Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fler frågor än nånsin runt skid-VM

Utsålt på Lugnet under herrarnas stafett 4x10 km vid skid-VM i Falun. Johan Olsson och Maurice Manificat (FRA) på väg att jaga ikapp täten under herrarnas stafett. Nu vill många se ett nytt VM i Falun. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Skidförbundet planerar för att söka VM till Falun 2025. Det är lite av å ena sidan och å andra sidan, skriver Dan Persson som inte vill bli kommunalråd. 

Min grundinställning till internationella event i Sverige, där infrastrukturen finns, är positiv. De skapar stora intäkter för staten, ger rätt skötta förbunden kapital för utveckling av idrotten och har en liten men positiv påverkan på en Sverigebild.

Vad sker med skidsporten?

När det gäller ett VM i Falun så är dock bilden inte enbart positiv. Hoppbackarna står där som gigantiska ekonomiska fiaskon för kommunen och VM påverkade den kommunala ekonomin negativt ner på nivån att skolor och äldrevård försämrades. VM-bolaget gjorde dock vinst och eventet var en folkfest där biljetterna sålde slut.

Ett VM 2025 innebär att hoppbackarna skall underhållas i nio år. Räkna med att det handlar om 90-100 miljoner kronor i kostnader för kommunen för underhåll, räntar och avskrivningar. En kommun som inte badar i pengar. Å andra sidan är det självfallet bra om backarna kommer till någon form av nytta. 

Det som då krånglar till det är skidsportens utveckling där doping och norsk dominans onekligen får ses som mycket stora problem. Återväxten av elitåkare är dålig, i en del länder bedrövlig. 

TV-mässigt är de stora länderna i Mellaneuropa livsviktiga. Prognosen för sporten är alltså inte den bästa och konkurrensen på området ökar hela tiden.

På minussidan

För att titta på för- och nackdelar så ser det ut ungefär så här på minussidan:

• Falun får inte nya medborgare på grund av VM. Det påstod man förra gången och det stämde inte.

• Falun får inte fler turister utöver vid själva eventet, det påstod man förra gången och det stämde inte.

• Dopingproblemen skapar stor risk för minskat intresse för skidsport

• Norges dominans skapar stor risk för minskat intresse för skidsport.

• Minskat intresse ger lägre sponsorintäkter

• Minskat intresse ger lägre tv-intäkter, dvs det internationella förbundets förmåga att bidra till eventet minskar.

• Ingen vet idag vad TV är 2025. Rörlig liveidrott förväntas ha stor attraktionskraft även i framtiden men hur ¬affärsmodellerna ser ut och intäktsvolymers utveckling kan vi bara gissa oss till.

• Minskat intresse sänker publikintäkter.

Och på pluskontot

Och plus, då:

• Ett event med tiotusentals besökare ger stora intäkter för näringsidkare i hela Dalarna. Restauranger, barer, butiker går för högtryck och faluborna kan hyra ut sina hus och lägenheter för stora belopp

• Stora intäkter innebär stora intäkter för staten, källskatter, arbetsgivaravgifter, konsumtionsskatter, energiskatter och punktskatter hamnar i slutändan på ca 40 procent av den totala omsättningen.

• Sverige syns som värdnation i tv-kanaler i ett stort antal länder

• Förbundet får förhoppningsvis ett ordentligt överskott som går att använda för att utveckla sporten.

Det fullständigt livsfarliga är självfallet att använda det förra VM:et som underlag för det nya i ett samhälle som förändras alldeles för fort.

Svårt för kommunen

Kommunens beslut att stödja en ansökan är ingen enkel politisk fråga. Merparten av vinsterna hamnar hos staten och förbundet medan riskerna ligger kvar hos kommunen. 

Tron att Sverige åter blir en backhopparnation kan inte ens de religiöst fundamentalistiska skidvännerna ha. Samtidigt har Falun inte så mycket mer än ett skidstadium att marknadsföra sig med utöver rödfärgen. 

Extrema uthållighetssporter som skidor har väl inte heller bäst förutsättningar att attrahera kommande generationer när den digitala konkurrensen hela tiden ökar.

De stora företagens moderna sponsorpolicy är i stor utsträckning ”Inte elit och inte individ”, skidsporten är i stor utsträckning det motsatta. CSR växer som enda del av sponsormarknaden. Exponering i tv tappar i värde eftersom exponering via nätet blir billigare och billigare.

Å ena sidan, å andra sidan

Förbundet får garanterat en worst case-budget som slutar på minus och man klarar inga större smällar. Kommunen får en best case-budget som slutar på minus.

Om man utgår ifrån det jag vill så är det ett framgångsrikt VM i Falun 2025 där förbundet tjänar 40 miljoner och kommunen anser kostnaden relevant, finansministern får in 80 miljoner, Sverige syns i världen i positiva sammanhang och vi får guldmedaljer. Skadeglädje är att Norge hamnar tia i medaljlistan och Sverige etta. 

Men, om jag hade suttit i skidförbundets styrelse eller i Faluns kommunstyrelse så hade jag i det rationella beslutet varit väsentligt mer ambivalent. 

För mycket är för osäkert för den period i världen som förmodligen omfattar flest stora förändringar av allt från ekonomi, teknikutveckling och människors beteendemönster till krigsrisk.

Vi befinner oss i ett läge där komplexiteten har ökat enormt och med ett antal faktorer som kan ge ett utfall precis var som helst mellan succé och fiasko.

Det är inte enkelt att vara kommunalråd såna här gånger. Inte att sitta i en förbundsstyrelse heller.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Samtliga tolv fordon i en flotta av racerbilar är nu levererade till STCC inför säsongen 2024. De t handlar om specialbyggda bilar för flera miljoner som ska sätta nytt signum på racing i Sverige i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.