Skadan gav Rebecca nytt perspektiv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En skada innebär alltid ett avbräck för idrottare. Men ett påtvingat uppehåll kan också ha något gott med sig. En idrottare som varit less kan plötsligt känna saknad och få tillbaka motivationen. Andra ser under skadeperioden sin karriär från ett nytt perspektiv.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

Det sistnämnda gäller svensk damtennis största framtidshopp, 21-åriga Rebecca Peterson som i morgon inleder kvalspelet till Wimbledon.

För drygt ett år sedan var Peterson rankad 119 och på väg att etablera sig på WTA-touren.

Efter sju månaders frånvaro från tenniscirkusen och runt hundra platsers ras på listan säger hon:

– Jag sätter inte längre upp några rankningsmål utan det enda viktiga är att jag får vara skadefri. Är jag det kommer resultaten.

Nytt synsätt

Rebecca tillsammans med sin fystränare Ali Ghelem

Har du förändrat ditt synsätt?

– Ja, mycket, säger Rebecca med ett leende och sneglar mot sin fystränare Ali Ghelem.

De har samarbetet sedan februari i år och även om fokus naturligtvis främst legat på att få Peterson skadefri har Ghelem också pratat mycket om inställning och förhållningssätt.

– Det finns ingen mening med att fokusera på resultat och rankning som man vill uppnå. Det gäller att vara hundraprocentigt fokuserad på det man gör här och nu, sedan får det handla om ett rehabpass, träning, den poäng man just ska spela i en match eller vad som helst. Det där extremt grundläggande och självklart men också oerhört svårt, säger Ghelem som var Robin Söderlings fystränare och som också samarbetar med dubbelspecialisten Robert Lindstedt.

– Det var han som sa att jag borde ge det en chans hos Ali, berättar Rebecca som då i tre månader spelat vidare på touren trots att hon hade ont i höger arm och axel.

– Länge försvann det onda då jag blev varm och alla sa att det var något övergående. Men till slut hade jag så ont att jag knappt kunde slå över min forehand.

Röntgen visade en inflammation i infraspinatus men eftersom Rebecca fortsatt att spela hade hela armen blivit överansträngd.

– Hon var enormt stel och det var bara att börja utifrån och arbeta sig inåt, säger Ali Ghelem som grundade och är delägare av bolaget Athletic 1080 som säljer och utvecklar mjukvaran 1080MAP.

Den hjälper terapeuter och tränare att analysera kombinationer av funktionella rörelsemönster för att lättare hitta orsaker till smärta och nedsatt funktion samt för att förbättra prestation.

Tränat varje dag

Rebecca Peterson har varit i träningslokalerna i stort sett varje dag sedan februari.

– Jag är mycket imponerad av hennes inställning och vi kan också i siffror se vilket resultat hon fått. Då vi började hade hon i höger axel en snittkraft på 1.5 kilo över tio centimeter. Inför comebacken låg hon på nio kilo över 65 centimeter. Det är ljusårs skillnad alltså.

– Också konditionen har blivit bättre under den här tiden, säger Rebecca som faktiskt kunnat träna även en del tennis.

– Ja, i backhand har jag inte känt något. I början körde jag en halvtimme backhand varje dag men sedan ökade jag till en och en halv. Bara att kunna stå på banan och slå har varit skönt.

Ifjol nådde nådde hon kvalfinal i såväl Wimbledon som US Open och Grand Slam-debuten ligger fortfarande framför henne.

Rebeccas förutsättningar nu är långtifrån optimala. Hon har bara två tävlingar bakom sig efter comebacken och det på grus. Nu handlar det om gräs, ett underlag som hon fram till fjolårets Wimbledonkval inte hade spelat på sedan junioråren.

– Det ska bli kul. Jag har längtat efter att komma tillbaka till en större tävling, säger Rebecca som i sin comeback gick till kvartsfinal i en 25 000-dollarturnering på ITF-touren och följde upp det med att veckan efter ta titeln i en annan 25:a.

Efter det långa uppehållet hade hon haft svårt att få spelet att stämma.

– Det var kämpasegrar nästan rakt igenom, säger hon.

Nog för att Sverigetvåan även tidigare var en fajter men kanske bidrog glädjen över att vara tillbaka till att hon lyckades vända många hotande nederlag till seger.

I så fall också det ytterligare ett tecken på att skador kan ha något gott med sig – när de väl är historia.

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.