Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Kan man flytta ett elitlag? Nja...
Frågan om ett elitlag kan byta stad har uppstått när Superettanlaget Dalkurd nu säger sig vilja flytta från Borlänge eftersom de anser att kommunen är dum. Uppsala och Västerås är två alternativ som de säger sig undersöka.
Utan att ta ställning i den inflammerade frågan om det är kommunen eller föreningen som har rätt eller fel, förmodligen är det både och, för det brukar det vara så uppstår frågan om det går att flytta en elitklubb.
Tänk er beskedet att Skellefteå AIK skulle flytta till Alingsås.
Klara förutsättningar
Relationen mellan en elitklubb och kommunen ser ut ungefär så här:
Kommunen stöder elitklubben genom en kommunal arena som inte går runt ekonomiskt av några grundläggande skäl.
Arenor som är finansierade av det allmänna är det normativa, första offentligt finansierade arenan byggdes för 2 700 år sedan i Grekland, kulturbyggnader är än mer olönsamma än arenor, det skiljer ofta en nolla i subvention per besökare.
1. Klubben har en omfattande ungdomsverksamhet med mycket stort värde för kommunen såväl som för föräldrar och barn.
2. Klubben är mycket väl etablerad hos befolkningen på orten. Klubbens vinster och förluster berör en stor del av befolkningen.
3. Klubben är mycket väl etablerad hos näringslivet på orten. Både utifrån den samhällsnytta man skapar och för att man är en väg att nå kunder för företaget såväl som att vara en community för företagarna som samlas på arenan.
4. Klubbens matcher är en viktig del av det utbud av upplevelser som behövs för en ort.
5. Idrotten med den ledande klubben på orten som största aktör är idag den enda metod för integration som fungerar i vårt land. Borde inte vara så, borde finnas många fler där idrotten bara är en del, men det har tyvärr blivit så.
Bygger ortsgemenskap
På senare år har ett elitlag utanför storstad också fått rollen att vara det sammanhängande som skapar ortsgemenskap. I en tid när lokaltidningens nyheter når allt färre och identitetspolitiken breder ut sig är elitlagets verksamhet något som går att ha som gemensamt samtalsämne oavsett kön, ålder, religion eller etnicitet.
Arenan är av de här skälen lika naturlig del av kommunen som konserthus, teater, löpspår, ungdomsanläggningar, bibliotek, reningsverk och så vidare. Det behöver inte diskuteras. Tillkommande kommunalt och statligt stöd till föreningen är till den dominerande delen direkt kopplad till ungdomsverksamheten.
Vad som i det nuvarande statsfinansiella läget där prognoserna för kommunernas framtida ekonomi är bedrövliga är kostnaden för att uppgradera en arena till elitnivå kraven. Delar av UEFA-kraven är fåniga och här borde SEF och fotbollsförbundet agera för att hitta billigare lösningar.
Samtidigt saknar UEFA kraven den syn på arenan som gör den lönsammare, dvs hur möter man den moderna bortskämda medelklassens krav på service, utbud och konsumtionsmöjligheter.
Borlänge i minsta laget
Jag har inte lyssnat på vare sig Dalkurd eller kommunen utan bara läst lokala media om konflikten och något som uppenbarligen är en mycket infekterad fråga.
Borlänge med 51 000 invånare, majoriteten i centralorten är största kommun i Dalarna. Invånarantalet är i minsta laget för att skapa ekonomi för en allsvensk klubb.
På objektiva grunder finns risken att klubben åker ur allsvenskan om man nu går upp vilket är oklart med en fjärdeplats i tabellen efter 21 omgångar. Dvs en arenainvestering för att möta allsvenskans krav och ingen klubb i allsvenskan kan bli följden. Samtidigt finns det flera belägg för att en modern arena ger klubben ökade intäkter och därigenom bättre möjligheter att etablera sig.
