Handelsministern vill ta över idrotten
Det brände till vid RF:s debatt om hur idrotten och turism kan ge flera besökare till Sverige.
Ord utan handling
Ursprunget är regeringsdeklaration från 2006 när statsminister Fredrik Reinfeldt sa att en målsättning skulle vara att arrangera större idrottsevenemang i Sverige.
Det blev ord och inte så mycket mera.
Sex år har gått, RF påminner om saken då och då och i Almedalen gjorde organisationen det till en huvudfråga. Stöttat av Svensk Turism AB, Visita och VisitSweden.
Så mycket nytt framkom väl inte. Alla är lika övertygade om det förträffliga i tanken, utlösande vore ett kraftfullt och aktivt agerande från regeringen.
Ministrar med olika framtoning
Moderatorn Lennart Ekdal drog och slet i frågan mycket konstruktivt. I synnerhet som RF lyckats locka dit två ministrar, den huvudansvarige, idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och handelsminister Ewa Björling.
Det blev en överraskande utgång på diskussionerna.
Lena Adelsohn-Liljeroth tvingades gå efter halv mötet, men sa dessförinnan:
- Det är en självklarhet att vi alla vill ha evenemang. Men andra stater går in och konkurrerar med medel som gör att det blir tufft för Sverige. Vi har lagt pengar på barn- och ungdomsidrotten.
"Vill inte vara gnällspik, men..."
- Jag tror att det är fel att bara diskutera utifrån antal besökare, de här evenemangen kostar och det blir dyrare överallt och det måste man ha med sig.
- Jag vill inte verka som en gnällspik, men en del har naivt trott att man kan få en halv miljard för att få till en ansökan.
Idrottsministerna lade till:
- Vi har ju en hel del stora evenemang i mindre sporter. Även de små och de regionala är viktiga.
Hon nämnde också den strategi som sägs vara under skapande.
- Strategin som ska tas fram kommer vara användbart för många av oss, inte bara för mig utan hela regeringen.
När ska det vara klart?
Frågan är hur lång tid det arbetet ska få lov att ta. Och hon möttes också av genmälen.
- Tävlingarna är bara en del av ett internationellt evenemang. Den här frågan är inte bara en idrottspolitisk fråga. Vi pratar om investeringar som ger jobb, turister och mycket mer. Det är en näringspolitisk fråga och måste betraktas som en sådan, sa RF:s ordförande Karin Mattsson-Weijber.
Magnus Nilsson, ordförande i Svensk Turism, betonade:
- Vi ska gå från 250 miljarder till 500 miljarder i besöksintäkter. Då är våra vänner från idrotten oerhört viktiga – deras internationella evenemang är oerhört viktiga.
Och vad tycker Anders Borg?
Och apropå Adelsohn-Liljeroths kritik mot vissa sporter och naivt beteende menade Karin Mattsson-Weijber:
- Vi vet att det finns specialidrottsförbund som inte skött sig men det får inte färga diskussionen. Det viktiga är att få fram strategin som berättar vad vi vill för Sverige. Pengarna måste komma från näringen och finansministern. Idrotten tar risken men staten tjänar pengarna idag.
Där har vi nästa minister, finansens Anders Borg, som inte har bekänt färg i frågan.
Erik Strand, RF:s generalsekreterare återkom till den tilltänkta strategin.
- Den är för hela Sverige, stora som små evenemang. Funderar ni i regeringen på att Sverige är de enda som inte har en strategi?
Gav resultat direkt i Kalmar
- Om det är så, ja, men vi tar ju hem ett antal evenemang, vi har slagit Danmark. Strategier tar inte alltid fram det man vill och avser. Vi behöver inte stirra oss blind på strategi, se vad vi gör i stället, svarade Lena Adelsohn-Liljeroth och fortsatte:
- Riktigt stora evenemang är svårt, OS tror jag är omöjligt. Jag tror vi kommer att få fler medelstora och mindre regionala evenemang. Kongresserna är också viktiga och att koppla ihop med kulturen.
Här framhöll Johan Göransson som i Kalmar jobbar enbart med idrottsturism:
- Vi har ökat våra idrottsturistiska siffror med 14 procent, enbart utifrån vår strategi och vårt resonemang vad vi kan ta hem till Kalmar. Därför tycker jag det är märkligt att det inte finns en nationell strategi. Vi kan även samverka med andra organisationer för att fylla arenorna till dam-EM nästa år.
Strand sa vad många kände
Instämmande kom från bl a Region Skåne om effekterna från handboll-VM och det finns en mängd andra mycket goda erfarenheter från stora arrangemang. Inte minst aktuella Partille Cup och Gothia Cup.
Erik Strand sa vad många i den stunden kände:
- Jag blir orolig för brist på visioner från Lena.
Ministerna som älskar idrott
Det blev en helt annan stämning i tältet när handelsminister Ewa Björling tog till orda:
- Jag älskar idrott och i synnerhet vintersporter. Faktum är att jag har flirtat med statsministerna länge för att bli idrottsminister.
- När Sverige nu försökte få alpina VM 2017 var jag delaktig. Vi var så nära, men fick nej. Fast vi gör ett nytt försök till 2019.
"Du är ju en idealisk idrottsminister"
Lennart Eldahl kunde inte hålla sig:
- Du är ju idealisk för jobbet. Du visar då en helt annan entusiasm än idrottsministern. Hon verkade plågad av frågorna. Hur kommer det här sig?
Ewa Björling fortsatte i optimistisk ton:
- Jag vet vilket lyft det innebär för en ort att få ett stort evenemang. Allt snurrar runt det och mycket gynnas. Det är inte bara en idrottsangelägenhet.
Hon återkommer till den här strategin som tycks ta hur lång tid som helst att skapa.
- Ja, ”vi ska ta ställning, vi ska se över, vi ska syna frågan”, det är sådana klyschor.
Slutsatsen av det svaret var upp till var och en av åhörarna.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.