Mest spektakulära och dyraste ligan

Det har gått åt ett annat pund, men på lördagen är det åtminstone tillfälligt sluthandlat när säsongsstarten sker i Premier League, världens mest penningstinna liga och den som lockar störst intresse.
Manchester Uniteds nya manager Louis van Gaal skriver autografer. Han kan faktiskt peka på sex segrar på försäsongen. Foto: Jon Super AP Photo/TT

 

Om man skulle addera antalet åskådare på läktarna och antalet TV-tittare runt om i världen så är det just det som är förklaringen till att en fotbollsserie kan omsätta så oerhört mycket pengar.

Vill man synas och märkas är Premier League rätt plats. 

Det är vad som lockar

Därför dras ändå reklampengar, oligarker, miljardärer till den engelska högstadivisionen.

Det är spelarbudgetar i en storlek som närmar sig vissa länders BNP. Nu är det väl ändå stopp, menar betraktare varje år, men lika fullt skenar antalet miljarder för spelarköp.

Premier Leagues tv-avtal innebär att mästarklubben i år får nästan 1,1 miljarder kronor.

Ligan har ändå ett mycket demokratiskt system där alla föreningar får en god andel av pengarna. Jumbon i fjol tilldelades dryga 40 miljoner pund exempelvis.

Demokratiska TV-pengar

Det är TV-avtalet som är smörjmedlet i ligan. 

Penningfördelningen bygger på att alla 20 klubbarna delar på den största delen av miljarderna från TV-bolagen. Bara en mindre del fördelas efter framgång och popularitet.

Det går till på det viset att TV-intäkterna delas upp i två potter. TV-rättigheterna för utlandet samt halva ersättning av de brittiska TV-pengarna fördelas i lika stora andelar.

Återstående miljoner har också två potter, den ena belönar placering och den andra styrs av TV-exponeringen för respektive lag.

Sänder sju av tio matcher

I Sverige har Viasat rättigheterna till Premier League sedan bolaget överträffade Canal Plus i budgivningen i mars 2010. Det senaste avtalet gäller till och med 2015/2016.  

- Vi fortsätter vår massiva satsning på Premier League. Som nu vid första helgen, vi direktsänder sju av tio matcher, säger Viasat sportchef Per Nunstedt.

Det finns många frågor runt utgången av årets ligaspel: 

Kan Manchester City försvara titeln? Har Arsenal styrka nog för att ta upp kampen? Ska Diego Costa skjuta Chelsea till toppen? Hur bra är egentligen Liverpool?

Och United då?

- Men jag är nog ändå mest spänd på att se hur det går för Manchester United och nye managern Louis Van Gaal, säger Viasat Fotbolls expert Pontus Kåmark.

- De var usla i fjol och kvalificerade sig inte för Europaspel. Men nu tror jag att de kommer tillbaka till toppen. Ander Herrera är ett klockrent nyförvärv som kan bli deras ”nya Scholes”.

Kåmark tippar emellertid att Premier League-titeln återvänder till London, efter fyra år i Manchester.

- Jag tror på Chelsea. De har vässat klorna rejält med Diego Costa, Cesc Fábregas och Filipe Luis – tunga värvningar i varje lagdel, till ett redan bra lag. Det kan bli ett roligt år på Stamford Bridge.

32 spelare i omlopp i Chelsea

Managern José Mourinho bestämde sig tidigt för att det var dags för en generationsväxling. Borta är profiler som Frank Lampard (Manchester City och New York City), Ashley Cole (Roma) och därtill uppmandes David Luiz (Paris Saint-Germain) att flytta. 

Handeln i Chelsea, allt med tillåtelse från ägaren Roman Abramovich, berör totalt 32 spelare i år. Så många har antingen köpts, sålts eller placerats på transferlistan. 

32 spelare, nästan tre lag, och det kommer säkerligen bli nya affärer under säsongen, men omsättningen av spelare är rekordstor och visar också hur lite tolerans det finns för en spelare att acklimatisera sig, börja leverera och hålla den nivån. 

Chelsea får tipsen

Till den här säsongen har Chelsea köpt spelare för nästan 1 miljard. 

Klubben är också en av huvudfavoriterna. Cesc Fabregas, Diego Costa och Felipe Luis förstärker, Fernando Torres är kvar liksom Eden Hazard, Oscar och Willian bland många topplirare. Sedan är frågan vad Drogba kan utnyttja när han lite överraskande värvades tillbaka.

Utmanarna är de gamla vanliga, men i första hand Manchester City och ett uppenbarligen återuppväckt Manchester United under ledning av sturske  Louis van Gaal.

Arsenal lurar lite i bakgrunden, lite oförutsägbart och det  gäller även Liverpool  och Tottenham.

Arsenal och Liverpool svenskfavoriter

Svenskarna har i många år haft ett favoritlag i Liverpool och det bekräftas i en undersökning där 13 000 fans deltog. En tredjedel höll på Liverpool följt av Arsenal och Manchester United i Viasats enkät.

Samtidigt rapporterar Unisport som är störst i Sverige på fotbollsbollsprodukter att de har sålt fler Arsenal-tröjor, till och med fler än Liverpool.

- Denna säsong klättrar Arsenal från en femteplats till en förstaplats. Arsenal har av tradition en stor supporterbas i Sverige. Att de nu toppar listan kan bero på spännande värvningar, att de gjorde en bra fjolårssäsong eller att svenskarna tycker att deras nya tröja är snygg helt enkelt, säger Erik Brännström, Sverigechef på Unisport, som är störst i Sverige på fotbollsprodukter.

Viasat Sports sportchef, Per Nunstedt, har en bra teori till det allmänt stora intresset:

- Det här är en tv-polare som fyller 45 år i de svenska vardagsrummen. Det är ett enormt engagemang kring den engelska toppfotbollen, vilket denna undersökning också visar

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.