Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Björn Eriksson, nu har du chansen!

RF:s ordförande, Björn Eriksson, kan göra en insats. "Din idrottsrörelse har nu en chans att svara för något stort", menar Dan Persson. Foto: TT

 

Nu har du chansen, Björn Eriksson, RF:s ordförande. Låt idrotten bli en fristad för de förtryckta tjejerna/unga kvinnor som förtrycks av religion, föreslår Dan Persson.

Idag, den 1 februari, är det World Hijab day. En dag som de bakomliggande islamistiska, reaktionära och salafistiska organisationerna använder för att försöka normalisera bärandet av Hijab. I helgen tog FIBA (internationella basketförbundet) beslutet att tillåta basket med huvudbonad, något som då gäller i Sverige också. Islamisterna kan fira sin Hijab-dag med att de får stöd i kvinnoförtrycket av basketen.

Måste stå upp!

En Idrottsrörelse som har jämställdhet och FNs barnkonvention som ideologiskt rättesnöre måste självfallet enigt stå upp och motarbeta utveckling mot ett samhälle där religiösa dogmer styr över lagar och principen om människans lika värde.

Svårare än så är det inte.

Slöja och Hijab är inga klädesplagg. De är islamisternas verktyg för att objektifiera kvinnan/flickan som underställd mannen, utan egna rättigheter. Hijab och slöja skall ses som medel för att göra kvinnan till en sexleksak för sin man utöver att inlåst i hemmet för att sköta om barnen.

Att slöjan/hijaben är något kvinnan/flickan ”väljer” att bära är självfallet lögn. Vi har tiotusentals exempel på hur kvinnor tvingas, hur kvinnor i Sverige dagligen antastas om de går utan slöja. Vi har exempel på kvinnor som mördats 2016 i Sverige för att de vägrat bära slöja.

Inse deras verklighet

Men religionsfriheten då undrar vän av ordning?

Individens rätt att tro på valfri gud skall vi alltid både respektera och försvara. Lär finnas ca 2 500 gudar att välja på. Att tro är ett sätt att finna hopp och hopp om en bättre framtid är något vi alla behöver, religiösa såväl som sekulära. Religioner som vill påverka civilsamhället (och det vill alla) är något helt annat. Vi skall ge individen rätt att organisera sig med likasinnade men religiösa organisationer skall underordna sig lagar och regler, inte motarbeta demokratiska värderingar.

I vårt Sverige skall inte en flicka behöva täcka sitt ansikte och sitt hår för att undvika sexuella övergrepp. Män som lever i Sverige behandlar kvinnor/flickor som jämställda. I övrigt skall rättsvårdande myndigheter se till att beivra övergrepp och fängsla förövare när så sker. 

Det är deras tolkning av sin religion det är fel på, inte våra lagar och vårt beteende där en kvinna känner sig trygg även barhuvad.

Förbjuds att idrott

Motståndet kommer från organisationer som har tillgång till miljarder kronor, en trettioårig strategisk plan för hur deras religion skall påverka och förändra vårt samhälle och de är dessutom alldeles för skickliga.

Sätter inte idrotten ner foten nu så kan vi befinna oss i en situation där vi inte får ner fötterna på marken om fem till tio år.

Kortsiktigt så får det här effekten att en del unga tjejer inte får idrotta för fäder, bröder, mödrar, kusiner med flera, dvs vi leder hedersförtrycket i bevisning genom att agera. 

Det är självfallet både trist och oönskat men tydligare bevis på att förtrycket existerar behöver vi inte få.

Det finns många som idag agerar för ett förbud mot slöja på offentliga platser men det lär ta tid innan vi når dit. Flera partier är infiltrerade och partier nära fyraprocentsspärren lär inte våga stå upp för sina värderingar om de riskerar röster från islamisterna.

För idrotten ses det här som ett svårt beslut när jag pratar med de som har makten.

 För mig är det enkelt. Det är ett tydligt val. Antingen står vi upp för idrottens värderingar om jämställdhet eller också talar vi om att de inte gäller människor från andra länder.

Välj själv!

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.