Gösta skapade en bana i världsklass
Gösta Carlsson, 98 den 21 oktober, svarar i telefonen när IA ringer. Han sitter som vanligt på sitt kontor.
– Jag mår utmärkt men kan inte spela golf längre. Balansen är inte så bra. Det är kul att tävlingen är tillbaka här (senast Europatouren var plats var 2009).
– Banan är i toppklass. Allt är under kontroll.
Tror du att publikrekordet från 1995 (då Jesper Parnevik vann) på 122 000 kan slås?
– Nej, det tror jag inte.
Gösta har gjort en klassresa som få. Han växte upp i Nyköping. Pappan var målare men honom träffade Gösta aldrig. Mamman jobbade i fabrik och hjälpte till i ”bättre hem”.
– Mormor såg till att vi hade det nödvändigaste, har Gösta sagt.
Affärsman som sjuåring
Hans affärssinne vaknade tidigt. Han var sju när han plockade brännässlor, knackade dörr och sålde en liter I plastpåsar för 25 öre. Gösta gjöt tennsoldater och sålde till kompisarna. Han byggde också en spinnmaskin och spann jojosnören som han sålde.
– Under kriget höll jag en kaninfarm i svärföräldrarnas trädgård. Jag sålde fem kaniner i veckan till ölkaféet Neptun för ett styckepris av fem riksdaler, har han berättat.
I Nyköping var han lärling på en mekanisk verkstad, Plymouths bilfabrik. Gösta var med om att sätta ihop delarna som sedan fraktades med båt till USA. Efter kriget var det slut med det jobbet. 1939 flyttade han till Landskrona.
– Vi var ett gäng som flyttade dit och byggde stridsvagnar. Jag var tidigt besatt av att häva mig ur fattigdomen.
Första jobbet i Landskrona var på en bilfabrik. Sedan blev han plåtslagare och sedan ”halvbas” på Landsverk. Men hela tiden fanns tanken på att starta eget.
Järnkonst startade 1945
Tillsammans med en kompanjon hittade Gösta en källarlokal där de började tillverka lampor och lampetter av plåt. Året var 1945. Företaget döptes till Järnkonst. Gösta hade 1 250 kronor på sin sparbanksbok.
Det var kärvt i starten men 1948 kunde Gösta bygga sin egen fabrik. På 1950-talet började företaget gå bra. Gösta var ensam ägare sedan kompanjonen hoppat av. Som mest hade företaget över 1 000 anställda. Bland formgivarna fanns Sigvard Bernadotte.
– Vi hade börjat tillverka tvättmaskiner men viktigast var tillverkningen av lysarmaturer.
1969 sålde han företaget till Asea. Omsättningen var då i dagens penningvärde två miljarder kronor. Gösta stannade som vd till 1979. Då började hans andra karriär – den skulle handla om golf.
Han lyckades köpa loss mark till det som senare blev Barsebäck Golf & Country Club med två 18-hålsbanor, den andra 18-hålaren invigdes 1989, och en 9-hålsbana. Dessutom hade han köpt mark på ön Ven utanför Landskrona där han byggde 9-hålsbanan St Ibb.
Var illa ute
Men lågkonjunkturen på 1980-talet ställde till det. Gösta hade byggt en stugby och lånat 20 miljoner kronor av Handelsbanken, som ville säga upp lånet.
– Hans Cavalli-Björkman på SE-Banken ställde upp för mig så det lösta sig, sa Gösta då.
Inspekterade per bil
Gösta styrde sitt imperium med järnhand och på Barsebäck byggdes och byggdes det. Hotell, hus, konferensanläggning med mera och hela tiden vakade han som en hök över golfbanorna. De skulle vara i toppklass, något annat dög inte. Han åkte runt i sin gröna BMW och eviga keps och inspekterade.
Barsebäcks goda rykte bara växte och växte. Det var ett måste för alla golfare att ha spelat där. Jag var inget undantag. 1991 fick klubben sin första Europatourtävling. Sen dess har Europatouren varit där åtta gånger. Här har också Solheim Cup avgjorts.
Nu är tävlingen hemma igen. Så tror jag nog att Gösta Carlsson säger för sig själv.
Claes Nilsson, tornament director på arrangerade Ligardère tror på folkfest.
- Vi har sålt 40 000 biljetter i förköp. Jag tror på en åskådarsiffra på mellan 75 000 och 95 000, säger han.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.