Svensk idrottsindustri på export

Den 25 augusti körs premiärloppet i Kina. Vätternrundan är en produkt av svensk idrottsindustri och går nu på export precis som Vasaloppet. 1 000 kineser och omkring 200 utlänningar väntas köra 17 eller 11,4 mil bland annat längs gränsfloden till Nordkorea.
Någon mil kvar till Jönköping och så här långt är cyklister fräscha efter starten i Motala. Det blir värre framåt natten. Foto: Micke Fransson, Vätternrundan


Det är en sporre för svenska idrottsarrangörer. Att utveckla ett idrottsevenemang så pass mycket att det går att kopiera utomlands.

Efter flera provlopp

Vasaloppet har lyckats och nu är turen kommen till Vätternrundan. Det är alltså två av de allra största motionsevenemangen som exporteras. I båda fallen till Kina.

Representanter för Vätternrundan har tre gånger besökt Kina för att syna förutsättningarna. Dessutom har testlopp genomförs såväl 2007, 2008 som 2009.

Ursprungligen fanns det tre krav för att kineserna skulle få starta en motsvarighet. Loppet ska ha en banan nära vatten, vara minst tio mil långt och säkerheten ska kunna garanteras.

En viss potential...

Cyklar finns det gott om i Kina, men hur många är benägna att cykla för motionens skull, är frågan nu när alla krav är uppfylltda.

Platsen för loppet blir Yanbian nära Nordkorea i augusti och tanken är att loppet ska genomföras i fem år för att sedan utvärderas.

Kineserna hoppas också få i gång ett vänortssamarbete med Motala. En hel delegation med kineser besökte Motala vid undertecknande och i gruppen finns ett hopp om ytterligare gemensamma projekt.

Samarbete inom näringslivet

- Vätternrundan är det största cykelevenemanget i Europa och det är välkänt i hela världen. Ni har kunskapen att arrangera, sa Han Xing Hai när överenskommelse var klart.

Denne man är guvernören för Yanbian och ville få ut så mycket mera av besöket. Sålunda diskuteras också ett samarbete mellan näringslivet i Yanbian och Motala.

En spännande uppgörelse med vissa synenergier. Båda parter har dubbla intressen att utveckla ett gemensamt intresse. Och hur många kineser kommer att trampa runt Vättern i framtiden…

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen