Ungdomarna de verkliga vinnarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Efter flera månaders funderande tackade Svenska Tennisförbundet i går ja till exproffset Andreas Vinciguerras erbjudande om fler internationella turneringar i Sverige.

Beskedet var väntat.

Förbundet hade inte råd att säga nej. Långt mer än pengar stod på spel.

Andreas Vinciguerras initiativ hyllas i tennis-Sverige. Nu blir han rektor för sin egen tennisakademi

 

Om mångmiljonsatsningen nobbats hade ordföranden Åsa Hedin och hennes styrelsekollegor förlorat hela sitt förtroendekapital.

Hur förväntat ett besked än är kan det glädja och skapa optimism. Precis så är känslan när det nu är klart att det nästa år och i Vinciguerras regi kommer att spelas åtta Futures (fyra dam- och fyra herr) på Långtora utanför Enköping.

Det handlar om en satsning på 6.5 miljoner kronor och antalet nya Futures ska ses mot de totalt tio som finns i dag.

Kan inte övervärderas

Betydelsen av hemmaturneringar kan inte övervärderas.

Kostnaderna hålls nere och fler unga inhemska talanger ges möjlighet att i ett tidigt skede av karriären få vara med i internationella seniorturneringar.

Det är just i Futures de kan plocka sina första WTA- eller ATP-poäng.

Fler spelare har råd att ha sin coach på plats. Möjligheter att i samband med turneringarna hålla utbildningar och seminarium är andra av de många fördelar som finns med turneringar på hemmaplan.

Sett till var svensk tennis befinner sig i dag är Futures i mina ögon de absolut viktigaste turneringarna.

Även ATP-turneringarna Nordea Open och Stockholm Open har liksom WTA 125 k-turneringen Nordea Open mycket stor betydelse.

Men på ett annat sätt. Där får svensk tennispublik möjlighet att se internationella toppspelare – om än sällan de allra största namnen.

De tre turneringarna ger tennisen betydligt större utrymme i media än vad den får under resten av året. Den uppmärksamheten är viktig för svensk tennis. ”Syns man inte finns man inte”.

Förmodligen är det många barn och ungdomar som fått sina första stora förebilder efter att ha sett dem live i Båstad eller Stockholm.

Dessutom håller de tre turneringarna kvar näringslivet i sporten på ett sätt som annars inte skulle ha varit möjligt under perioder då svensk tennis i övrigt inte anses attraktiv för sponsorer.

Tunn topp i dag

Frånsett Rebecca Peterson och Mikael Ymer finns inga svenska singelspelare som håller måttet på ATP- eller WTA-nivå.

Därför blir de tre turneringarna en påminnelse om hur mycket mark svensk tennis tappat.

Bakom de två överlägsna Sverigeettorna finns några få spelare att sätta hoppet till och tyvärr är återväxten inte bättre om vi ser till situationen på juniorsidan.Åtta nya Futures kommer definitivt inte att innebära en snabb scenförändring – därtill finns det för mycket annat i svensk tennis som utgör hinder.

Vad som främst saknas är en mer omfattande och tydligare elitsatsning än den vi ser i dag.

Det finns talanger och det elitsatsas i ett antal klubbar men från centralt håll saknas en övergripande elitsatsning.

Färdriktningen ”Game Change 2030” är visserligen snyggt paketerad men finns inte resurser och/eller en hundraprocentig ambition att omsätta teori i praktik blir den bara en i raden av skrivbordsprodukter som producerats genom åren..

Det skulle förvåna om många av tankarna i ”Game Change 2030” inte anses förlegade redan om några år och att pappersarbetet med en ny färdplan då tar fart.

Att sätta målsättningar på pränt är lätt.  Men för att visionerna inte ska förbli en pappersprodukt måste det skapas förutsättningar för att nå dem.

Förbundet har i flera år haft som mål att skapa fler turneringar på hemmaplan.

I avsaknad av sponsorer har det inte gått.

Att en privat aktör skulle dyka upp och erbjuda svensk tennis 20 Futures – fram till i våras hade det förmodligen betraktats som en ouppnåelig dröm.

Plötsligt blev det möjligt att förverkliga drömmen. Detta sedan Andreas Vinciguerra ihop med sina samarbetspartners Jens Lackmann och Tobias Edström serverat förbundet ett paket på just 20 Futures.

Lackmann skulle ställa en bankgaranti.

Förbundet skulle inte ta någon ekonomisk risk.

Det går naturligtvis att förstå om förbundet där och då tyckte att det lät för bra för att vara sant. Det är väl närmast att betrakta som en spontant naturlig och sund reaktion.

Men det som hände månaderna efter presentationen visar på en anmärkningsvärd motsträvighet från förbundet.

Istället för att säkerställa att förbundet skulle klara de organisatoriska delar som i denna typ av turneringar åligger ett förbund ägnades tid åt att leta fel hos Vinciguerra & Co.

Det gick så långt att syftet med satsningen i nedlåtande ordalag ifrågasattes från centralt håll.

Vinciguerras intention var att ihop med förbundet hålla en presskonferens under någon av Båstadveckorna.

De planerna grusades.

Istället för att svensk tennis kunde presentera den största och roligaste nyheten på många år handlade rubrikerna om tvisten som uppstått mellan parterna.

Det var onödigt.

Men det är historia sedan förbundet -som hela tiden utåt hävdat att det haft en positiv inställning till satsningen – lämnat klartecken till åtta Futures nästa år.

Nu förbereder förbundet en ansökan till Internationella tennisförbundet (ITF). Godkännandet därifrån lär bli en ren formalitet. 

Sverige ses i dag som ett utvecklingsland och fler hemmaturneringar är en faktor som skapar förutsättningar att återta förlorad mark.

Att det nästa år inte blir ens hälften av de 20 Futures som Vinciguerra erbjöd känns just nu vara av underordnad betydelse.

Det viktiga är att satsningen kommer igång. Med ett lyckat arrangemang på Långtora 2022 bör det finnas stora möjligheter att där öka antalet Futures under de närmast följande åren.

 Vinciguerra och hans partners, förbundet, spelare, coacher, föräldrar, ledare – ja, alla i svensk tennis kan i dag känna sig som vinnare.

Grattis!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.