Förstudien som ska ge slutligt svar om OS

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Nu inleds arbetet med en förstudie, under ledning av Hans von Uthman,  vice ordförande i SOK.

 Den styrgrupp som Hans von Uthman leder får 20 april och 13 maj som stoppdatum, då ska besked  kunna  formuleras om förutsättningar finns för att driva processen vidare.

Då avgör IOK

 Som  sista steg ska en officiell ansökan lämnas in. IOK väntas utse arrangör för 2030 vid sommarspelen i Paris 2024.

Vid en presskonferens under onsdagen uttryckte såväl Hans von Uthman och Anders Larsson, tf. ordförande i SOK, Björn Eriksson, RF-ordförande samt Parasportförbundet stor optimism ,och betonade att det finns en stor öppning för en svensk OS-ansökan.

Den kanske största anledningen är att IOK lider brist på arrangörer – ja, i nuläget har ingen nation anmält intresse alls. Tidigare möjliga nationer och städer har hoppat av, av skilda skäl, det gäller Sapporo Japan, Vancouver i Kanada och Salt Lake City, USA, som vill koncentrera sig på 2034.

IOK har till och med uppmanat Sverige att utreda förutsättningar och gärna återkomma med en ansökan.

-Vi ska göra som i filmen Gudfadern, ” I give you an offer, you can´t refuse”, sade RF-basen Björn Eriksson.

Då var ansökan bristfällig

Efter debaclet 2019 gjorde en SOK en utvärdering, då fastslogs bland annat att ansökan var illa förberedd. Rapporten är ändå en grund för det arbete som nu vidtar.

-IOK har betonat för oss att utnyttja befintliga anläggningar och att ha  hållbarhet i fokus. Sedan har vi situationen i omvärlden att beakta. En komplex situation men vi ser otroliga möjligheter, sade Hans von Uthman.

-För svensk idrott i stort är vinterspel på svensk mark en oerhörd injektion. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Ett brett stöd inom idrottsrörelsen är nödvändigt samt ett blocköverskridande samförstånd inom politiken, på riks – och kommunal nivå, poängterade Björn Eriksson.

-Och att det breda ekonomiska stödet till idrottsrörelsen inte påverkas negativt. Det måste vara en självklarhet, underströk RF-basen.

Idrottens Affärer sökte under onsdags eftermiddagen Stockholms ledande politiker, Karin Wanngård, s, och Christofer Fjellner, m,  men ingen av dem  fann anledning att lämna en kommentar till SOK:s nya intitativ.

Stockholms inställning är av avgörande betydelse, det är Stockholm som vid ett värdskap blir spelens hjärta. Något som kommer att kräva stora ekonomiska satsningar vad gäller arenor och infrastruktur.

Saknas anläggningar

Det är förstås nys när IOK hävdar att befintliga anläggningar duger – kan någon tänka sig curling, som är en stor olympisk gren i Gubbängens bandyhall, där inte ens Hammarbys bandy vill spela sina matcher och som saknar läktarkapacitet?

Stockholm, och för all del Sverige, saknar helt arena för skridsko, Nils van der Poels paradgren.  Alpint och skidskytte har sina givna platser i Östersund och Åre, längdskidor i Falun. Men bob, rodel och skeleton? Är Sigulda i Lettland, som pekades ut som medarrangör 2019 intresserade den här gången också?

Vid onsdagens pressträff fanns inte utrymme för de svårigheter, ekonomiska, geografiska och arenamässigt som skulle möta en svensk OS-ansökan. Nu målades allt i ljusblått – verkligheten är en annan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.