar.

411 000 golfrundor där man går en knapp mil (en dryg mil om man spelar dåligt) är 4 110.000 km på en vecka eller ca 100 varv runt jorden vid ekvatorn.

En breddidrott

Golfen bevisar åter sin storhet som breddidrott. För egen del så spelade vi fem rundor den veckan, dock inte i Sverige, med uppemot 100 000 svenskar som är ute och reser och spelar golf så är den egentliga siffran väsentligt högre, men siffran ovan är den säkerställda i datasystemet.

Fler golfare som spelar mer frekvent är folkhälsa som sänker framtida kostnader för samhället för sjukvård, sjukförsäkringar, äldrevård på ett viktigt sätt. Det är samhällsnytta.

Med golfare i världsklass bland både damer och herrar så försöker förbundet självfallet göra en koppling här emellan. Jag är tveksam till det vetenskapliga underlaget till den kopplingen, men visst är det underbart att vi har Henrik Stenson och Anna Nordqvist i den absoluta världstoppen för oss som ser en major som det finaste som finns i idrottsutövande.

De satsningar som förbund och klubbar gör på att öka gästbemötande och kvalitet börjar ge resultat. Golfen är attraktiv och runt 50 000 nya golfare uppstår varje år. 

Tre skäl till uppförsbacken

Inte ens under de år då golfen minskade som mest så påverkades den siffran. Skälet till nedgången var att antalet som slutade var fler än antalet som började.

Det berodde till största del på tre saker.

1: Stelbenta kunderbjudanden från klubbarna

2: Dåligt kundomhändertagande.

3: Långsamt spel. Golfens förbannelse nummer ett.

Då fanns det få alternativ till s.k. fullvärdigt medlemskap, dvs man betalade en avgift som gav obegränsad tillgång till banan, lika för alla. Den som då spelade lite golf fick betala ohemult mycket och den som spelade väldigt mycket golf betalade lite. 

Några s.k. golfdistrikt införde karteller eftersom de i sann demokratisk anda beslutade att kunderna gjorde fel och samhället hade utvecklats fel. Föga framgångsrikt som de flesta förstår.

Gäller att utnyttja medlemsskapet

Produktionskostnaden för en golfrunda (totala kostnaden för reception och banskötsel delat med antal golfrundor) ligger idag på en bit över 300 kronor. När den som spelar 100 rundor betalar 50 kronor per runda och den som spelar 5 rundor betalar 1 000 kronor per runda så blir konsekvensen att de som spelar få rundor slutar. Kallas marknadsekonomi och är ett väl fungerande system som ger oss välfärd.

Idag finns det säkert +100 olika erbjudanden från ca 450 kronor + greenfee till 13-14 000 kronor plus aktie för att ha rätten att spela golf. Det är fortfarande för billigt att spela väldigt mycket golf men de som spelar lite subventionerar inte längre i samma utsträckning.

Senaste åren har kundomhändertagandet sakta blivit bättre och bättre. Här finns fortfarande massor att göra men det går åt rätt håll.

Då skulle ännu fler spela

Tar vi bort de som slutar pga ålder och sjukdom och lyckas behålla de andra så skulle golfen växa med +30 000 golfare per år med dagens antal nya golfare. 

Tog vi bort medlemskravet för de som spelar lite och inte spelar tävling kunde man öka än mer. Varje ny golfare är intäkter under en livstid, årsavgifter, greenfee, rangeintäkter, utrustning, lektioner, resor, intäkter för golfrestaurangen så värdet som man tackar nej till genom att inte anpassa sig till kundernas krav är ofantligt högt. Här finns ca 400 000 f.d. golfare som bör gå att locka tillbaka.

Med dynamisk prissättning för greenfee och medlemskap samt ett ”pris” per medlemsrunda som styr fler till de tider då banorna idag har låg frekvens så finns en kapacitet på ca 50 procent fler rundor, utan att vi behöver bygga en bana till. Skulle göra underverk med klubbarna, shoparna och golfrestaurangernas ekonomi. 

Men klubbarna och förbundet jobbar på flera områden aktivt för att förbättra kundomhändertagandet så att besöket på golfbanan blir en positiv helhetsupplevelse. Problemet är att målgruppens krav ökar i en hög takt så tempot måste upp.

Det värsta...

Om vi sedan går över till långsamt spel så är detta gissel största hotet mot golf. Vi tävlar inte av det primära skälet att tävlingar tar för lång tid. Det är inte golf att hålla på i 5,5 timmar. Att arbeta stenhård med pace och play både nationellt och på klubbnivå kommer att vara en kritisk framgångsfaktor.

Skall golfen vara trovärdig som folkhälsokatalysator måste helt enkelt gånghastigheten upp och väntetiden ner.

På det stora hela skall dock golfen ha cred för att man tar sitt ansvar för folkhälsan och är duktiga nog på att attrahera nya golfare i en allt hårdare konkurrens. 

Att få fler äldre att träna regelbundet är ett folkhälsomål.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.