Larssons förlust inget nederlag för damtennis

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur skulle damspelare klara sig i herrtennisen? Frågan diskuteras ofta och då och då arrangeras utmanarmatcher för att få en bild av skillnaden i styrkeförhållande. IA:s krönikör Jonas Arnesen med reflektioner över dagens match mellan Johanna Larsson och Tobias Hildebrand.

Billie Jean King efter vinsten mot Bobby Riggs, år 1973. Foto: Associated Press

 

Prestige? Visst finns det personer som anser det och visst finns det de som menar att den stora skillnaden i spelstyrka visar på en orättvisa då damerna i Grand Slam-turneringarna har lika mycket prispengar som herrarna.

Jag förstår inte det resonemanget utan ser utmanarmatcherna mer som kul inslag vilka med större eller mindre tydlighet bekräftar vad alla redan vet.

Sverigeettan Johanna Larsson och Tobias Hildebrand inför kvällens match. Foto: Christer Lundberg

Som till exempel kvällens match i Båstad där 52-rankade Sverigeettan Johanna Larsson inför uppskattningsvis drygt 500 åskådare mötte Tobias Hildebrand.

– Eh... vem??, frågar sig förstås alla utom de allra största tennisnördarna. Jo, 41-årige Hildebrand spelade sin sista turnering för 17 år sedan, han hade hållit till på ITF-touren, vunnit en av sina sex matcher på Challengertouren och som bäst varit rankad 427.

Hur det gick mot Larsson ikväll?

6-3, 5-7, 10-8 i matchtiebreak där Hildebrand fick kramp efter att ha missat förstaserven på matchbollen. Jag är överraskad av resultatet och trodde att Larsson skulle få runt fyra game.

Sensmoralen?

Vad säger det då att en 52-rankad spelare med en WTA-titel på meritlistan förlorar mot en man som la av för länge sedan och utan att ha slagit sig in på ATP-touren?

Det är förstås upp till var och en att värdera det men i mina ögon gör det varken till eller från för damtennisen.

Att matchen överhuvudtaget blev av visar att Larsson är modig och prestigelös. Hon var förstås medveten om att en förlust skulle glädja damtennisens belackare och förmodligen anser ett antal av hennes kollegor att Larsson gjort damtennisen en otjänst genom att ställa upp på en sådan här match.

Systrarna Serena och Venus Williams fick just sådan kritik då de under Australian Open 1998 utmanade tysken Karsten Braasch. Williams hade tidigare sagt att de skulle besegra en man bland de 200 bästa på rankningen och 203-rankade Braasch antog utmaningen.

6-1 mot Serena.

6-2 mot Venus.

Snacket drar igång

Genast drog snacket igång om att damtennisen är dålig och många ansåg att det var överdrivet politiskt korrekt att i Grand Slam införa lika stora prispotter för damer som för herrar.

Bättre att förekomma än att förekommas: undertecknad var under en tid inne på att även damerna ska spela i bäst av fem set för att vara värda lika höga prissummor. Omprövade dock den åsikten och fäster större vikt vid annat än vid hur många set matcherna spelas i. Stjärnornas värde som sponsor- och publikmagneter är en viktig faktor. Men hur då mäta det?

Enda sättet är att herrarna och damerna spelar Grand Slam-turneringar vid olika tidpunkter. Är övertygad om att damturneringarna inte skulle bli sådana publikfester som nu är fallet och det är naturligtvis ingen tillfällighet att Grand Slam-arrangörerna försöker undvika dagsprogram med enbart dammatcher på schemat.

Men fram till det att någon kommer på idén med separata Grand Slam-turneringar är det lika naturligt med en jämn fördelning av prispotterna där som det är att herrturneringarna i kraft av starkare sponsorer och mer publik i regel har högre prissummor än damtävlingarna.

Att Tobias Hildebrand skulle hävda sig bra på WTA-touren och under sin aktiva karriär skulle ha varit en av de största stjärnorna där är bara kuriosa och skadar på inget sätt damtennisen.

Den lever ju sitt eget liv. Det är styrkeförhållandet och rivaliteten mellan damspelarna som räknas där. Inget annat.

Därför ska utmanarmatcher som den i kväll tas för vad de är.

Inte alltid så...

Men så har det inte alltid varit.

1973 avgjordes ”Battles of Sexes” inför fullsatta läktare och 80 miljoner tv-tittare världen över. 55-årige tidigare världsstjärnan Bobby Riggs var övertygad om att han 14 år efter sitt avsked från touren skulle besegra de bästa kvinnorna och han fick till några utmanarmatcher. Den mest uppmärksammade och mest prestigefyllda spelade han mot Billie Jean King som är en av tidernas främsta spelare och just 1973 i Wimbledon tog en av sina tolv Grand Slam-titlar.

King tystade Riggs med seger i tre raka set och det sågs som en stor seger för damtennisen.

Måtte inte Tobias Hildebrands seger i kväll tillmätas lika stor betydelse i omvänd riktning.

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.