Damidrotten vinner ny publik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SVT Sport har arbetat för en jämställd sportbevakning sedan 2015 och runt kvinnodagen varje år brukar jag berätta hur det går för oss och för damidrott i stort.   

I år är det dock med vankelmod jag skriver detta. Det rasar ett krig i Ukraina och världen och idrotten har ett annat, självklart fokus. Samtidigt är det viktigt att lyfta de ljusglimtar som finns. 

Damallsvenskan i fotboll har visat sig mer populär än herrallsvenskan

 2021 tog damidrotten ytterligare kliv framåt och fortsätter vara det hetaste området inom sporträttigheter.  

 Ifjol konstaterade jag att damidrott var en av de hetaste trenderna inom sport. Den trenden håller i sig men det mest intressanta nu är att damidrott i tv verkar locka nya publikgrupper, det vill säga publik som inte tittat på annan sport väljer nu att titta på damidrott.   

Exempelvis såg ifjol 11 miljoner nya tv-tittare i England ”Women’s Hundred” (cricket) och damernas Super League (högsta fotbollsligan), enligt en rapport från Women’s sports trust.

Nyvakna medier

25 procent av de som såg damernas cricket kollade inte på någon herrcricket 2021 och 6,2 miljoner tittade på damernas Super League utan att följa någon herrmatch från Premier League.   

Samma trend sågs inom motorsport. 1,5 miljoner såg W Series (racingserie för kvinnor) utan att titta live på Formel 1.  

Den nya tv-publiken fastnade också för annan damidrott utöver sin favoritsport. Av nästan fem miljoner nya tittare på damcricketens ”the Hundred” fortsatte 71 procent vidare till annan damidrott, framför allt tennis och fotboll. Rapporten visar också att 5,9 miljoner nya tittare på Super League inte hade kollat på någon annan sport 2021 innan fotbollens säsongsstart.    

Siffror, som dessa från England och andra rapporter, har satt fart på många medier som visar ett nyvaknat, och ibland lite yrvaket, intresse för damidrott. I Sverige är Damallsvenskan det tydligaste exemplet. 

Damallsvenskan lockade mer än herrarna 

Sedan 2017 har vi på SVT visat ”Veckans match” från Damallsvenskan och i perioder har personer sagt till mig att ”Damallsvenskan är för public service, det är ingen kommersiell produkt”, trots att tittarsiffrorna på SVT:s damallsvenska matcher flera gånger har varit högre än på motsvarande matcher i Allsvenskan för herrar.  

Nu, fem år senare, ser vi en helt ny hållning. I höstas köpte det internationella, kommersiella tv-bolaget NENT rättigheterna till Damallsvenskan i fem år plus VM i fotboll för damer 2023.  

Och här är några andra tecken i tiden för damidrott: 

• I Frankrike utreds om vissa större dammästerskap ska adderas till evenemangslista, som reglerar vilka idrottsevenemang som ska visas fritt i tv. Även i England diskuteras om VM och EM i fotboll för damer ska adderas till listan av ”kronjuveler” som ska visas fritt.

• Damernas Champions League har ingått i ett samarbete med streamingtjänsten DAZN och Youtube. Det innebär att tittare för första gången kan se alla matcher från turneringen.

• När internationella ishockeyförbundet ställde in junior-VM för tjejer i Sverige på grund av covid utan att ha en plan B med nya speldatum, undertecknade 86 000 personer en protestlista och krävde spel senare 2022. Nu har IIHF meddelat att junior-VM för tjejer ska spelas i juni i USA. 

Damer på ledande poster

• Ordföranden i Svenska bordtennisförbundet, Petra Sörling, utsågs i november till ny ordförande för Internationella bordtennisförbundet ITTF och blev därmed första kvinnan på den posten.

• Anna Nordkvist, generalsekreterare för Svensk bilsport, blev i december som första kvinna invald som vice President i det internationella bilsportförbundet FIA.

• Emilie Castonguay utsågs till assisterande general manager för NHL-laget Vancouver Canucks i januari, andra kvinna genom tiderna att nå den positionen inom NHL. Och bara veckor senare anställdes även Cammie Granato på samma position för Canucks.

Första jämställda OS

• 49 procent av de 11 000 idrottare som deltog i sommar-OS 2021 var kvinnor. Tokyo blev därmed de första jämställda olympiska spelen. Samtidigt har Internationella Olympiska kommittén aldrig haft en kvinnlig president sedan starten 1896.

• US Open, den klassiska majortävlingen i golf, har höjt prissumman för damerna från 5,5 till 10 miljoner dollar.

Jag konstaterar också att damernas Tour de France kommer att sändas och distribueras över hela Europa i en stor tv-satsning av bland andra EBU och Discovery. 

För bara fem år sedan blev vi på SVT Sport utskrattade på ett möte i Europa när vi föreslog en gemensam europeisk tv-satsning på just damcykel. Helt klart håller tiderna på att förändras.

Här återstår en utmaning

Samtidigt saknas inte utmaningar. En amerikansk rapport pekar ut sportmedia som ett område där kvinnor saknas, i USA är exempelvis 85 procent av alla sportreportrar män. På SVT Sport är vi 55 procent män och 45 procent kvinnor på reportersidan och SVT Sports ledningsgrupp består av fyra kvinnor och fem män.

En annan utmaning för damidrotten är att nå ut brett och till många tv-tittare, att få ta plats i stora tv-kanaler. Att synas för så många som möjligt är en nyckel i tillväxtfasen och här är public service ofta avgörande med sin stora räckvidd. Samtidigt har betal-tv en viktig funktion att fylla, då de ofta kan ta hand om stora sändningsvolymer. I Sverige ser vi en sådan rättighetsmodell när det gäller svenska damhockeyligan, SDHL, där SVT sänder ”Veckans match” medan Vi är världsledandeC More sänder majoriteten av matcherna.  

Vi är världsledande!

2022 fortsätter vi på SVT Sport vårt arbete med en jämställd sportbevakning. Vi är idag världsledande på området och vi är tacksamma att vi ofta får möjlighet att föreläsa och dela med oss av de lärdomar vi dragit under årens lopp. Samtidigt är vi inte färdiga och vi måste jobba hårt varje dag för att lyckas med våra högt satta mål. En jämställd sportbevakning kommer inte enkelt men arbetet har bara vinnare, det har vi lärt oss sedan 2015.  

Jag hoppas ni är med oss under året. Några av höjdpunkterna i SVT 2022 är fotbolls-EM för damer och fotbolls-VM för herrar, friidrotts-VM och EM, VM i ridsport, EM-veckan, EM och VM i gymnastik, Vinterstudion med skidskytte och Ski Classics och inte minst Paralympics.  

Väl mött.  

Åsa Edlund Jönsson

Fakta

Krönikan publicerades på svtsport.se den 8 mars. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.