Paraskyttarna siktar högt med norskt samarbete
Solen skiner när Jonas Jacobsson, Pernilla Svensson och Tor Idar Aune, sportchef för Norges Skytterförbund bestående av 60 skyttar varav sju paraskyttar, äter lunch vid Årstaviken i närheten av Idrottens Hus på Söder i Stockholm och tar sig tid att berätta om det nya samarbetet för Idrottens Affärer.
Hur föddes idén?
– Vi kände att det var dags för en förändring för att utveckla verksamheten när vi kom hem från Paralympics i Rio, berättar Pernilla Svensson och Jonas Jacobsson fyller i:
– Vi visste att Norge var i ungefär samma läge, kontaktade Tor Idar och föreslog ett samarbete.
– Det passade oss bra för vi fick förändringar i ledarstaben. Det gav oss möjligheten att se över vårt arbetssätt, säger Tor Idar Aune.
Hur ser upplägget ut?
– Vi tränar och tävlar tillsammans med de norska skyttarna. Under tävling coachar Pernilla de norska skyttarna och jag de svenska ena skjutlaget, och så byter vi till nästa skjutlag. Det innebär också att vi byter till respektive lands jackor mellan skjutlagen, förklarar Jonas Jacobsson.
– Vi kommer att vara lika glada om någon i det norska laget vinner som någon i det svenska. Vi hör alla till samma grupp och det viktiga är att alla utvecklas, oavsett nation, säger Pernilla Svensson.
Varför gör ni den här gemensamma satsningen?
– Vi vill kunna erbjuda alla som vill bli bäst i världen möjligheter att bli det., oavsett ålder, kön, bostadsort och eventuell funktionsnedsättning. För att leva upp till det behöver vi tänka nytt, säger Tor Idar Aune och Jonas Jacobsson fyller i:
– Ökad konkurrens utvecklar alla. Skytte är en individuell idrott och vi konkurrerar redan med varandra i svenska laget. Nu blir vi en större grupp med ökad konkurrens vilket utvecklar oss ytterligare.
När blir första testet på samarbetet?
– Det har vi redan haft i form av ett träningsläger och två tävlingar, i Polen och Hannover. Samarbetet fungerar bra – även om det fanns en viss skepsis i början till att våra grupper ser olika ut vad gäller kön och ålder. I Norge har de exempelvis fler kvinnliga skyttar än Sverige, berättar Pernilla Svensson.
– VM i Sydkorea i maj är nog lite nära för att kunna visa resultat som har med det nya samarbetat att göra. OS i Tokyo är det stora målet. Då ska vi tillhöra världstoppen igen, förklarar Jonas Jacobsson.
Är det här början på en trend av ökat samarbete mellan länder och förbund?
– För oss är det egentligen inget nytt. Vårt alpina landslag har samarbetat nära med det kanadensiska laget under flera år, berättar Tor Idar Aune.
– Jag tror att puckelpistlandslaget haft liknande samarbeten. Det nya är kanske att vi tävlar ihop och har samma förbundskaptener, berättar Pernilla Svensson. Det är möjligt att fler tar efter, inom en individuell idrott i så fall, säger Pernilla Svensson.
Kan det finnas andra positiva effekter av ett sådant här samarbete?
– Om det hade funnits konflikter mellan skyttarna i våra respektive nationer hade ett sådant här samarbete kunnat hjälpa till att lösa dessa. Men det har vi inte, säger Tor Idar Aune.
– Utmaningen med nya tankar och nya arbetssätt är att det kan ta tid att få igenom dem. Det här upplägget var inte helt självklart i början, men nu är alla med på det. säger Jonas Jacobsson.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.