Ökat intresse i MLS
I den nordamerikanska ligan Major League Soccer (MLS) är de glosorna däremot nyckelord som i mångt och mycket styr den växande fotbollsindustrin på andra sidan Atlanten.
- En uttalad målsättning från ligan är att år 2022 vara bland världens främsta ligor så ambitionsnivån är det inget fel på, konstaterar Svenska Fans MLS-expert Johan Dykhoff.
Över 20 000 åskådare i snitt
Nystartade klubbar och nyanlända superstjärnor, kombinerat med fjolårets VM-framgångar är några av de faktorer som ligger till grund för den optimism som nu omgärdar ”soccern” i Nordamerika.
Lite mer än halvvägs in i säsongen ligger publiksnittet för första gången någonsin över 20 000 åskådare per match. En ökning med 40 procent jämfört med i början av 2000-talet. Den totala besökssiffran för fjolåret landade strax under 6,2 miljoner, vilket nästan är en tredubbling jämfört med säsongen 2002.
- Under VM i fjol sändes tre matcher per dag på nationell tv under bästa sändningstid. Folk fick upp ögonen för sporten och intresset tycks hålla i sig, menar Dykhoff.
Det ökade intresset för sporten märks även på årets nya TV-avtal som gäller fram till 2022 och uppges generera 90 miljoner dollar årligen, vilket är än en tredubbling jämfört med föregående deal (27 miljoner).
- Man har spritt ut matcherna på fler antal speldagar. En match i veckan sänds även med både engelsk- och spansktalande kommentatorer, säger Dykhoff.
Brottas med fördomar
MLS brottas fortfarande med fördomar om att vara en ”föredetting-liga” dit dalande stjärnspelare emigrerar för att kräma ur de sista slantarna av sin talang. Det senaste året har åldrade europeiska storstjärnor som Andrea Pirlo, 36, Frank Lampard, 37, Steven Gerrard, 35 och Kaka, 33 anslutit.
Johan Dykhoff menar dock att det skett en förändring i klubbarnas värvningsstrategi och att ryktet om MLS som elefantkyrkogård är överdrivet.
- Man har även börjat köpa bra spelare i sina bästa år. Michael Bradley, 28, Sebastian Giovinco, 28 och Giovanni dos Santos, 26 är några av de värvningar som jag tror inger respekt även hos europeiska fotbollsfans.
Spelarna anställda av ligan
Att försöka förstå sig på det spindelnät av regler och ramar som styr MLS-klubbarnas verksamhet är sannerligen inte helt enkelt. Det skiljer sig nämligen avsevärt åt från den europeiska modellen.
Tvärtemot övriga fotbollsvärlden är spelarna anställda av själva ligan istället för av klubbarna. Klubbarna i sin tur äger rättigheterna till sina spelare och dessa kan sägas upp och bytas mellan klubbarna. Till årets säsong tillkom två nya klubbar (New York City FC och Orlando City SC) och en lades ner (CD Chivas USA).
Till följd av de nya klubbarnas entré anordnades en expansion draft där de nya klubbarna får välja tio spelare vardera från övriga lags spelartrupper, dock max två från en och samma klubb. De redan befintliga lagen får inför denna draft ”skydda” elva spelare som inte kan bli valda. Då CD Chivas USA tvingades lägga ned sin verksamhet inför årets säsong anordnades även en dispersal draft vilket innebär att klubbens spelare och kontrakt plockas upp av ligans övriga lag, där valordningen fastställs genom lottning.
Årligen hålls även super draft där klubbarna plockar collegespelare med spelregler liknande de som råder i samband med NHL:s årliga draft. Även för den mest insatte är det krångligt.
- Det är väldigt svårt att förstå sig på alla regler och förutsättningar som råder. Och ännu svårare att förklara för andra, menar Johan Dykhoff.
”The Beckham rule”,
I samband med att David Beckham kontrakterades av LA Galaxy 2007 infördes designated player-regeln vilket möjliggjorde löner överstigande det annars rådande lönetaket på 3,49 miljoner dollar per spelartrupp och säsong. Till följd av ”the Beckham rule”, som den kallas i folkmun, tillåts klubbarna numera ha tre spelare i truppen, av vars löner endast en mindre del räknas mot det satta lönetaket.
Det är denna regel som möjliggjort värvningarna av Gerrard & co, vilket skapat enorma löneglapp mellan spelarna. Italienaren Andrea Pirlo kritade i somras på ett kontrakt med New York City FC värt 8 miljoner dollar per säsong, samtidigt som ligans medianlön ligger på drygt 90 000 dollar och minimilönen är 36 500. Pirlo tjänar enskilt mer på en säsong än vad 14 av de 20 MLS-lagen spenderar på hela sin spelartrupp.
- Designated player-regeln är lite som att ligan vill äta kakan och samtidigt ha den kvar. Man vill säkerställa konkurrensen genom att tillåta max tre sådana spelare samtidigt som man vill att lag som är villiga att satsa ska kunna köpa in riktigt bra och dyra spelare, säger Dykhoff.
Garanti till klubbarnas investerare
Utöver dessa bestämmelser tillkommer hundratals fler som är helt främmande från hur europeisk toppfotboll bedrivs. Men hur kommer det sig att idrottsbranschen är så hårt reglerad i den del av världen som kommit att symbolisera det fria marknadssystemet?
- Det tror jag har att göra med att det är så mycket mer business och investerartänk inom amerikansk idrott. Man vill kunna lämna nån form av garanti till klubbarnas investerare. De konkurrensfrämjande reglerna gör det mer troligt att ens lag nån gång kommer kunna vinna och att investeringen därmed ger avkastning, säger Dykhoff.
Av de fyra senaste säsongerna har LA Galaxy tagit hem mästerskapet tre gånger. Ett trendbrott inom den annars så jämna och ovissa ligan, menar Dykhoff.
- Bortsett från de senaste åren brukar det vara väldigt bra ruljans på mästartiteln. Det ligger i hela ligans intresse att upprätthålla en jämnhet. Man vill inte ha det som i Spanien där ett eller två lag vinner varje år.
Investerar miljarder
När MLS drog igång 1996 huserade i princip alla klubbar som andrahandsgäster på arenor skapta för baseboll eller amerikansk fotboll. Idag är arenasituationen en helt annan vilket bidragit till sportens framfart, tror Dykhoff.
- Idag har över 15 lag arenor byggda för fotboll och fler är på gång de kommande åren. Det faktum att ägarna vågar investera i nya miljardarenor tyder på att de tror på sina investeringar.
CD Chivas USA var det första laget på länge att dra sig ur MLS. Det faktum att New York City FC och Orlando City SC tillkommit i år tyder dock på att den nordamerikanska fotbollsindustrin ser på framtiden med tillförsikt.
- Det kostar 100 miljoner dollar att komma in som ny klubb i ligan. Dessutom ska New York City FC bygga en egen arena i New York vilket inte är gratis precis.
I dagsläget sänder Eurosporten en-tre MLS-matcher i veckan på svenska TV-nätet. En bevakning som med största sannolikhet skulle explodera om Zlatan Ibrahimovics MLS-flörtande under sommaren visar sig leda till någonting mer framöver.
- Det vore ju såklart hur häftigt som helst! MLS-intresset skulle explodera i Sverige även om det självklart skulle bli väldigt Zlatan-fixerat, avslutar redan MLS-frälste Johan Dykhoff.
Henrik Fagerstedt
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.