Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK:s överraskande omorganisation

Foto: Anders Wiklund / TT

 

AIK har överraskande genomfört en större omorganisation av verksamheten som bland annat leder till att nuvarande VD inte behåller sitt uppdrag. Det är förvånande och min spontana reaktion är att det här skadar AIK.

Nu har jag noll information om vad som ligger bakom här så resten av texten är på principiell grund.

Fotbollsföreningen AIK är en ideell, demokratisk medlemsorganisation. Stadgarna från tidigt 1900-tal och modellen för att bedriva demokrati ungefär lika gamla. Grundtanken var att man som medlem i en förening osjälviskt och utan egen nytta skulle lägga tid och resurser för att lämna efter sig en bättre förening till nästa generation. Ett beteende som dog ut med min pappas generation för plus 20 år sedan.

Duktiga på barn och ungdomar

Huvudverksamheten i föreningen är fotboll för barn och ungdomar. Något AIK är duktiga på och på flera områden ett föredöme. Här ligger i stor utsträckning engagemang för integration och andra CSR-baserade aktiviteter.

Ledning såväl som styrelse för den här verksamheten skall brinna för att utveckla goda samhällsmedborgare där någon enstaka procent dessutom kan bli elitspelare. Kompetens är föreningsrätt och barns utveckling.

I det börsnoterade bolaget för elitlaget är man en av aktörerna på marknaden för upplevelser. I en mördande konkurrens om människors fritid. Enligt lag skall verksamheten syfta till att göra vinst. Detta då staten vill ha vinstskatten. Så kallat Idrottsbolag har ingen åstundan att dela ut överskott. Målet är sportsligt. Att vinna titlar.

Maximera intäkten

Utöver den personal som får laget att fungera och prestera så är resten en organisation som har som syfte att maximera intäkten från konsumenter och företagskunder. Det vi kallar för Inventory Business. Lämplig kompetens här är från exempelvis hotell- eller reseindustrin. En civilekonomexamen med hotellinriktning och en masters i marknadsföring och CRM är bra bakgrund för cheferna i ledningsgrupp.

Man behöver inte vara raketforskare för att inse både de kulturella och de arbetsmässiga skillnaderna mellan de här två verksamheterna.

För att då krångla till det så består konsumenterna på arenan av uppemot 30 segment. Från klacken som är omistlig för upplevelsen men ger relativt låga intäkter per besök. Då de går på alla matcher är intäkten dock viktig. 

Sällanbesökare kräver kvalitet

På andra sidan har vi sällanbesökare i premiumsegment som kanske går på tre matcher per år, har med sig tre-fem personer och ser matchen som ett event med social samvaro, mat och dryck. De är beredda att betala mycket men kräver också kvalitet i leveransen.

Man kan med lillfingret räkna ut att det krävs fem gånger så många sällanbesökare för att fylla arenan.

I bolaget ligger allt arbetsrättsligt såväl som alla andra lagar som ett företag skall följa. På det kommer börskontraktet. Kompetensmixen i den kommersiella delen är nästan motstridig den för den ideella verksamheten

Alla undersökningar och trendrapporter pekar på att vi är på väg in på en marknad där färre besökare kommer på eget initiativ och fler som följd av klubbens bearbetning. Att vara duktig på att fylla arenan såväl som att se till att besökarna gärna kommer tillbaka är den USP som skapar de intäkter som behövs för sportsliga framgångar.

AIK väljer både och

I det här läget väljer AIK en organisationsmodell som skall vara en organisation för både och. I min bok känns det som att kombinera ett Formula 1-stall med ett åkeri med motiveringen bil som bil.

Man går motsatt väg till övrig elitidrott.

Att man förstår att rekryteringen tar tid är dock ett gott tecken. AIK är en av våra större klubbar och bör hitta någon bland de bästa i Sverige. Vi pratar om kombon av en av Sveriges bästa idrottsledare och en person med stora framgångar i kommersiell verksamhet på nivåer som gör att man kan vara börs-VD.

Om den personen går att finna uppstår nästa fråga. Vill hen bli högste chef i AIK?  Tror hen med sin erfarenhet att den här organisationen kan fungera överhuvudtaget? Risken att man tvingas välja någon som inte fyller kravspecen får ses som hög.

Personen skall dessutom vara extern. Då är det väl VD/klubbdirektör i Djurgården, Malmö FF eller IFK Göteborg som hamnar på korta listan. 

Skojar bara.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.