Mattias utan både stall och bil

Mattias Ekström, 40 år, har alltid gått, eller kört sin egen väg. Nu har han kommit till ett vägskäl då han saknar både stall och bil. För ganska exakt ett år sedan tog han beslutet att efter 17 år, 195 lopp, 23 segrar och två titlar sluta i DTM. Då hade han drivit sitt eget stall, ESK, med fabriksstöd från just Audi, i ett år. Men nu tvingas han lägga ned stallet eftersom  Audi backar. 

Frågan är vad han ska göra 2019, van som han är vid att ha fullt upp med bra lön – och nå framgång via bra uppbackning.

Mattias Ekström söker körning under 2019 sedan han tvingades lägga ned sitt eget stal. Foto Erik Abel

Hans talang för att ratta en bil har varit välkänd sedan barnsben. Han minns hur pappa Bengt blev trea i en rallycrosstävling i Arboga och fick en stor flaska pommac som 4-åringen fick smaka på och som blev ett bestående minne. Det var inte motorvrål eller oljelukt som skapade association till biltävlingar. 

 Tio år senare var han fast efter att pappa hade köpt en go kart till honom i julklapp.

Började i en go kart

Han tvekade inte heller om en karriär som förare när han blev påkörd under en tävling i Dalacupen och skadade sig . Pappa Bengt  köpte en Renault 5  för och redan  året därpå, 1996, vann Mattias Renault 5 Junior Cup. 

På den vägen är det.

Mattias har alltid haft en hög ambition – som förare, entreprenör och stallchef. Efter åren som förare med en rad topplaceringar inte bara hemma i Sverige utan framför allt i Tyskland i DTM-serien fick han för sig att starta ett eget stall med allt vad det innebär. Täcka en budget om 30 miljoner, jaga sponsorer, köpa in bilar, anställa mekaniker och säkra hela koordinationskedjan runt företaget och racingen.  Det ordnade han  och stall ESK blev att räkna med. Två år i rallycross-VM kunde inte ha gått så mycket bättre.

– Vi vann bägge mästerskapstitlarna 2016 och har varit tvåa två gånger och det är något jag är stolt och tacksam över, framhöll Mattias belåtet på sin egen sajt.  

Succé för hans stall

Även VM-trean hörde till ESK, dånorrmannen Andreas Bakkerud lade beslag på den platsen.

Förare och mekaniker var nöjda, likaså sponsorer.

Men villkoren förändrades radikalt i höstas. 

Självmant lämnade han Audi och körde inte i DTM-mästerskapet under 2018 utan koncentrerade sig på att lägga kraft och tid som förare på rallycross-VM. Men redan under hösten började rykten cirkulera om att Audi funderade på att backa. Sedan kom beskedet att det stämde och att stallet måste lägga ned.

-  Eftersom Audi lämnar sporten hade vi fått stå på egna ben under 2019, skrev Mattias på sin hemsida. 

Då fanns det egentliga inga alternativ.

Sorgligt och tungt

Tre år med ideliga VM-medaljer kunde inte påverka förutsättningarna i det läget och i slutet av november lät Mattias Ekström meddela att hans ESK inte kommer till start i rallycross-VM nästa säsong. Stallet kommer inte att bedriva någon tävlingsverksamhet över huvudtaget.

-Ett sorgligt och tungt ögonblick inte bara för mig utan för varje medlem av EKS, skrev Mattias som inte vet hur 2019 kommer att bli.

Hos Audi är han populär efter åren som toppförare där och då han firade triumfer på de tyska banorna där det ibland är 100 000 åskådare vid tävlingarna. Mattias har inte bara vunnit DTM två gånger 2004 och 2007), han var tvåa 2005 och 2011, trea 2002 och 2008. 

Mattias Ekström, ansågs tidigts av många som den största talangen bland landets racingförare. 

Bor i Schweiz

Idag är han pappa till två barn sambo med Heidi  och bor i Salenstein i Schweiz 

Det är ett antal bilar, tävlingar och mil sedan han fick den där go-ksrten och fångades av tjusningen att köra en topptrimmad bil.

En topptrimmad Audi har cirka 470 hästkrafter  och accelerar från 0 till 100 km/h på cirka 2,5 till 3 sekunder. 

40-åringen minns debuten i go-kart. 

”Det kändes väldigt naturligt och enkelt, jag hade lätt att förstå, också jämfört med de andra som var där. Sedan har jag lärt mig att träna upp körkänslan till en nivå som jag aldrig trodde var möjlig ens själv. Nu kan jag hoppa i nästan vad som helst, när som helst, med vilka däck som helst och köra, har han sagt i i en intervju.

Fakta

Om farter, bilarnas och inte minst Mattias kapacitet får du en en känsla av i den här filmen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Konditor, Bengt Carlsson,  ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.