Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bosöns saga mot sitt slut...?

Ritning över det tilltänkta nationella tränings- och utbildningscentrum för SvFF vid Arlanda stad.

 

SvFF och entreprenören Per Taube presenterade under onsdagen planerna på ett nationellt tränings- och utbildningscentra för SvFF ute vid Arlanda stad. Beslutet nu är en gemensam förstudie som skall vara klar i oktober. Därefter kommer beslut om att starta upp och sedan tar det två till tre år innan anläggningen är kvar. 

Två år är mitt förslag på tid eftersom det inte finns några grannar som kan överklaga.

Det är bra nyheter för alla utom för Bosön och RF. SvFF borde stå för 20-25 procent av beläggningen på Bosön. Dvs Bosöns risiga ekonomi blir om det här blir verklighet ännu värre.

Lång transfer

Bosön ligger dessutom väldigt avsides, långt ifrån både city och i synnerhet flygplatser. Från SvFF kontor och Friends arena är det max 20 min till Arlanda stad, till Bosön kollektivt går inte ens att räkna på och med bil kan det ta valfritt mellan en timme och två beroende på trafikinfarkten. För den som kommer inflygande är det 1-2 timmar i minskat resande, enkel väg. 2-4 timmar transfer på en endagsutbildning är en evighet. Bosön påstår på sin hemsida att man ligger 15 minuter från city men det måste vara natt mellan lördag och söndag klockan 02 med hastighetsbegränsning plus moms.

Bosön har svårt med ekonomin, underhållet är eftersatt, anläggningen är inte anpassad till moderna krav på boende och kvalitet. Frågan är om inte ett formellt beslut av SvFF att de lämnar under oktober innebär att RF och stiftelsen får bättre beslutsunderlag än om SvFF stannar kvar.

Trippel A-läge

Per Taube som ägare och entreprenör vill vara med och skapa den typen av flygplatsstad som vi av outgrundliga skäl saknar i Sverige. Här blir ett aktivt tränings- och utbildningscentra för initialt Fotbollen men på sikt fler sporter något som både ligger i tiden och bör gå att räkna hem. Arlandastad Holding har 250 hektar mark i vad som över tid blir ett trippel A-läge.

SvFF har lärt sig av historien och kommer här vare sig äga eller drifta, utan bara hyra. En princip de bör införa även för andra delägda fastigheter. De pengar man idag lägger på Bosön med flera anläggningar skall man nu lägga på Akademin vid Arlanda. Bör kunna bli samma peng men väsentligt bättre förutsättningar för SvFF. När de inte är där blir anläggningen intressant för distrikten i norra och mellersta Sverige, elitlag på lägre nivåer än Allsvenskan och många andra.

Flera träningsplaner varav en uppvärmd med naturgräs och en inomhushall, områden för Futsal och Beachsoccer, gym, rehab, pooler, konferensytor, restaurang och hotell. Allt toppmodernt. Ritningarna ser imponerande ut och läget är så perfekt det kan vara.

Ekonomisk kris

Bosön har använts för Idrott sedan 30-talet om och tillbyggnader har skett löpande men hotelldelen håller inte riktigt den standard som moderna fotbollsproffs är van vid om man uttrycker sig försiktigt. RF:s medlemstapp inom de små förbunden skapar också en situation där färre och färre förbund har råd att hyra in sig på Bosön. För RF som utser VD (formellt ligger fastigheten och driften i en stiftelse) men också indirekt bär det ekonomiska ansvaret blir SvFFs beslut att lämna en direkt signal till att hantera en ekonomisk kris.

Konkurrensen på konferensområdet är mördande och när stora aktörer som Petter Stordalen nu bygger nytt vid Yasuragi blir den än värre. Bosön har inte läge och kvalitet nog för att konkurrera på konferensmarknaden utanför Idrotten.

Värd en förmögenhet

Jag kan inte statuterna för stiftelsen men marken torde vara värd en förmögenhet för bostäder så RF saknar inte alternativ. Stiftelsen kan sedan använda sina medel från markförsäljningen för att utveckla idrotten, dock utan att driva fastighet.

Alternativet om ytterligare något större förbund väljer att ansluta sig till Arlanda och här är väl Hockeyn, Basketen, Hockeyn och Tennisen närliggande. För Golfen är det en perfekt träningsanläggning där själva golfspelet kan utföras på andra sidan E4 på Arlandastads GKs fina områden.

För alla utbildningar och för alla nationella sammankomster är läget perfekt som ger hela landet en dryg timme i restid varav 5 minuter när man landat.

Med förbehåll för att man kan bygga så effektivt att kostnaden för att hyra blir relevant har jag svårt att se att SvFF utifrån sin ambitionsnivå kan fatta något annat beslut än att skriva avtal om att hyra den här anläggningen.

Möjligheter privatfinansiera

Jag skulle om jag var mark- och fastighetsägare titta på allt från planer/hallar för andra sporter, flera faser för hotellbyggnad då antalet resande som passerar Arlanda varje år hela tiden ökar. En skidtunnel (kylan för en skidtunnel kan värma resten av anläggningen så det blir inte så dyrt som man kan tro) är något jag tror på då privata konsumenter är den snabbast växande marknaden.

Det finns med det här läget och den markytan stora möjligheter att bygga en privatfinansierad anläggning som kan lyfta svensk idrott och som också är lönsam för ägaren.

Det behöver Svensk Idrott.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.