En okänd och extrem världsstjärna

Ingen svensk friidrottare har tagit flera medaljer de senaste åren. Ändå är han okänd och betalar det mesta själv. Han borde vara en dröm för företag som vill framhålla uthållighet och målmedvetenhet. Möt Jonas Buud som springer längre än längst och matchar afrikanerna.
Jonas Buud ler belåtet efter sin senaste extremlöpning i elva timmar i Ultra Trail Mont Blanc. Foto: Peter Fredriksson

 

För alla som testar någon halvmara eller till och med försöker med maraton, för att ni ska förstå storheten – hans svenska rekord på 100 kilometer är 6.41,49. Det är tio raka millopp på 40 minuter.

Det är bara att konstatera, ingen springer som Jonas Buud, 38 år.

"De gör något med mig"

- Vad ska jag säga? Jag älskar att springa bara. Det gör något med mig. 

Men såna distanser, tio mil och ibland nästan det dubbla?

- När jag blir trött? Det kanske låter kaxigt, men jag vet fortfarande inte det.

Fick ett träningsbidrag i alla fall

I takt med framgångarna har han höjt rösten. Som hans omdöme om förbundet:

- Rent krasst, de vet nog inte hur bra jag är. När jag pratade med Stefan Olsson (Sveriges förbundskapten i friidrott) hjälpte han i alla fall till att fixa ett träningsbidrag. Men visst skulle det vara kul om fler begrep. Det är trots allt bara jag som har tagit flera friidrottsmedaljer de senaste åren i seniorsammanhang.

Träningsbidrag från förbundet i all ära, men sponsorerna är lätt räknade. Asics stöttar honom och kallar Jonas Buud för ”vår ambassadör”. Han får skor och träningskläder men ett bättre bud är nog att vänta. Ja, så har han ett löpband från Monark.

20 träningsmil i veckan

Han utsätter sig för extrema påfrestningar. Bara tanken skulle avskräcka den normale.

Löpträningen består av mellan 14 och 20 mil i veckan och han tävlar på distanser om tio mil och ibland längre än så. I berg och dalar, ju mera kuperat desto bättre. 2 EM Guld, 2 VM silver, 1 EM brons på 100 km och flera internationella topplaceringar vittnar om hur bra han är.

Han jobbar i alla fall sex timmar per dag och har småbarn.

Den enda ickeafrikanen

Men det här med Sydafrika måster berättas.

Jonas Buud gjorde debut i Comrades Marathon, ett av världens mest ansedda ultralopp. 15 000 deltagare springer nio mil och loppet tv-sänds inför en stor publik. För ovanlighetens finns det prispengar, cirka 350 000 kronor för de främsta, annars är ju Jonas van att betala egentligen allt ur egen ficka.

Oaktat konkurrensen blev han fyra första gången. Och notera, han var den ende av tävlingens tio bästa som inte var afrikan och den ende som inte var löpare på heltid.

Han är ett naturfenomen.

2,36 i marathondebuten

Länge gällde orientering och det var där Rune Nilsson fick syn på honom. Rune är själv före detta extremlöpare, med lopp typ kust-till-kust i USA på samvetet.

Jonas fru Zandra har en också del i en karriär som troligen inte har nått sin topp.

- Hon och Rune gaddade sig samman och lurade mig egentligen. Jag hade sprungit lite smålopp men de fick mig att vilja testa New York Marathon 2004. Sedan var jag fast.

Han sprang i mål i Central Park på 2.36 utan att ha tränat särskilt mycket.

Läkarna kontroller löparna

2006 gjorde han debut i bergsloppet Swiss Alpine Marathon över 78 kilometer. Nu är han uppe i sex segrar. Han som kom från ingenstans.

Loppet arrangeras i juli varje år och är knappt åtta mil. Löparna tar sig först upp till 2 736 meters höjd, där väntar läkare som kontrollerar att deltagarna är tillräckligt starka för att få fortsätta och i så fall återstår brant nedförslöpning till målet i Davos.

