Paraskyttarna siktar högt med norskt samarbete

Sveriges paraskyttar bildar lag med Norge. Drivande bakom satsningen är tidigare skytten och numera landslagsledaren Jonas Jacobsson samt Pernilla Svensson, förbundskapten för paraskyttarna. Och siktet är högt inställt: att bli bäst i världen i OS i Tokyo 2020 – oavsett nation!
Sverige och Norge börjar samarbeta inom paraskytte med sikte på att bli bäst i världen. Samarbetet gäller både träning och tävling och har initierats av tidigare skytten Jonas Jacobsson, 110 mästerskapsmedaljer, och Pernilla Svensson, paraskyttarnas förbundskapten. Tor Idar Aune, sportchef för Norges Skytterförbund, gillade idén och sålde in den i Norge. Foto: Thomas Björn

Solen skiner när Jonas Jacobsson, Pernilla Svensson och Tor Idar Aune, sportchef för Norges Skytterförbund bestående av 60 skyttar varav sju paraskyttar, äter lunch vid Årstaviken i närheten av Idrottens Hus på Söder i Stockholm och tar sig tid att berätta om det nya samarbetet för Idrottens Affärer.

Hur föddes idén?

– Vi kände att det var dags för en förändring för att utveckla verksamheten när vi kom hem från Paralympics i Rio, berättar Pernilla Svensson och Jonas Jacobsson fyller i:

– Vi visste att Norge var i ungefär samma läge, kontaktade Tor Idar och föreslog ett samarbete.

– Det passade oss bra för vi fick förändringar i ledarstaben. Det gav oss möjligheten att se över vårt arbetssätt, säger Tor Idar Aune.

Hur ser upplägget ut?

– Vi tränar och tävlar tillsammans med de norska skyttarna. Under tävling coachar Pernilla de norska skyttarna och jag de svenska ena skjutlaget, och så byter vi till nästa skjutlag. Det innebär också att vi byter till respektive lands jackor mellan skjutlagen, förklarar Jonas Jacobsson.

– Vi kommer att vara lika glada om någon i det norska laget vinner som någon i det svenska. Vi hör alla till samma grupp och det viktiga är att alla utvecklas, oavsett nation, säger Pernilla Svensson.

Varför gör ni den här gemensamma satsningen?

– Vi vill kunna erbjuda alla som vill bli bäst i världen möjligheter att bli det., oavsett ålder, kön, bostadsort och eventuell funktionsnedsättning. För att leva upp till det behöver vi tänka nytt, säger Tor Idar Aune och Jonas Jacobsson fyller i:

– Ökad konkurrens utvecklar alla. Skytte är en individuell idrott och vi konkurrerar redan med varandra i svenska laget. Nu blir vi en större grupp med ökad konkurrens vilket utvecklar oss ytterligare.

När blir första testet på samarbetet?

– Det har vi redan haft i form av ett träningsläger och två tävlingar, i Polen och Hannover. Samarbetet fungerar bra – även om det fanns en viss skepsis i början till att våra grupper ser olika ut vad gäller kön och ålder. I Norge har de exempelvis fler kvinnliga skyttar än Sverige, berättar Pernilla Svensson.

– VM i Sydkorea i maj är nog lite nära för att kunna visa resultat som har med det nya samarbetat att göra. OS i Tokyo är det stora målet. Då ska vi tillhöra världstoppen igen, förklarar Jonas Jacobsson.

Är det här början på en trend av ökat samarbete mellan länder och förbund?

– För oss är det egentligen inget nytt. Vårt alpina landslag har samarbetat nära med det kanadensiska laget under flera år, berättar Tor Idar Aune.

– Jag tror att puckelpistlandslaget haft liknande samarbeten. Det nya är kanske att vi tävlar ihop och har samma förbundskaptener, berättar Pernilla Svensson. Det är möjligt att fler tar efter, inom en individuell idrott i så fall, säger Pernilla Svensson.

Kan det finnas andra positiva effekter av ett sådant här samarbete?

– Om det hade funnits konflikter mellan skyttarna i våra respektive nationer hade ett sådant här samarbete kunnat hjälpa till att lösa dessa. Men det har vi inte, säger Tor Idar Aune.

– Utmaningen med nya tankar och nya arbetssätt är att det kan ta tid att få igenom dem. Det här upplägget var inte helt självklart i början, men nu är alla med på det. säger Jonas Jacobsson.

 

Thomas Björn

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.