Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK:s överraskande omorganisation

Foto: Anders Wiklund / TT

 

AIK har överraskande genomfört en större omorganisation av verksamheten som bland annat leder till att nuvarande VD inte behåller sitt uppdrag. Det är förvånande och min spontana reaktion är att det här skadar AIK.

Nu har jag noll information om vad som ligger bakom här så resten av texten är på principiell grund.

Fotbollsföreningen AIK är en ideell, demokratisk medlemsorganisation. Stadgarna från tidigt 1900-tal och modellen för att bedriva demokrati ungefär lika gamla. Grundtanken var att man som medlem i en förening osjälviskt och utan egen nytta skulle lägga tid och resurser för att lämna efter sig en bättre förening till nästa generation. Ett beteende som dog ut med min pappas generation för plus 20 år sedan.

Duktiga på barn och ungdomar

Huvudverksamheten i föreningen är fotboll för barn och ungdomar. Något AIK är duktiga på och på flera områden ett föredöme. Här ligger i stor utsträckning engagemang för integration och andra CSR-baserade aktiviteter.

Ledning såväl som styrelse för den här verksamheten skall brinna för att utveckla goda samhällsmedborgare där någon enstaka procent dessutom kan bli elitspelare. Kompetens är föreningsrätt och barns utveckling.

I det börsnoterade bolaget för elitlaget är man en av aktörerna på marknaden för upplevelser. I en mördande konkurrens om människors fritid. Enligt lag skall verksamheten syfta till att göra vinst. Detta då staten vill ha vinstskatten. Så kallat Idrottsbolag har ingen åstundan att dela ut överskott. Målet är sportsligt. Att vinna titlar.

Maximera intäkten

Utöver den personal som får laget att fungera och prestera så är resten en organisation som har som syfte att maximera intäkten från konsumenter och företagskunder. Det vi kallar för Inventory Business. Lämplig kompetens här är från exempelvis hotell- eller reseindustrin. En civilekonomexamen med hotellinriktning och en masters i marknadsföring och CRM är bra bakgrund för cheferna i ledningsgrupp.

Man behöver inte vara raketforskare för att inse både de kulturella och de arbetsmässiga skillnaderna mellan de här två verksamheterna.

För att då krångla till det så består konsumenterna på arenan av uppemot 30 segment. Från klacken som är omistlig för upplevelsen men ger relativt låga intäkter per besök. Då de går på alla matcher är intäkten dock viktig. 

Sällanbesökare kräver kvalitet

På andra sidan har vi sällanbesökare i premiumsegment som kanske går på tre matcher per år, har med sig tre-fem personer och ser matchen som ett event med social samvaro, mat och dryck. De är beredda att betala mycket men kräver också kvalitet i leveransen.

Man kan med lillfingret räkna ut att det krävs fem gånger så många sällanbesökare för att fylla arenan.

I bolaget ligger allt arbetsrättsligt såväl som alla andra lagar som ett företag skall följa. På det kommer börskontraktet. Kompetensmixen i den kommersiella delen är nästan motstridig den för den ideella verksamheten

Alla undersökningar och trendrapporter pekar på att vi är på väg in på en marknad där färre besökare kommer på eget initiativ och fler som följd av klubbens bearbetning. Att vara duktig på att fylla arenan såväl som att se till att besökarna gärna kommer tillbaka är den USP som skapar de intäkter som behövs för sportsliga framgångar.

AIK väljer både och

I det här läget väljer AIK en organisationsmodell som skall vara en organisation för både och. I min bok känns det som att kombinera ett Formula 1-stall med ett åkeri med motiveringen bil som bil.

Man går motsatt väg till övrig elitidrott.

Att man förstår att rekryteringen tar tid är dock ett gott tecken. AIK är en av våra större klubbar och bör hitta någon bland de bästa i Sverige. Vi pratar om kombon av en av Sveriges bästa idrottsledare och en person med stora framgångar i kommersiell verksamhet på nivåer som gör att man kan vara börs-VD.

Om den personen går att finna uppstår nästa fråga. Vill hen bli högste chef i AIK?  Tror hen med sin erfarenhet att den här organisationen kan fungera överhuvudtaget? Risken att man tvingas välja någon som inte fyller kravspecen får ses som hög.

Personen skall dessutom vara extern. Då är det väl VD/klubbdirektör i Djurgården, Malmö FF eller IFK Göteborg som hamnar på korta listan. 

Skojar bara.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen