Hon kunde inte motstå frestelsen

Världens bästa längdskidåkare i sprint hänger ett gevär på axeln. Stina Nilsson chockade en hel skidvärld när hon avslöjade sitt val. Ett försenat aprilskämt? Inte alls. Faktum är att hon förra sommaren deltog i ett läger med skidskyttelandslaget utan att någon uppmärksammade det.

Kullan från Malung hade legat tillräckligt många gånger på skjutmattan i hemstaden Östersund att det inte längre höll att säga att hon ”bara praoar”. Många såg henne och undrade. Så kom sanningen fram.

Egentligen hade hon tänkt vänta med bytet till efter OS 2022. Men hon var så sugen på något nytt att hon inte kunde vänta längre. Farväl, längdåkningen.

Har stor förmögenhet

Även om hon skulle skjuta bom-bom länge behöver hon inte bekymra sig för försörjningen. I hennes bolag fanns i juni 2019 tillgångar på 11,8 miljoner kronor. Lyckas hon inte ta några medaljer i skidskytte kan hon ta fram glittret från OS och VM i längd. Fem OS-medaljer, ett guld; sju VM-medaljer varav två guld. Och tre VM-guld som junior, varav ett i stafett.

Lyckas hon i skidskytte är prispengarna fem gånger större än i längdåkning. En seger i världscupen i skidskytte ger drygt 165 000 kronor, i längd drygt 104 000. