Förstudien som ska ge slutligt svar om OS
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Nu inleds arbetet med en förstudie, under ledning av Hans von Uthman, vice ordförande i SOK.
Den styrgrupp som Hans von Uthman leder får 20 april och 13 maj som stoppdatum, då ska besked kunna formuleras om förutsättningar finns för att driva processen vidare.
Då avgör IOK
Som sista steg ska en officiell ansökan lämnas in. IOK väntas utse arrangör för 2030 vid sommarspelen i Paris 2024.
Vid en presskonferens under onsdagen uttryckte såväl Hans von Uthman och Anders Larsson, tf. ordförande i SOK, Björn Eriksson, RF-ordförande samt Parasportförbundet stor optimism ,och betonade att det finns en stor öppning för en svensk OS-ansökan.
Den kanske största anledningen är att IOK lider brist på arrangörer – ja, i nuläget har ingen nation anmält intresse alls. Tidigare möjliga nationer och städer har hoppat av, av skilda skäl, det gäller Sapporo Japan, Vancouver i Kanada och Salt Lake City, USA, som vill koncentrera sig på 2034.
IOK har till och med uppmanat Sverige att utreda förutsättningar och gärna återkomma med en ansökan.
-Vi ska göra som i filmen Gudfadern, ” I give you an offer, you can´t refuse”, sade RF-basen Björn Eriksson.
Då var ansökan bristfällig
Efter debaclet 2019 gjorde en SOK en utvärdering, då fastslogs bland annat att ansökan var illa förberedd. Rapporten är ändå en grund för det arbete som nu vidtar.
-IOK har betonat för oss att utnyttja befintliga anläggningar och att ha hållbarhet i fokus. Sedan har vi situationen i omvärlden att beakta. En komplex situation men vi ser otroliga möjligheter, sade Hans von Uthman.
-För svensk idrott i stort är vinterspel på svensk mark en oerhörd injektion. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Ett brett stöd inom idrottsrörelsen är nödvändigt samt ett blocköverskridande samförstånd inom politiken, på riks – och kommunal nivå, poängterade Björn Eriksson.
-Och att det breda ekonomiska stödet till idrottsrörelsen inte påverkas negativt. Det måste vara en självklarhet, underströk RF-basen.
Idrottens Affärer sökte under onsdags eftermiddagen Stockholms ledande politiker, Karin Wanngård, s, och Christofer Fjellner, m, men ingen av dem fann anledning att lämna en kommentar till SOK:s nya intitativ.
Stockholms inställning är av avgörande betydelse, det är Stockholm som vid ett värdskap blir spelens hjärta. Något som kommer att kräva stora ekonomiska satsningar vad gäller arenor och infrastruktur.
Saknas anläggningar
Det är förstås nys när IOK hävdar att befintliga anläggningar duger – kan någon tänka sig curling, som är en stor olympisk gren i Gubbängens bandyhall, där inte ens Hammarbys bandy vill spela sina matcher och som saknar läktarkapacitet?
Stockholm, och för all del Sverige, saknar helt arena för skridsko, Nils van der Poels paradgren. Alpint och skidskytte har sina givna platser i Östersund och Åre, längdskidor i Falun. Men bob, rodel och skeleton? Är Sigulda i Lettland, som pekades ut som medarrangör 2019 intresserade den här gången också?
Vid onsdagens pressträff fanns inte utrymme för de svårigheter, ekonomiska, geografiska och arenamässigt som skulle möta en svensk OS-ansökan. Nu målades allt i ljusblått – verkligheten är en annan.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar