Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

RF kommer ingen vart!

 

Makthavare inom den ideella idrotten samlas i Falun för att prata framtidsstrategi. RIF står för Riksidrottsforum och där finns förtroendevalda och tjänstemän från förbund och distrikt. Utfallet blir tyvärr magert.

Vi formar framtidens idrottsrörelse är mantrat för RF:s strategiarbete där RIM (Riksidrottsmötet) i juni 2017 skall fatta beslut om en framtidsstrategi till år 2025. Det är min förhoppning att man inte drar igång ett RiksIdrottsProgram. Den akronymen får vissa negativa konsekvenser.

Svävar i ovisshet

2025 är om nio år. I tisdags kväll kunde inte ett av USA:s alla opinionsinstitut rätt förutsäga utgången av valet nio timmar senare. 

I tisdags skull vi här i Nacka få fem cm snö under natten till onsdag. Det kom 50 cm. Vare sig Stockholms stad eller någon av kranskommunerna kunde förbereda sig för detta. Dock blev RF:s dröm om livslång träning besannad för alla oss villaägare då det inte verkade finnas något slut på snöskottningen.

Alla vi som någonsin trott att en s.k. rådgivare på en banks kapitalförvaltning har förmågan att förutse framtid behöver bara titta på våra kontobesked för att inse att vi hade fel.

Det finns därför flera orsaker varför den RF-strategi för framtiden som arbetas fram och beslutas på RIM 17 kommer att visa sig vara en grund som är både ostadig och i stor utsträckning direkt farlig.

Då är E-sport störst?

Perioden 2017-25 kan vi med stor sannolikhet, men noll säkerhet, anta blir osäker för världen. Trump, Putin, Mellan-Östern, Kina, delar av Afrika är några områden som i sin tur påverkar ekonomi och politik i Sverige.

Perioden blir på området Digitalisering den period då det händer minst dubbelt så mycket som mellan 2008 och 2016. 5G, alla prylar uppkopplade, självkörande elbilar i stor skala är väl bara några delar av en teknikutveckling som spöar allt vi sett och omfattar mer än vad vi någonsin kan tänka oss. 

Sveriges största idrottsrörelse 2025 kan mycket väl heta E-sportförbundet. Pokomon Go kommer att ha fått ett hundratal efterföljare på samma plattform av Augmented reality och VR (virtual Reality) har kommit fem-sex generationer till. 

Lägger man på Globalisering och Urbanisering som påverkansfaktorer så förändras världen totalt.

Allt mer utanför det ideella

Omvärldsförändringen är dock den lilla orsaken till att strategin inte kommer att fungera. Den introverta förändringsobenägna synen är huvudorsaken.

Framtidens idrott kommer att i en varje år växande omfattning ske utanför den ideella föreningen. RF har beslutat att stå fast vid att bara omfatta ideella föreningar i medlemsförbund. Man har medvetet bestämt sig för att företräda en minskande andel av vårt idrottande. 

Elefanten i rummet är ett trettiotal döende förbund/idrotter som bara överlever på den s.k. RF-respiratorn, dvs grundbidraget från RF på ca 1,5 miljoner per år. De kommer finnas på varje RIM och i alla andra sammanhang och på rationella skäl försöka stoppa all utveckling och all förändring eftersom förändring bara kan skada dem.

Befintliga och nya kommersiella aktörer växer och blir genom attraktivare lösningar de som når ut till kunderna både bland ungdomar men primärt inom den medelålders medelklassen.

Glöm det där med kvotering

Digitalisering kommer att ge oss massor med support för egenidrott där vi inte blandar in vare sig förening eller kommersiell aktör. Dock med effekten att vi via google play löpande stoppar in pengar för mertjänster som gör vårt promenerande/springande, cyklande, gymmande ännu intressantare. Community-delen i tjänsterna ökar så vi får de digitala virtuella föreningar som ger samma känsla av gemenskap och tillhörighet utan kommittéer, styrelser och stadgar.

Inom RF ökar snittåldern på styrelseledamöter medan antalet år man sitter i styrelsen fortsätter att minska. Runt 2030 så är styrelseledamöterna 80 år och sitter ett år och där någonstans ramlar modellen i bitar. 

Här tror RF att kvotering av kvinnor i förbundsstyrelser får effekt, det gör inte jag. I gruppen 30-50 åringar så är folk redan jämställda, både män och kvinnor undviker föreningsstyrelser för att det inte är attraktiv fritid. 

Att demokratin har slutat fungera för att ingen går på årsmöten minskar på legitimiteten för RF som del av svensk folkrörelse. 

Det finns fler elefanter i rummet att hantera som inte kommer att finnas med i strategin då de upplevs som för jobbiga. På det kommer att det är så stora skillnader mellan förbunden att det är mindre troligt att de skall ha samma strategi och mycket troligt att en strategi som passar alla är fel strategi.  Worst case så får en RF strategi om ett idrottande där alla idrottar livslångt motkrafter i några av förbundens strategiarbete.

Jag är mycket tveksam

Min bild av hotet mot idrottsrörelsen när jag pratade i Kalmar för Smålandsidrotten i onsdags var meningen ”I framtiden är förening ett ord som bara används när två kroppar möts”.

Kombon en snabbt förändrad omvärld, en orolig omvärld där krig i Europa inte går att bortse ifrån med en heterogen idrottsrörelse med starka kommersiella konkurrenter med tillgång till kapital såväl som de smartaste människor som går att uppbringa.

Nu är såna som jag inte inbjudna men hade jag varit det hade jag nog tittat ut över tomten och kommit fram till att jag gör mer för folkhälsan om jag stannar hemma och skottar terrassen. 

Fast hade det funnits en omvärldsanalys jag delat och en inkluderande syn där organisationsform sågs som ointressant så hade jag åkt.

Ett starkt RF som samlande röst för allt svenskt idrottande som kunnat ge politiker en faktabaserad bild av den samhällsnytta idrotten levererar är något jag tror på.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.