Frågetecken runt SM-finalen
Förbundsordförande Håkan Ramsin varken ville eller kunde medge en tveksamhet:- Det känns väldigt bra, vi inledde helgen med en fantastisk gala och den ska vi bygga vidare på. Jag tycker också att det här med att ha en samlad dag har varit bra, även om det gäller att pröva sig fram lite i framtiden.Att fjolårets 21 576 personer nu blev 19 513 förklarar Ramsin med vilka lag som spelade:- Hammarby och även till viss del Västerås lockar mycket folk, och på damfinalen fanns ingen igen klack från AIK-representerad.Bandybar och vip-tält
Uppsala präglades av bandyfinalen i flera dagar. Bandyfrukost servades på en rad restauranger och inne på arenan fanns nya inslag i form av Bandybaren, öltältet där åskådarna kunde köpa starköl, och Vip-tält, där det förutom flytande förtäring fanns mat, värme och coverband. Såväl den allmänne åskådaren som vipgästen uppskattade nymodigheterna.
I övrigt var inte finalen som event betraktat särskilt utvecklat. Att slå i en sjutumsspik eller ta sig an en klättervägg möttes av ett begränsat intresse.
Fredagskvällens gala och lördagens bankett förgyllde helgen, men enbart för vissa.
Håkan Ramsin ser årets evenemang som ett första steg mot att utveckla finaldagen till en större upplevelse än bara själva matcherna:
- Jag myntade uttrycket att det är Sveriges Super Bowl. Det är helt unikt, och bandyfinalen har under flera år varit större än bandyn själv. Det är ett brett folkligt event där alla vill vara med. Det finns väldigt goda förutsättningar att utveckla det ännu mer, och vi är bara i början av den utvecklingen.
Han möttes av kritik från bandydamerna som tyckte att deras final blev bortglömd. Det fanns synpunkter om biljettpriserna. Därtill noterades att det var färre journalister än vanligt på plats.
- Jag är jättenöjd med helgen, men visst finns en liten besvikelse över att vi inte slog publikrekordet, tyckte kommunens bandygeneral Solveig "Solan" Nilsson.
Intäkter för Uppsala
För Uppsala har finaldagarna stor betydelse.
- Vi har alltid gjort ett samhällsekonomiskt plus på SM-finalen, säger Magnus Lohe som marknadsför kommunen.
Bandyfinalen är Uppsalas största arrangemang.
- Vi har jobbat på att utveckla SM-finalen hela tiden, från början var det bara 12 000 personer nu är det runt 20 000 på läktarna.
Två tredjedelar av besökarna kommer utifrån och de gör av med drygt tusen kronor för varje dygn här.
- Vi har lärt oss av Göteborg som är experter på området då det gäller att jobba med olika evenemang av den här typen och har gjort det i 10-15 år. Det handlar inte bara om biljettförsäljning utan om allt från att hotellövernattningar, mat, dryck och souvenirer, fortsätter Lohe.
Kommunen och bandyförbundet har en uppgörelse som sträcker sig över 2009.
- Det finns väldigt goda förutsättningar att utveckla finalerna ännu mer, och vi är bara i början av den utvecklingen.Vi ska ha fram till 2012 på oss att utveckla ett event med 50 miljoner kronor i omsättning och 50 000 åskådare, säger Håkan Ramsin som ser hur finalerna 2012 spelas på nya nationalarenan.
- Absolut. Det är så långt gånget att vi för diskussioner med nationalarenan. Vi har resonerat grovt kring villkoren, men det finns inget formellt avtal.
Kan utveckla finalerna
Hur summerar du årets bandysäsong?
- Publiktillströmningen i elitserien har ökat med 11 procent och tv-tittarsiffrorna med 38-39 procent.Vi måste ha fler hallar för att fortsätta öka publiktillströmningen. Erfarenheterna hittills styrker det fullt ut, och hallar kommer ge oss en yngre och mer blandad publik.
Hallar i all ära, men då räcker bara Nationalarenan, annars kommer inga 20 000 personer in.
- Vi har en "Vision 2017" som bland annat handlar om fler hallar och mer tv-tid. Dessutom måste vi utöka bandyn i storstadsregionerna, det är där människor finns. Ett elitlag i Göteborg, ett i Malmö och ytterligare ett i Stockholm vore inte fel tycker jag.
Den 14 juni samlar han sin styrelse, då ska beslut fattas om SM-finalerna 2010. Uppsala eller Göteborg är frågan.
- Vi hade långt gångna diskussioner med Göteborg, men vi tvingades skjuta på beslutet. Nu får vi ta ställning till de två nästkommande åren den 14 juni. De fördelar som Göteborg har är förutom att utveckla bandyn att de är väldigt duktiga på events. Jag tror att vi skulle kunna lära oss mycket av att jobba med dem.
/Foto: Mats Gustafsson
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.