"Faluborna vill ha ett nytt VM"
- Jag tycker inte om balansen i detta, och har framfört till FIS att en arrangör av de nordiska sporterna måste få en starkare ställning ekonomiskt. Nordisk skidsport måste värderas bättre.
Sven von Holst deltog vid fullmäktigesammanträde i Falun och blottade de skilda förutsättningarna.
Bäst i världen
Skid-VM i Falun hade två sidor, dels anläggningskostnaderna som drog i väg och stannade först på 237 miljoner kronor, och dels driften av själva arrangemanget som gav ett överskott om 42 miljoner, varav 65 procent gick till Falu kommun.
Det är vad VM-bolaget betalar Falu kommun för arbetsinsatser och användningen av Lugnet. Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor..
Sven von Holst berättar, enligt Dalarnas Tidningar, om bakgrunden:
- Vi hade höga ambitioner med skid-VM, och skulle ta det till en helt ny nivå. Det tycker jag att vi lyckades bra med. Många har tyckt till om VM, och det är alltid viktigt att få in olika åsikter. Jag är glad över att kunna konstatera att de allra flesta varit positiva till vad Falun bjöd på, säger Sven von Holst och fortsätter:
- I Lugnet har vi en fantastisk arena, och då tänker jag inte enbart på tävlingsdelen. Det finns inget motstycke i hela världen. Men för att skapa en modern tävlingsarena krävdes rejäla insatser. Sett till resultatet fick Falu kommun mycket för pengarna.
De där hoppbackarna...
Om det inte vore för de där hoppbackarna. De sticker i ögonen på folk och förstör den ekonomiska bilden rejält. Det krävdes för att få VM att hoppbackarna från 1974 moderniserades. Men att det skulle kosta 164 miljoner kronor och att de nu inte används, hela det kapitlet är som en förbannelse för arrangemanget.
Faluns utgifter hade också blivit betydligt mindre om ersättningen från FIS vore större. Det var vad von Holst avsåg när han berättade om snedfördelningen, 65 miljoner till de nordiska grenarna vid ett VM kontra 275 miljoner för alpina VM.
Nu passade han på att uttrycka sin uppskattning inför vad politikerna i Falun gjorde.
- Tack för att ni hade modet att söka ett skid-VM. Mikael (Rosén) och Jonny (Gahnshag) gick i bräschen för detta och trodde på det här, trodde på oss i organisationen. Lugnet har uppgraderats, vilket på många sätt var nödvändigt. I grunden har vi hela tiden haft ett bra samarbete med kommunen, säger han till Dalarnas Tidningar.
Hypermodern arena
I dag har Falun en hypermodern skidanläggning som kostar runt 20 miljoner per år, inkluderat drift och investeringskostnader.
Ambitionen är nu att söka skid-VM på nytt.
- Det är andra än jag som ska fatta ett sådant beslut. Men Falun har fördelen av att ha genomfört ett väldigt bra evenemang. En stor majoritet av Faluborna och dalfolket vill också ha ett nytt skid-VM igen. Men en översyn av den nordiska sporten måste nog också göras inför framtiden. Backhoppningen känns i dag väldigt gammalmodig och är dessutom väldigt dyr att genomföra.
- Men staten måste hjälpa till med finansieringen. Det är ett måste för att få hit stora mästerskap även i fortsättningen, säger Sven von Holst.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.