Damidrotten vinner ny publik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SVT Sport har arbetat för en jämställd sportbevakning sedan 2015 och runt kvinnodagen varje år brukar jag berätta hur det går för oss och för damidrott i stort.   

I år är det dock med vankelmod jag skriver detta. Det rasar ett krig i Ukraina och världen och idrotten har ett annat, självklart fokus. Samtidigt är det viktigt att lyfta de ljusglimtar som finns. 

Damallsvenskan i fotboll har visat sig mer populär än herrallsvenskan

 2021 tog damidrotten ytterligare kliv framåt och fortsätter vara det hetaste området inom sporträttigheter.  

 Ifjol konstaterade jag att damidrott var en av de hetaste trenderna inom sport. Den trenden håller i sig men det mest intressanta nu är att damidrott i tv verkar locka nya publikgrupper, det vill säga publik som inte tittat på annan sport väljer nu att titta på damidrott.   

Exempelvis såg ifjol 11 miljoner nya tv-tittare i England ”Women’s Hundred” (cricket) och damernas Super League (högsta fotbollsligan), enligt en rapport från Women’s sports trust.

Nyvakna medier

25 procent av de som såg damernas cricket kollade inte på någon herrcricket 2021 och 6,2 miljoner tittade på damernas Super League utan att följa någon herrmatch från Premier League.   

Samma trend sågs inom motorsport. 1,5 miljoner såg W Series (racingserie för kvinnor) utan att titta live på Formel 1.  

Den nya tv-publiken fastnade också för annan damidrott utöver sin favoritsport. Av nästan fem miljoner nya tittare på damcricketens ”the Hundred” fortsatte 71 procent vidare till annan damidrott, framför allt tennis och fotboll. Rapporten visar också att 5,9 miljoner nya tittare på Super League inte hade kollat på någon annan sport 2021 innan fotbollens säsongsstart.    

Siffror, som dessa från England och andra rapporter, har satt fart på många medier som visar ett nyvaknat, och ibland lite yrvaket, intresse för damidrott. I Sverige är Damallsvenskan det tydligaste exemplet. 

Damallsvenskan lockade mer än herrarna 

Sedan 2017 har vi på SVT visat ”Veckans match” från Damallsvenskan och i perioder har personer sagt till mig att ”Damallsvenskan är för public service, det är ingen kommersiell produkt”, trots att tittarsiffrorna på SVT:s damallsvenska matcher flera gånger har varit högre än på motsvarande matcher i Allsvenskan för herrar.  

Nu, fem år senare, ser vi en helt ny hållning. I höstas köpte det internationella, kommersiella tv-bolaget NENT rättigheterna till Damallsvenskan i fem år plus VM i fotboll för damer 2023.  

Och här är några andra tecken i tiden för damidrott: 

• I Frankrike utreds om vissa större dammästerskap ska adderas till evenemangslista, som reglerar vilka idrottsevenemang som ska visas fritt i tv. Även i England diskuteras om VM och EM i fotboll för damer ska adderas till listan av ”kronjuveler” som ska visas fritt.

• Damernas Champions League har ingått i ett samarbete med streamingtjänsten DAZN och Youtube. Det innebär att tittare för första gången kan se alla matcher från turneringen.

• När internationella ishockeyförbundet ställde in junior-VM för tjejer i Sverige på grund av covid utan att ha en plan B med nya speldatum, undertecknade 86 000 personer en protestlista och krävde spel senare 2022. Nu har IIHF meddelat att junior-VM för tjejer ska spelas i juni i USA. 

Damer på ledande poster

• Ordföranden i Svenska bordtennisförbundet, Petra Sörling, utsågs i november till ny ordförande för Internationella bordtennisförbundet ITTF och blev därmed första kvinnan på den posten.

• Anna Nordkvist, generalsekreterare för Svensk bilsport, blev i december som första kvinna invald som vice President i det internationella bilsportförbundet FIA.

• Emilie Castonguay utsågs till assisterande general manager för NHL-laget Vancouver Canucks i januari, andra kvinna genom tiderna att nå den positionen inom NHL. Och bara veckor senare anställdes även Cammie Granato på samma position för Canucks.

Första jämställda OS

• 49 procent av de 11 000 idrottare som deltog i sommar-OS 2021 var kvinnor. Tokyo blev därmed de första jämställda olympiska spelen. Samtidigt har Internationella Olympiska kommittén aldrig haft en kvinnlig president sedan starten 1896.

• US Open, den klassiska majortävlingen i golf, har höjt prissumman för damerna från 5,5 till 10 miljoner dollar.

Jag konstaterar också att damernas Tour de France kommer att sändas och distribueras över hela Europa i en stor tv-satsning av bland andra EBU och Discovery. 

För bara fem år sedan blev vi på SVT Sport utskrattade på ett möte i Europa när vi föreslog en gemensam europeisk tv-satsning på just damcykel. Helt klart håller tiderna på att förändras.

Här återstår en utmaning

Samtidigt saknas inte utmaningar. En amerikansk rapport pekar ut sportmedia som ett område där kvinnor saknas, i USA är exempelvis 85 procent av alla sportreportrar män. På SVT Sport är vi 55 procent män och 45 procent kvinnor på reportersidan och SVT Sports ledningsgrupp består av fyra kvinnor och fem män.

En annan utmaning för damidrotten är att nå ut brett och till många tv-tittare, att få ta plats i stora tv-kanaler. Att synas för så många som möjligt är en nyckel i tillväxtfasen och här är public service ofta avgörande med sin stora räckvidd. Samtidigt har betal-tv en viktig funktion att fylla, då de ofta kan ta hand om stora sändningsvolymer. I Sverige ser vi en sådan rättighetsmodell när det gäller svenska damhockeyligan, SDHL, där SVT sänder ”Veckans match” medan Vi är världsledandeC More sänder majoriteten av matcherna.  

Vi är världsledande!

2022 fortsätter vi på SVT Sport vårt arbete med en jämställd sportbevakning. Vi är idag världsledande på området och vi är tacksamma att vi ofta får möjlighet att föreläsa och dela med oss av de lärdomar vi dragit under årens lopp. Samtidigt är vi inte färdiga och vi måste jobba hårt varje dag för att lyckas med våra högt satta mål. En jämställd sportbevakning kommer inte enkelt men arbetet har bara vinnare, det har vi lärt oss sedan 2015.  

Jag hoppas ni är med oss under året. Några av höjdpunkterna i SVT 2022 är fotbolls-EM för damer och fotbolls-VM för herrar, friidrotts-VM och EM, VM i ridsport, EM-veckan, EM och VM i gymnastik, Vinterstudion med skidskytte och Ski Classics och inte minst Paralympics.  

Väl mött.  

Åsa Edlund Jönsson

Fakta

Krönikan publicerades på svtsport.se den 8 mars. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.