Stjärnorna som ger tillbaka

Emma Green, Kosovare Asllani, Jennie Linnéll, Michel Tornéus, Henrik Stenson, Mats Sundin… Listan på idrottsstjärnor som engagerar sig och vill ge något tillbaka. Det har blivit en självklarhet för allt fler elitidrottare, såväl aktiva som de som avslutat sina karriärer.

Mats Sundin drev en ishockeyskola för nyanlända hemma i Sollentuna.

En som vet vad idrotten – i det här fallet fotbollen – betyder för integrationen är Kosovare Asllani, damlandslagets egen Kajsa Kavat. Född och uppvuxen i det invandrartäta området Bullerbyn i Vimmerby fick hon fajtas för att få spela fotboll – med killarna. Åtta klubbadresser och ett tresiffrigt antal landskamper senare ger hon tillbaka genom att vara ambassadör för moderklubben Vimmerby IF:s sociala satsning i Bullerbyn, TjejTruppen. 

Asllani har dessutom tillsammans med moderklubben tagit initiativ till att hennes gamla slitna konstgräsplan har fått ett lyft och blivit Asllani Court med hjälp av pengar från främst lokala näringslivet och Postkodstiftelsen. Invånarna i området gick man ur huse för att vara med på invigningen . Asllani deklarerade stolt: 

- Med den här planen ska vi spränga gränser!

Manifestation mot människors lika värde

Höjdhopparen Emma Green satte standarden. Under VM i Moskva 2013 målade hon naglarna i regnbågens färger. Förmodligen den svenska idrottshistoriens mest magiska manifestation för alla människors lika värde – i det här fallet mot de nya, ryska antigaylagarna. För säkerhets skull kompletterade den svenska höjdhoppsstjärnan med ett inlägg på Instagram med hashtag #pride #chanelcolor och #moscow2013.

I dag hoppar Emma inte längre, mer än möjligtvis för skoj skull. Hennes engagemang på sidan av fortsätter dock där hennes aktiva karriärer slutade. Hon siktar fortfarande högt och engagerar sig bland annat i Årets Eldsjäl – Folkspels hyllning till de 650 000 ideella idrottsledare.

Jennies hjärta klappar för alla unga

Skuru IK:s Jennie Linnéll – tillika expert i CMores handbollssändningar – visar inte bara stort hjärta på planen, utan även utanför. Pappa Ingemar, tidigare elitspelare och förbundskapten, driver i dag projektet Hand The Ball i skolorna i Stockholmsförorterna Hjulsta-Tensta som en del av sin anställning som utbildningsansvarig på företaget Ricoh. 

Satsningens syfte är att få unga i ”utsatta områden” i rörelse med hjälp av handboll, modell mjukare, direkt efter skoltid. Dottern Jennie är ledare och hanterar de unga med spring i benen lika säkert som motståndarna på planen tack vare en genomarbetad pedagogik. Projektet är en del av EM i handboll med finalspel i Tele2 Arena 24-26 januari 2020. Stockholm Stad såg möjligheten till ännu större utväxling av evenemanget genom att koppla på ett socialt projekt i förorten, och stöttar därför ekonomiskt.

Tornéus hamnade rätt istället för snett

Längdhopparen Michel Tornéus växte tillsammans med sin lillebror Patrick upp i Stockholmsförorten Fittja. Ingen dans på rosor direkt, speciellt med en frånvarande pappa och tvåskiftsarbetande mamma. 

Idrotten hjälpte båda att hamna rätt istället för snett – som några av deras vänner tyvärr gjorde med droger och kriminalitet som följd. Michel blev världsstjärna i längdhopp. Patrick blev polis i Södertälje. Han tog med sig guldkornen från idrotten in i sin yrkesroll.

Michel är även han ambassadör i Årets Eldsjäl (kategorin Integration) och 

Om idrottens roll i deras lyckade liv berättade bröderna Tornéus på ett seminarium som Stockholms Idrottsförbund arrangerade i Rågsved Folkets Hus nyligen. Det var målgång på Projekt Storstad som tack vare extrapengar från regeringen via RF, Riksidrottsförbundet, drivits 2017-2018. 

Stockholmsidrotten valde ut fem områden för att utveckla en ny metod för idrott som ett verktyg för inkludering: Hallunda-Norsborg, Rågsved-Hagsätra, Jordbro, Fisksätra och Hallonbergen-Rissne. 

Nu ska metoden utvärderas och sjösättas för att få främst fler unga i rörelse.

Stensons satsning på handigolf

Med pengar från Royal&Ancient efter segern i The Open 2016 har golfaren Henrik Stenson startat Henrik Stenson Handicamp på hemmaklubben Barsebäck GCC. Satsningen sker parallellt med hans och tidigare caddien Fanny Sunessons tävling för landets mest lovande juniorer, Stenson Sunesson Junior Challenge. Lägret har blivit årets höjdpunkt för golfare med funktionsnedsättning. Det är ett läger som både berikar världsstjärnan och inspirerar deltagarna. 

- Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och vuxna att leva ut sina drömmar och se sin egen kraft och potential i livet. Kan jag ge en första gnista, en uppmuntran till att ta ett steg för dem själva, då är det en härlig känsla, säger Henrik Stenson till Golf.se med anledning av hans engagemang för handigolfen. 

Inte nog med det, Stenson ger även pengar till inköp av golfscooters, så att fler med funktionsnedsättning kan spela golf. 

Sundins ishockeyskola för nyanlända

Under ett par år arrangerade Mats Sundin ishockeyskola för nyanlända på sportlovet i Sollentuna, i samarbete med Hockey Hall of Fame, Toronto, och utrusningsleverantören CCM. Undertecknad var på plats sportlovet 2016 och såg glädjen i ögonen på nyanlända barn och ungdomar från andra kulturer som provade på att åka skridskor och spela ishockey för första gången.

Det här är några exempel på idrottsstjärnor som vill visa den kraft idrotten utgör i samhället. Listan kan göras betydligt längre. 

Det finns med andra ord anledning att återkomma i frågan. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.