SOK gör jättesatsning i Brasilien
Stefan Lindeberg, Gunilla Lindberg och Peter Reinebo har genomfört arenabesök, sett OS-byns första hus och haft möten med Organisationskommittén för Rio 2016 och Brasilianska Olympiska Kommitten (BOC).
SOK ska hyra eget
SOK:s resa till Rio är ett led i förberedelserna inför OS 2016.
- OS-konceptet, arenor och OS-byn, blir mycket bra ur ett sportsligt perspektiv.
- Som komplement arbetar vi med att skapa några egna specifika lösningar för några idrotter, bland annat segling, för träning och boende, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.
De söker alltså hotell och idrottsanläggningar för olika idrotter i den svenska OS-truppen.
Landslag ska besöka Brasilien
- Det behövs för att skapa bättre förutsättningar för topp-prestationer, påpekar Reinebo.
SOK och brasilianska olympiska kommitten signerade för drygt ett år sedan ett flerårigt samarbetsavtal. Flera möten under veckan har skapat förutsättningar för konkret genomförande och det finns nu en preliminär plan för idrottsligt utbyte.
Det här innebär att några svenska landslag blir inbjudna till träningsläger i Rio under 2014 och 2015.
Lockande
- Ett idrottsligt utbyte är mycket bra både för Sverige och Brasilien. Flera av våra landslag får möjligheten att besöka OS-staden i sina OS-förberedelser och uppleva den brasilianska miljön samt i vissa fall träna på OS-arenorna, det är förstås mycket nyttigt, kommenterar Peter Reinebo.
Dessutom har SOK-arna upptäckt att det finns flera fina möjligheter till bra sparring och utveckling genom tränings- och tävlingsutbytet.
- Bland annat har vi en del att lära av brassarna inom vissa kampidrotter och lagbollidrotter. De har för egen utveckling önskemål om utbyte i vissa racketidrotter, någon kampidrott och segling men också också inom vinteridrotterna, säger Reinebo.
Event med Svenska handelskammaren
I Sao Paulo anordnades ett olympiskt seminarium med Svenska handelskammaren och EF som värdar.
På seminariet presenterade SOK:s Stefan Lindeberg och Peter Reinebo de svenska idrottsliga OS-förberedelserna samt de kommersiella samarbetsmöjligheterna runt olika partnerskap och "hospitality" under OS i Rio 2016.
Intresset för OS i Rio bland de cirka 15 närvarande företagen var högt. Många stora företag med svensk koppling finns i Brasilien, merparten med bas i Sao Paulo vilket är "Sveriges näst största industristad".
- Flera företag visar stort intresse för olympiskt partnerskap utifrån sitt engagemang i Brasilien. Möjligheten att skapa ett "Sweden house" i Rio under OS 2016 var också intressant för flera. Detta kan bli en fantastisk möjlighet att marknadsföra Sverige, svenska företag och svensk idrott, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.
Mer än 100 miljarder kronor ska investeras i Rio de Janeiro i framför allt annat infrastruktur och hotell. Det finns ett stort engagemang runt OS som ska utlösa ett uppsving för turismen som faktiskt är förhållandevis låg. Foto. Scanpix
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.