Som elitmotionären Mikael Näslund har beskrivit tävlingen:

- Vissa stigningar är galna. Normalt springer jag fem kilometer på 16 minuter. Här kan det ta 50 minuter.

Ingen taktik, han bara springer

När en totalt utpumpad Mikael Näslund äntligen nådde målet hade Jonas Buud duschat, bytt om och kände sig alert.

Väl hemma i Mora kunde han inte låta bli att delta i en halvmara som han vann.

En skön historia är den från första starten i Täby Extreme Challenge, 100 miles (161 kilometer). Alldeles före start  undrade en annan löpare hur Jonas Buud skulle lägga upp loppet, han hade ingen aning och fick då frågan om han skulle sikta på en tid under 17 timmar.

”Så länge har jag inte tålamod till att vara ute och springa. Så tar jag mig bara i mål kommer det att gå fortare än så.”

Fortsatte i samma tempo

Konkurrentens beräkning om en snittfart på 4,30 minuter per kilometer lät bra. Bara det att den andre löparen sprang halva distansen. Men Jonas Buud fortsatte i samma tempo och efter 16,1 km klockades han för tolv timmar, 32 minuter och fyra sekunder – den bästa 100-milestiden i världen på flera år.

Så där har han hållit på och tagit hem internationella topplaceringar.

Men frågan är om han nu inte har nått ett genombrott.

Runt Mont Blanc-massivet

Han är precis hemkommen från Ultra Trail du Mont Blanc med start och mål i Chamonix.

På förhand beskrivet som världens tuffaste ultra trail-tävling med strapatser runt Mont Blanc-massivet. I år med en förkortad banan på grund av oväder med snö på toppar över 2 000 meter och ett hällande regn med temperaturer på 3-8 grader.

Därmed blev det en något lindrigare tävling på 103 km och 6 000 höjdmeters stigning med löptider på närmare 11 timmar...

- Bland det tuffaste jag någonsin har gjort, medgav 38-åringen som slutade tvåa i det franska kraftprovet.

Ende sponsorn

Utan särskild erfarenhet startade han en fredagskväll kl 19, sprang hela natten och nådde målet på lördagsmorgonen där han möttes av jublande åskådare efter 11:03:19 timmar.

- Men banan här i Chamonix saknar motstycke... konstaterade Jonas Buud vars insats också uppmärksammades av hans enda sponsor.

- Det är en grym insats och en enorm bekräftelse på hur fantastiskt duktig Jonas är på alla typer av långa och tuffa tävlingar. På en månad har han klarat av en andraplats i Ultra Trail Mont Blanc och en sjätte raka seger i Swiss Alpine. Han är utan tvekan Made of Sport, säger Erik Nystedt, VD Asics Sverige.

"Mina fysiska gener"

Jonas Buud var tacksam för hjälpen från sina två assistenter, Torkel Skogman och Peter Fredricson som servade och peppade honom vid de officiella kontrollerna. 

Hur kommer det sig att du orkar?

- Jag har väl fysiska gener som få andra.

Hur går dina tankar under ett lopp?

- Jag tänker så lite som möjligt. Helst vill jag vakna när man närmar sig mål. Då går det som allra bäst.

Han är inte som andra

Men ändå, att du klarar sådana gigantiska uthållighetsprov.

- Folk tror att löpning tar slut vid maraton. Men efter fyra mil börjar det bli intressant. Efter en mara dominerar de tunna kenyanerna, men sedan faller de bort, för de har inget fett att förbränna. Många klarar att köra hårt i 50-60 kilometer. Sedan "dör" de. Då sållas agnarna från vetet och jag brukar bara bli starkare och starkare i loppen.

Hans träningsfilosofi är onekligen anmärkningsvärd.

- Jag kör aldrig intervallträning. Skaderisken är för stor. Och jag har inget exakt träningsprogram heller. Många gör misstaget att lita mer på ett träningsprogram än på sin egen kropp. Då är man illa ute. Det är mycket bättre att lära sig att uppskatta naturen när man springer. Av den får jag kraft.

"Äter vad jag vill"

Och det här med mat, ja, där är han också annorlunda.

