"Faluborna vill ha ett nytt VM"
- Jag tycker inte om balansen i detta, och har framfört till FIS att en arrangör av de nordiska sporterna måste få en starkare ställning ekonomiskt. Nordisk skidsport måste värderas bättre.
Sven von Holst deltog vid fullmäktigesammanträde i Falun och blottade de skilda förutsättningarna.
Bäst i världen
Skid-VM i Falun hade två sidor, dels anläggningskostnaderna som drog i väg och stannade först på 237 miljoner kronor, och dels driften av själva arrangemanget som gav ett överskott om 42 miljoner, varav 65 procent gick till Falu kommun.
Det är vad VM-bolaget betalar Falu kommun för arbetsinsatser och användningen av Lugnet. Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor..
Sven von Holst berättar, enligt Dalarnas Tidningar, om bakgrunden:
- Vi hade höga ambitioner med skid-VM, och skulle ta det till en helt ny nivå. Det tycker jag att vi lyckades bra med. Många har tyckt till om VM, och det är alltid viktigt att få in olika åsikter. Jag är glad över att kunna konstatera att de allra flesta varit positiva till vad Falun bjöd på, säger Sven von Holst och fortsätter:
- I Lugnet har vi en fantastisk arena, och då tänker jag inte enbart på tävlingsdelen. Det finns inget motstycke i hela världen. Men för att skapa en modern tävlingsarena krävdes rejäla insatser. Sett till resultatet fick Falu kommun mycket för pengarna.
De där hoppbackarna...
Om det inte vore för de där hoppbackarna. De sticker i ögonen på folk och förstör den ekonomiska bilden rejält. Det krävdes för att få VM att hoppbackarna från 1974 moderniserades. Men att det skulle kosta 164 miljoner kronor och att de nu inte används, hela det kapitlet är som en förbannelse för arrangemanget.
Faluns utgifter hade också blivit betydligt mindre om ersättningen från FIS vore större. Det var vad von Holst avsåg när han berättade om snedfördelningen, 65 miljoner till de nordiska grenarna vid ett VM kontra 275 miljoner för alpina VM.
Nu passade han på att uttrycka sin uppskattning inför vad politikerna i Falun gjorde.
- Tack för att ni hade modet att söka ett skid-VM. Mikael (Rosén) och Jonny (Gahnshag) gick i bräschen för detta och trodde på det här, trodde på oss i organisationen. Lugnet har uppgraderats, vilket på många sätt var nödvändigt. I grunden har vi hela tiden haft ett bra samarbete med kommunen, säger han till Dalarnas Tidningar.
Hypermodern arena
I dag har Falun en hypermodern skidanläggning som kostar runt 20 miljoner per år, inkluderat drift och investeringskostnader.
Ambitionen är nu att söka skid-VM på nytt.
- Det är andra än jag som ska fatta ett sådant beslut. Men Falun har fördelen av att ha genomfört ett väldigt bra evenemang. En stor majoritet av Faluborna och dalfolket vill också ha ett nytt skid-VM igen. Men en översyn av den nordiska sporten måste nog också göras inför framtiden. Backhoppningen känns i dag väldigt gammalmodig och är dessutom väldigt dyr att genomföra.
- Men staten måste hjälpa till med finansieringen. Det är ett måste för att få hit stora mästerskap även i fortsättningen, säger Sven von Holst.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.