Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Fler frågor än nånsin runt skid-VM
Skidförbundet planerar för att söka VM till Falun 2025. Det är lite av å ena sidan och å andra sidan, skriver Dan Persson som inte vill bli kommunalråd.
Min grundinställning till internationella event i Sverige, där infrastrukturen finns, är positiv. De skapar stora intäkter för staten, ger rätt skötta förbunden kapital för utveckling av idrotten och har en liten men positiv påverkan på en Sverigebild.
Vad sker med skidsporten?
När det gäller ett VM i Falun så är dock bilden inte enbart positiv. Hoppbackarna står där som gigantiska ekonomiska fiaskon för kommunen och VM påverkade den kommunala ekonomin negativt ner på nivån att skolor och äldrevård försämrades. VM-bolaget gjorde dock vinst och eventet var en folkfest där biljetterna sålde slut.
Ett VM 2025 innebär att hoppbackarna skall underhållas i nio år. Räkna med att det handlar om 90-100 miljoner kronor i kostnader för kommunen för underhåll, räntar och avskrivningar. En kommun som inte badar i pengar. Å andra sidan är det självfallet bra om backarna kommer till någon form av nytta.
Det som då krånglar till det är skidsportens utveckling där doping och norsk dominans onekligen får ses som mycket stora problem. Återväxten av elitåkare är dålig, i en del länder bedrövlig.
TV-mässigt är de stora länderna i Mellaneuropa livsviktiga. Prognosen för sporten är alltså inte den bästa och konkurrensen på området ökar hela tiden.
På minussidan
För att titta på för- och nackdelar så ser det ut ungefär så här på minussidan:
• Falun får inte nya medborgare på grund av VM. Det påstod man förra gången och det stämde inte.
• Falun får inte fler turister utöver vid själva eventet, det påstod man förra gången och det stämde inte.
• Dopingproblemen skapar stor risk för minskat intresse för skidsport
• Norges dominans skapar stor risk för minskat intresse för skidsport.
• Minskat intresse ger lägre sponsorintäkter
• Minskat intresse ger lägre tv-intäkter, dvs det internationella förbundets förmåga att bidra till eventet minskar.
• Ingen vet idag vad TV är 2025. Rörlig liveidrott förväntas ha stor attraktionskraft även i framtiden men hur ¬affärsmodellerna ser ut och intäktsvolymers utveckling kan vi bara gissa oss till.
• Minskat intresse sänker publikintäkter.
Och på pluskontot
Och plus, då:
• Ett event med tiotusentals besökare ger stora intäkter för näringsidkare i hela Dalarna. Restauranger, barer, butiker går för högtryck och faluborna kan hyra ut sina hus och lägenheter för stora belopp
• Stora intäkter innebär stora intäkter för staten, källskatter, arbetsgivaravgifter, konsumtionsskatter, energiskatter och punktskatter hamnar i slutändan på ca 40 procent av den totala omsättningen.
• Sverige syns som värdnation i tv-kanaler i ett stort antal länder
• Förbundet får förhoppningsvis ett ordentligt överskott som går att använda för att utveckla sporten.
Det fullständigt livsfarliga är självfallet att använda det förra VM:et som underlag för det nya i ett samhälle som förändras alldeles för fort.
Svårt för kommunen
Kommunens beslut att stödja en ansökan är ingen enkel politisk fråga. Merparten av vinsterna hamnar hos staten och förbundet medan riskerna ligger kvar hos kommunen.
Tron att Sverige åter blir en backhopparnation kan inte ens de religiöst fundamentalistiska skidvännerna ha. Samtidigt har Falun inte så mycket mer än ett skidstadium att marknadsföra sig med utöver rödfärgen.
Extrema uthållighetssporter som skidor har väl inte heller bäst förutsättningar att attrahera kommande generationer när den digitala konkurrensen hela tiden ökar.
De stora företagens moderna sponsorpolicy är i stor utsträckning ”Inte elit och inte individ”, skidsporten är i stor utsträckning det motsatta. CSR växer som enda del av sponsormarknaden. Exponering i tv tappar i värde eftersom exponering via nätet blir billigare och billigare.
Å ena sidan, å andra sidan
Förbundet får garanterat en worst case-budget som slutar på minus och man klarar inga större smällar. Kommunen får en best case-budget som slutar på minus.
Om man utgår ifrån det jag vill så är det ett framgångsrikt VM i Falun 2025 där förbundet tjänar 40 miljoner och kommunen anser kostnaden relevant, finansministern får in 80 miljoner, Sverige syns i världen i positiva sammanhang och vi får guldmedaljer. Skadeglädje är att Norge hamnar tia i medaljlistan och Sverige etta.
Men, om jag hade suttit i skidförbundets styrelse eller i Faluns kommunstyrelse så hade jag i det rationella beslutet varit väsentligt mer ambivalent.
För mycket är för osäkert för den period i världen som förmodligen omfattar flest stora förändringar av allt från ekonomi, teknikutveckling och människors beteendemönster till krigsrisk.
Vi befinner oss i ett läge där komplexiteten har ökat enormt och med ett antal faktorer som kan ge ett utfall precis var som helst mellan succé och fiasko.
Det är inte enkelt att vara kommunalråd såna här gånger. Inte att sitta i en förbundsstyrelse heller.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.