- Jag äter vad jag vill. När jag läser tidningars tips till motionärer och så där tänker jag alltid att många är på väg ner i fördärvet. Det är bara en massa snack om kost och intervallträning. Man glömmer bort kraften och lugnet i själva löpningen.

Men under loppet, då behöver du väl ändå energi?

- Inte jag. Rent krasst har jag en bra förmåga att bränna fett när jag springer. På något sätt får jag lika mycket energi av det som av kolhydrater. Men när jag sprang i tolv och en halv timme i Täby åt jag faktiskt lite. Ett par pannkakor.

Något för Vasaloppet

Jonas Buud tävlar för IFK Mora och använder gärna Siljansleden vid träningarna. Han går upp vid sextiden och hinner med en dryg timmes löpning före frukost varpå han beger sig till jobbet som GIS-konsult (han sysslar med geografiska informationssystem), kommer hem vid halv två då nästa pass följer innan han hämtar barnen vid dagis och skolan.

Så ser vardagen ut, precis som passen, med ett identiskt tempo mår han som bäst.

- Löpningen ger mig behagliga känslor.

Avslutar i New York

Han är inte klar för i år. Först Lidingöloppet den 29 september och sedan New York Marathon i november.

Men sedan ska han uppsöka Vasaloppets Hus hemma i Mora. Han tycker att de borde ordna tävlingar i ultramarathon.

- I Sverige tror folk bara att man är galen som håller på med det här. Det finns ingen kultur. Man förstår inte hur stort det är nere i Europa. Det här är större än Vasaloppet.

Thomas Ejderhov
 




Fakta

Jonas Buud

Sysslar med: ultramarathon
Ålder: 38
Klubb IFK Mora
Personliga rekord: Marathon: 2:22:01, 100 km:  6:41:50, svensk rekord, 100 miles:  12:32:04, svenskt rekord, även inofficiellt världsrekord på 100 miles i terräng, 12 timmars:  155 070 meter, svenskt rekord, 6 timmars: 89 334 meter.


Ultramarathon

Ultramaratondistanserna delas oftast in i två kategorier: längdlopp och tidslopp.
Längddistanserna måste vara längre än ett normalt marathon (42 195 meter).
Vad gäller tidsdistanserna går de ut att springa så långt som möjligt på en förutbestämd tid.
2006 bildades kommittén för svensk ultradistanslöpning för att främja grenen. Kommittén är en del av Svenska friidrottsförbundet.
Källa: wikipedia.org

Kenta (inte verifierad)

tis, 2012-09-04 23:02

1. Riktigt bra artikel och skön snubbe...men

om han tror att det är större än vasaloppet så har han ju lite missat något...

Ulf Ohlsson (inte verifierad)

