Förstudien som ska ge slutligt svar om OS

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Nu inleds arbetet med en förstudie, under ledning av Hans von Uthman,  vice ordförande i SOK.

 Den styrgrupp som Hans von Uthman leder får 20 april och 13 maj som stoppdatum, då ska besked  kunna  formuleras om förutsättningar finns för att driva processen vidare.

Då avgör IOK

 Som  sista steg ska en officiell ansökan lämnas in. IOK väntas utse arrangör för 2030 vid sommarspelen i Paris 2024.

Vid en presskonferens under onsdagen uttryckte såväl Hans von Uthman och Anders Larsson, tf. ordförande i SOK, Björn Eriksson, RF-ordförande samt Parasportförbundet stor optimism ,och betonade att det finns en stor öppning för en svensk OS-ansökan.

Den kanske största anledningen är att IOK lider brist på arrangörer – ja, i nuläget har ingen nation anmält intresse alls. Tidigare möjliga nationer och städer har hoppat av, av skilda skäl, det gäller Sapporo Japan, Vancouver i Kanada och Salt Lake City, USA, som vill koncentrera sig på 2034.

IOK har till och med uppmanat Sverige att utreda förutsättningar och gärna återkomma med en ansökan.

-Vi ska göra som i filmen Gudfadern, ” I give you an offer, you can´t refuse”, sade RF-basen Björn Eriksson.

Då var ansökan bristfällig

Efter debaclet 2019 gjorde en SOK en utvärdering, då fastslogs bland annat att ansökan var illa förberedd. Rapporten är ändå en grund för det arbete som nu vidtar.

-IOK har betonat för oss att utnyttja befintliga anläggningar och att ha  hållbarhet i fokus. Sedan har vi situationen i omvärlden att beakta. En komplex situation men vi ser otroliga möjligheter, sade Hans von Uthman.

-För svensk idrott i stort är vinterspel på svensk mark en oerhörd injektion. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Ett brett stöd inom idrottsrörelsen är nödvändigt samt ett blocköverskridande samförstånd inom politiken, på riks – och kommunal nivå, poängterade Björn Eriksson.

-Och att det breda ekonomiska stödet till idrottsrörelsen inte påverkas negativt. Det måste vara en självklarhet, underströk RF-basen.

Idrottens Affärer sökte under onsdags eftermiddagen Stockholms ledande politiker, Karin Wanngård, s, och Christofer Fjellner, m,  men ingen av dem  fann anledning att lämna en kommentar till SOK:s nya intitativ.

Stockholms inställning är av avgörande betydelse, det är Stockholm som vid ett värdskap blir spelens hjärta. Något som kommer att kräva stora ekonomiska satsningar vad gäller arenor och infrastruktur.

Saknas anläggningar

Det är förstås nys när IOK hävdar att befintliga anläggningar duger – kan någon tänka sig curling, som är en stor olympisk gren i Gubbängens bandyhall, där inte ens Hammarbys bandy vill spela sina matcher och som saknar läktarkapacitet?

Stockholm, och för all del Sverige, saknar helt arena för skridsko, Nils van der Poels paradgren.  Alpint och skidskytte har sina givna platser i Östersund och Åre, längdskidor i Falun. Men bob, rodel och skeleton? Är Sigulda i Lettland, som pekades ut som medarrangör 2019 intresserade den här gången också?

Vid onsdagens pressträff fanns inte utrymme för de svårigheter, ekonomiska, geografiska och arenamässigt som skulle möta en svensk OS-ansökan. Nu målades allt i ljusblått – verkligheten är en annan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.