Förstudien som ska ge slutligt svar om OS

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Nu inleds arbetet med en förstudie, under ledning av Hans von Uthman,  vice ordförande i SOK.

 Den styrgrupp som Hans von Uthman leder får 20 april och 13 maj som stoppdatum, då ska besked  kunna  formuleras om förutsättningar finns för att driva processen vidare.

Då avgör IOK

 Som  sista steg ska en officiell ansökan lämnas in. IOK väntas utse arrangör för 2030 vid sommarspelen i Paris 2024.

Vid en presskonferens under onsdagen uttryckte såväl Hans von Uthman och Anders Larsson, tf. ordförande i SOK, Björn Eriksson, RF-ordförande samt Parasportförbundet stor optimism ,och betonade att det finns en stor öppning för en svensk OS-ansökan.

Den kanske största anledningen är att IOK lider brist på arrangörer – ja, i nuläget har ingen nation anmält intresse alls. Tidigare möjliga nationer och städer har hoppat av, av skilda skäl, det gäller Sapporo Japan, Vancouver i Kanada och Salt Lake City, USA, som vill koncentrera sig på 2034.

IOK har till och med uppmanat Sverige att utreda förutsättningar och gärna återkomma med en ansökan.

-Vi ska göra som i filmen Gudfadern, ” I give you an offer, you can´t refuse”, sade RF-basen Björn Eriksson.

Då var ansökan bristfällig

Efter debaclet 2019 gjorde en SOK en utvärdering, då fastslogs bland annat att ansökan var illa förberedd. Rapporten är ändå en grund för det arbete som nu vidtar.

-IOK har betonat för oss att utnyttja befintliga anläggningar och att ha  hållbarhet i fokus. Sedan har vi situationen i omvärlden att beakta. En komplex situation men vi ser otroliga möjligheter, sade Hans von Uthman.

-För svensk idrott i stort är vinterspel på svensk mark en oerhörd injektion. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Ett brett stöd inom idrottsrörelsen är nödvändigt samt ett blocköverskridande samförstånd inom politiken, på riks – och kommunal nivå, poängterade Björn Eriksson.

-Och att det breda ekonomiska stödet till idrottsrörelsen inte påverkas negativt. Det måste vara en självklarhet, underströk RF-basen.

Idrottens Affärer sökte under onsdags eftermiddagen Stockholms ledande politiker, Karin Wanngård, s, och Christofer Fjellner, m,  men ingen av dem  fann anledning att lämna en kommentar till SOK:s nya intitativ.

Stockholms inställning är av avgörande betydelse, det är Stockholm som vid ett värdskap blir spelens hjärta. Något som kommer att kräva stora ekonomiska satsningar vad gäller arenor och infrastruktur.

Saknas anläggningar

Det är förstås nys när IOK hävdar att befintliga anläggningar duger – kan någon tänka sig curling, som är en stor olympisk gren i Gubbängens bandyhall, där inte ens Hammarbys bandy vill spela sina matcher och som saknar läktarkapacitet?

Stockholm, och för all del Sverige, saknar helt arena för skridsko, Nils van der Poels paradgren.  Alpint och skidskytte har sina givna platser i Östersund och Åre, längdskidor i Falun. Men bob, rodel och skeleton? Är Sigulda i Lettland, som pekades ut som medarrangör 2019 intresserade den här gången också?

Vid onsdagens pressträff fanns inte utrymme för de svårigheter, ekonomiska, geografiska och arenamässigt som skulle möta en svensk OS-ansökan. Nu målades allt i ljusblått – verkligheten är en annan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.