ons, 2012-09-05 10:18

2. Hur stort är ultramarathon?

Jag är gammal orienterare som sprungit några marathon och Lidingöloppet för ca 30 år sedan. Numera motionär men med ambitionen att kanske kunna klara ett ultralopp. Deltog i Swiss Alpine Marathon, den korta varianten 42 km, i slutet av juli. Jonas Buud vann ultradistansen, 78 km för 6:e året i följd. Man förstår inte vilken otrolig prestation detta är. Han är en legend. Större eller mindre än Vasaloppet är egentligen ointressant. För skidåkare är naturligtvis Vasaloppet störst. Globalt sett är dock Ultralöpning mkt större och växer mkt snabbt ffa bl.a. motionärer. Uthålligheten kvarstår nämligen långt upp i åren. Jag läste någonstans att uthålligheten är den samma i 19 åå som 60 åå. Klistrar in lite info om ultralopp från Wikipedia. GömKända tävlingar De största ultramaratonloppen hålls i Sydafrika. Comrades Marathon (89km) är världens största ultramaraton och går mellan Durban och Pietermaritzburg i skiftet maj/juni. Loppet har arrangerats sedan 1921 och samlar runt 15 000 deltagare. Two Oceans Marathon (56km) äger rum varje påsk utanför Kapstaden och samlar cirka 8 000 deltagare. De sydafrikanska ultraloppen är de enda tävlingar med prispengar som kan jämföras med de större stadsmaratonloppen. De största ultramaratonloppen i Europa sker i Alperna. Swiss Alpine Marathon (78km) äger rum i Davos i Schweiz i slutet av juli och Ultra Trail du Mont Blanc (166km) går av stapeln i slutet av augusti i Chamonix i Frankrike. Båda loppen samlar mer än 2 000 deltagare. I Europa arrangeras också flera populära landsvägslopp som Nacht van West-Flanderen (100km) i Torhout, Belgien, i juni och Winschoten (100km) i Nederländerna i september. Båda dessa lopp dubblerar regelbundet som VM/EM på 100 km. London to Brighton (90 km) i september är världens näst äldsta ultramaraton. Loppet var fram till 1980-talet ett stort och prestigefyllt landsvägslopp, men är numera ett mindre terränglopp. Världens längsta landsvägslopp Spartathlon (246 km) går mellan Athen och Sparta i Grekland i slutet av september. I Storbritannien och USA är terränglopp över 100 engelska mil (161 km) vanliga. Western States Endurance Run mellan Squaw Valley och Auburn i Kalifornien i juni är världens mest prestigefyllda 100 mileslopp. Men det finns också andra krävande 100 mileslopp i USA, bl.a. Leadville 100 som äger rum i augusti varje år i Colorado. Badwater i juli är ett lopp över 216 km på jordens varmaste plats, Death Valley i Nevada där medeltemperaturen sommartid ligger över 50 grader, och brukar betraktas som världens svåraste ultramaraton. I Sverige har det anordnas ultramaratontävlingar allt sedan Lejonbragden avhölls i Lund för första gången 1984. Numera finns det stora tävlingar i Sverige i takt med att intresset för ultralöpning ökat. Lejonbragden avhölls igen 2012 och ser nu ut att återkomma årligen. Lidingö Ultra (50km) i maj är störst med drygt 300 deltagare. Skövde 6-timmars i mars, Täby Extreme Challenge (100 miles) i april och Sörmland Ultramaraton (50 km) i oktober är etablerade tävlingar med mellan 100 och 150 deltagare årligen. I april 2011 arrangerades det första officiella svenska mästerskapet på 100 km i Tibro i Västergötland. De första svenska mästarna blev Anders Szalkai, Stockholm, och Torill Fonn-Hartikainen, Skövde. Nästa SM på 100 km ägde rum i juli 2012 i Adak i Västerbotten. I augusti 2013 arrangeras för första gången Stockholm Ultra Marathon. ↑Hoppa ett avsnitt bakåt Jag följde Comrades på datorn i år. Direktsänds. När jag är återställd från min diskbråcksoperation är siktet inställt på att genomföra ett ultralopp.

C Wistedt (inte verifierad)

ons, 2012-09-05 12:26

3. Jaaa! vasaloppet borde bli

Jaaa! vasaloppet borde bli ett ultralopp också. Det vill jag springa.

pilvinge (inte verifierad)

ons, 2012-09-05 12:57

4. vasastafetten solo

I början av 2000-talet vet jag att det arrangerades solo-klass på vasastafetten tyvärr var intresset för klent från tävlande/arrangör att fortsätta men kanske är tiden mogen igen?

Mats (inte verifierad)

ons, 2012-09-05 13:49

5. Kul med en längre artikel om

Kul med en längre artikel om Buud. Imponerande! Men Rune Larsson, inte Nilsson, heter väl ändå hans "upptäckare"...

Zäta (inte verifierad)

ons, 2012-09-05 14:46

6. sprungit i samma lopp som Jonas!

Jag sprang TEC samma år som Jonas fast som pacer åt två vänner, jag klev på vid 3-tiden på natten när de hade 5 mil kvar så tyvärr hann jag aldrig se Jonas ”in action”… Förutom en nästan "jag mötte Lassie" så är poängen med mitt inlägg att det fantastiska med ultraloppen är att vi glada amatörer springer sida vid sida med världseliten, en liten stund i alla fall när de passerar, vilket är otroligt inspirerande. Så prova du med, vettja!

