Paraskyttarna siktar högt med norskt samarbete

Sveriges paraskyttar bildar lag med Norge. Drivande bakom satsningen är tidigare skytten och numera landslagsledaren Jonas Jacobsson samt Pernilla Svensson, förbundskapten för paraskyttarna. Och siktet är högt inställt: att bli bäst i världen i OS i Tokyo 2020 – oavsett nation!
Sverige och Norge börjar samarbeta inom paraskytte med sikte på att bli bäst i världen. Samarbetet gäller både träning och tävling och har initierats av tidigare skytten Jonas Jacobsson, 110 mästerskapsmedaljer, och Pernilla Svensson, paraskyttarnas förbundskapten. Tor Idar Aune, sportchef för Norges Skytterförbund, gillade idén och sålde in den i Norge. Foto: Thomas Björn

Solen skiner när Jonas Jacobsson, Pernilla Svensson och Tor Idar Aune, sportchef för Norges Skytterförbund bestående av 60 skyttar varav sju paraskyttar, äter lunch vid Årstaviken i närheten av Idrottens Hus på Söder i Stockholm och tar sig tid att berätta om det nya samarbetet för Idrottens Affärer.

Hur föddes idén?

– Vi kände att det var dags för en förändring för att utveckla verksamheten när vi kom hem från Paralympics i Rio, berättar Pernilla Svensson och Jonas Jacobsson fyller i:

– Vi visste att Norge var i ungefär samma läge, kontaktade Tor Idar och föreslog ett samarbete.

– Det passade oss bra för vi fick förändringar i ledarstaben. Det gav oss möjligheten att se över vårt arbetssätt, säger Tor Idar Aune.

Hur ser upplägget ut?

– Vi tränar och tävlar tillsammans med de norska skyttarna. Under tävling coachar Pernilla de norska skyttarna och jag de svenska ena skjutlaget, och så byter vi till nästa skjutlag. Det innebär också att vi byter till respektive lands jackor mellan skjutlagen, förklarar Jonas Jacobsson.

– Vi kommer att vara lika glada om någon i det norska laget vinner som någon i det svenska. Vi hör alla till samma grupp och det viktiga är att alla utvecklas, oavsett nation, säger Pernilla Svensson.

Varför gör ni den här gemensamma satsningen?

– Vi vill kunna erbjuda alla som vill bli bäst i världen möjligheter att bli det., oavsett ålder, kön, bostadsort och eventuell funktionsnedsättning. För att leva upp till det behöver vi tänka nytt, säger Tor Idar Aune och Jonas Jacobsson fyller i:

– Ökad konkurrens utvecklar alla. Skytte är en individuell idrott och vi konkurrerar redan med varandra i svenska laget. Nu blir vi en större grupp med ökad konkurrens vilket utvecklar oss ytterligare.

När blir första testet på samarbetet?

– Det har vi redan haft i form av ett träningsläger och två tävlingar, i Polen och Hannover. Samarbetet fungerar bra – även om det fanns en viss skepsis i början till att våra grupper ser olika ut vad gäller kön och ålder. I Norge har de exempelvis fler kvinnliga skyttar än Sverige, berättar Pernilla Svensson.

– VM i Sydkorea i maj är nog lite nära för att kunna visa resultat som har med det nya samarbetat att göra. OS i Tokyo är det stora målet. Då ska vi tillhöra världstoppen igen, förklarar Jonas Jacobsson.

Är det här början på en trend av ökat samarbete mellan länder och förbund?

– För oss är det egentligen inget nytt. Vårt alpina landslag har samarbetat nära med det kanadensiska laget under flera år, berättar Tor Idar Aune.

– Jag tror att puckelpistlandslaget haft liknande samarbeten. Det nya är kanske att vi tävlar ihop och har samma förbundskaptener, berättar Pernilla Svensson. Det är möjligt att fler tar efter, inom en individuell idrott i så fall, säger Pernilla Svensson.

Kan det finnas andra positiva effekter av ett sådant här samarbete?

– Om det hade funnits konflikter mellan skyttarna i våra respektive nationer hade ett sådant här samarbete kunnat hjälpa till att lösa dessa. Men det har vi inte, säger Tor Idar Aune.

– Utmaningen med nya tankar och nya arbetssätt är att det kan ta tid att få igenom dem. Det här upplägget var inte helt självklart i början, men nu är alla med på det. säger Jonas Jacobsson.

 

Thomas Björn

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.