Dalkurd är speciell som förening. Där alla föreningar idag bedriver social verksamhet utöver idrotten så skapades Dalkurd som ett socialt projekt som blev framgångsrik idrott. Att flytta den omfattande ungdomsverksamheten är, antar jag, i princip omöjligt.
Svårt med sponsorer
Att bara flytta elitlaget tar bort de viktigaste skälen för en ny kommun att stötta verksamheten och försvårar dramatiskt möjligheterna för klubben att sälja in sig hos sponsorer.
Att klara att utveckla ekonomin med ungdomsverksamheten i Borlänge och elitlaget i Uppsala är självfallet inte omöjligt men det måste beskrivas som väldigt svårt.
Hela CRS-vinklingen försvinner för sponsorerna till att börja med. Uppsala får en bra arena först 2019 så några direkta vinster av en modern arena uppstår inte.
Om nu Brage av historiska skäl har favoriserats av Borlänge kommun så bör man räkna på vad anrika Sirius har för emotionell relation till politiker och befolkning i Uppsala.
Att få ekonomiskt utrymme för två allsvenska lag i Uppsala utöver ett allsvenskt lag i hockey plus elitlag i basket och bandy har en 100-procentig risk att varje ökning hos en klubb är en minskning hos en annan.
Växjö förskräcker
Spåren från Växjö förskräcker där duktiga Lakers tog alla pengar som fanns till eliten i kommunen och Öster åkte rutschkana ner i seriesystemet.
Om någon blir irriterad för att jag gör om de här frågeställningarna till pengar i tron att det handlar om ideell idrott så är korrelationen 93 procent mellan omsättning och tabellplacering för varje tioårsperiod.
Frågan Dalkurd skall ställa sig handlar därför mer om var man optimerar omsättning än var man skall spela. Ur det perspektivet enbart så blir min slutsats att man skall stanna i Borlänge.
Sedan kan man väl ta in lämplig äktenskapsrådgivare så relationen med kommunen kan återgå om inte till kärlek så i alla fall till vänskaplig.
Mest lästa just nu
I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden Anders Cederberg vädjade i media om stöd.
Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Det finns ingen annan sport där Sverige dominerar lika mycket som i innebandy. Nu är det dags igen. Av 14 världsmästerskap har Sverige vunnit 10 och tagit silver i de fyra övriga mästerskapen. I Malmö är spelas det 19;e världsmästerskapet. Bara guld gäller för Sverige som också är storfavorit..
Världsmästerskapet blir det första på hemmaplan för herrlandslaget sedan Göteborg 2014. Sverige inledde med att krossa Slovakien med 12-4 när inför en storpublik om 6032 mestadels gulklädda åskådare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.
– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Göran Lantz (inte verifierad)
mån, 2016-09-05 10:30
1. Skulle vara intressant att
Skulle vara intressant att veta var Dan Persson hämtar uppgifterna om att BRP i Borlänge skulle vara under riksgenomsnittet? I SCB:s statistikdatabas står att 2013 (senaste uppgiften jag kan hitta) så var riksgenomsnittet 393, för Borlänge 448 och för Uppsala 432. Till saken hör att IKEA och det stora handelsområdet intill IKEA öppnade till julhandlen 2013, så fullt genomslag på helår för det kommer synas först på 2014 års siffrorGöran Lantz (inte verifierad)
mån, 2016-09-05 20:34
2. Är en lite väl enkel analys
Är en lite väl enkel analys att bara räkna invånarantalet i Borlänge Kommun (som inte alls är största kommun utan det är Falun med 57.000). Borlänge och Falun med bara 15 km avstånd har tillsammans 108.000 inv. Regionen i övrigt har tillräckligt stor befolkning för att uppfylla IKEAs stränga krav för etablering. Med resonemanget att Borlänges 51.000 är för litet för en allsvensk klubb, hur kan då Leksand med 15.000 ha ett SHL-lag? Jo, för att upptagningsområdena är betydligt större än kommungränsen för elitlag på landsortenSkriv kommentar