Bleckert (inte verifierad)

tors, 2012-09-06 10:19

7. Ultravasa

Vi är nog många som hoppas på en soloklass i Vasastaffeten.

Peter Fälman (inte verifierad)

tors, 2012-09-20 10:39

8. Tack för översikten av

Tack för översikten av långlopp i världen. Det är en ny träning/tävlingsform för mig och jag är en betraktare, men nyfiken på något längre än marathon. Efter att jag genomförde Stockholms marathon i vibram har jag fått självförtroende och längtan efter längre tävlingsformer. Jag saknar hans genuppsättning, men delar hans syn på träning och kost.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 06:06

9. Arrogans

Jag känner Buud och arrogantare person får man leta efter. Överlägsen attityd från en mästare i en synnerligen lågprioriterad gren. Ultralöpning är först och främst en motionsgren utan konkurrens då det inte finns afrikaner, sponsorer eller intresse.

Tomas (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 06:19

10. Jag vet när

Buud blir trött, när tempot höjs från jogg(4:00/km) till 3:15/km. Han har ju inte gjort milen under 31 minuter

Ulf Ohlsson (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 08:46

11. Ultramarathon

Comrades Marathon, 89 km, i Sydafrika har ca 15000 deltagare. Startade 1921 och direktsänds. Du kan följa loppet direkt på nätet. Rekommenderas. Jag känner inte Jonas Buud men han är en stor idrottsman och för mig en stor inspiratör. Om du har så stort behov av att förmedla ditt intryck av honom och dessutom känner honom förstår jag inte varför du inte har kurage att skriva ditt namn.

Ulf Ohlsson (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 09:02

12. Under 31 på milen

Förmodligen inte heller under 10 sek på 100 m. Är du löpare? Motionär? Varför inte testa ett ultralopp själv. Jag kan varmt rekommendera Swiss Alpine Marathon i slutet av juli. Det finns sträckor från 10 till 80 km i högalpin terräng. Jonas Buud har vunnit 6 år i följd. Det är deltagare med "hyfsad kondition" som brukar delta men också motionärer.

Patrick Joyce (inte verifierad)

tors, 2013-06-27 09:42

13. Visst afrikaner

Starfälten i Comrades Marathon (89 km)och Two Oceans (56 km)domineras helt av afrikaner och både loppen är ordentligt sponsrade. Årets vinnare av Comrades fick 1 miljon kr i prispengar och sponsorbonusar. Jonas besegrade alla afrikanska startande - utom en - på årets Comrades. Han är absolut en av världens 2-3 bästa ultralöpare.

Patrick Joyce (inte verifierad)

tors, 2013-06-27 11:49

14. Ultra

Ultralöpning är betydligt mindre än marathonlöpning men den växer i Europa och USA. I Sydafrika har ultra varit stort i 40 år. Comrades (89 km) och Two Oceans (56 km) är världens i särklass största ultror med över 10 000 deltagare och rejäla prispengar. Årets Comradesvinnare fick över en miljon kr i prispengar och sponsorbonusar. Jonas Buud var den ende icke-afrikanen bland de 10 första i årets Comrades. Hans andraplats på Comrades är den främsta svenska friidrottsprestationen i år.

Thomas (inte verifierad)

tors, 2014-01-09 11:46

15. Idrott i skymundan

Ingen konkurrens från afrikaner beror på att ultralöpning är en motionsidrott. Finns inga pengar och få idrottare ser det som en tävlingsgren. Det är som öppet spår för många, dvs en utflykt. Buud skulle inte hänga med bästa junior damerna på 5km eller 10km. "Större än Vasaloppet", ja det är sant tomten bor i Mora, han heter Jonas

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2014-01-25 21:52

16. Inspiration till Vasalopprt

Läser Thor Gotaas bok Löpning en världshistoria. På sidan 202 och 203 skriver han att Comrades bidrog till att Sydafrika i några decennier fostrade världens bästa ultralöpare. Nyheten om Comrades nådde ut till flera världsdelar. I Sverige gav det inspiration till Vasaloppet som startade 1922. Comrades startade 1921.

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.