Ungdomarna de verkliga vinnarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Efter flera månaders funderande tackade Svenska Tennisförbundet i går ja till exproffset Andreas Vinciguerras erbjudande om fler internationella turneringar i Sverige.

Beskedet var väntat.

Förbundet hade inte råd att säga nej. Långt mer än pengar stod på spel.

Andreas Vinciguerras initiativ hyllas i tennis-Sverige. Nu blir han rektor för sin egen tennisakademi

 

Om mångmiljonsatsningen nobbats hade ordföranden Åsa Hedin och hennes styrelsekollegor förlorat hela sitt förtroendekapital.

Hur förväntat ett besked än är kan det glädja och skapa optimism. Precis så är känslan när det nu är klart att det nästa år och i Vinciguerras regi kommer att spelas åtta Futures (fyra dam- och fyra herr) på Långtora utanför Enköping.

Det handlar om en satsning på 6.5 miljoner kronor och antalet nya Futures ska ses mot de totalt tio som finns i dag.

Kan inte övervärderas

Betydelsen av hemmaturneringar kan inte övervärderas.

Kostnaderna hålls nere och fler unga inhemska talanger ges möjlighet att i ett tidigt skede av karriären få vara med i internationella seniorturneringar.

Det är just i Futures de kan plocka sina första WTA- eller ATP-poäng.

Fler spelare har råd att ha sin coach på plats. Möjligheter att i samband med turneringarna hålla utbildningar och seminarium är andra av de många fördelar som finns med turneringar på hemmaplan.

Sett till var svensk tennis befinner sig i dag är Futures i mina ögon de absolut viktigaste turneringarna.

Även ATP-turneringarna Nordea Open och Stockholm Open har liksom WTA 125 k-turneringen Nordea Open mycket stor betydelse.

Men på ett annat sätt. Där får svensk tennispublik möjlighet att se internationella toppspelare – om än sällan de allra största namnen.

De tre turneringarna ger tennisen betydligt större utrymme i media än vad den får under resten av året. Den uppmärksamheten är viktig för svensk tennis. ”Syns man inte finns man inte”.

Förmodligen är det många barn och ungdomar som fått sina första stora förebilder efter att ha sett dem live i Båstad eller Stockholm.

Dessutom håller de tre turneringarna kvar näringslivet i sporten på ett sätt som annars inte skulle ha varit möjligt under perioder då svensk tennis i övrigt inte anses attraktiv för sponsorer.

Tunn topp i dag

Frånsett Rebecca Peterson och Mikael Ymer finns inga svenska singelspelare som håller måttet på ATP- eller WTA-nivå.

Därför blir de tre turneringarna en påminnelse om hur mycket mark svensk tennis tappat.

Bakom de två överlägsna Sverigeettorna finns några få spelare att sätta hoppet till och tyvärr är återväxten inte bättre om vi ser till situationen på juniorsidan.Åtta nya Futures kommer definitivt inte att innebära en snabb scenförändring – därtill finns det för mycket annat i svensk tennis som utgör hinder.

Vad som främst saknas är en mer omfattande och tydligare elitsatsning än den vi ser i dag.

Det finns talanger och det elitsatsas i ett antal klubbar men från centralt håll saknas en övergripande elitsatsning.

Färdriktningen ”Game Change 2030” är visserligen snyggt paketerad men finns inte resurser och/eller en hundraprocentig ambition att omsätta teori i praktik blir den bara en i raden av skrivbordsprodukter som producerats genom åren..

Det skulle förvåna om många av tankarna i ”Game Change 2030” inte anses förlegade redan om några år och att pappersarbetet med en ny färdplan då tar fart.

Att sätta målsättningar på pränt är lätt.  Men för att visionerna inte ska förbli en pappersprodukt måste det skapas förutsättningar för att nå dem.

Förbundet har i flera år haft som mål att skapa fler turneringar på hemmaplan.

I avsaknad av sponsorer har det inte gått.

Att en privat aktör skulle dyka upp och erbjuda svensk tennis 20 Futures – fram till i våras hade det förmodligen betraktats som en ouppnåelig dröm.

Plötsligt blev det möjligt att förverkliga drömmen. Detta sedan Andreas Vinciguerra ihop med sina samarbetspartners Jens Lackmann och Tobias Edström serverat förbundet ett paket på just 20 Futures.

Lackmann skulle ställa en bankgaranti.

Förbundet skulle inte ta någon ekonomisk risk.

Det går naturligtvis att förstå om förbundet där och då tyckte att det lät för bra för att vara sant. Det är väl närmast att betrakta som en spontant naturlig och sund reaktion.

Men det som hände månaderna efter presentationen visar på en anmärkningsvärd motsträvighet från förbundet.

Istället för att säkerställa att förbundet skulle klara de organisatoriska delar som i denna typ av turneringar åligger ett förbund ägnades tid åt att leta fel hos Vinciguerra & Co.

Det gick så långt att syftet med satsningen i nedlåtande ordalag ifrågasattes från centralt håll.

Vinciguerras intention var att ihop med förbundet hålla en presskonferens under någon av Båstadveckorna.

De planerna grusades.

Istället för att svensk tennis kunde presentera den största och roligaste nyheten på många år handlade rubrikerna om tvisten som uppstått mellan parterna.

Det var onödigt.

Men det är historia sedan förbundet -som hela tiden utåt hävdat att det haft en positiv inställning till satsningen – lämnat klartecken till åtta Futures nästa år.

Nu förbereder förbundet en ansökan till Internationella tennisförbundet (ITF). Godkännandet därifrån lär bli en ren formalitet. 

Sverige ses i dag som ett utvecklingsland och fler hemmaturneringar är en faktor som skapar förutsättningar att återta förlorad mark.

Att det nästa år inte blir ens hälften av de 20 Futures som Vinciguerra erbjöd känns just nu vara av underordnad betydelse.

Det viktiga är att satsningen kommer igång. Med ett lyckat arrangemang på Långtora 2022 bör det finnas stora möjligheter att där öka antalet Futures under de närmast följande åren.

 Vinciguerra och hans partners, förbundet, spelare, coacher, föräldrar, ledare – ja, alla i svensk tennis kan i dag känna sig som vinnare.

Grattis!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

 

SVT och Stockholm Open har via sportmediabolaget Spring Media träffat avtal om sändningar och produktion av turneringen som spelas i Kungliga Tennishallen den 15-23 Oktober. 

Turneringen ska sändas på SVT1, SVT2 och SVT Play. SVT bygger också en studio i hallen under finalhelgen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.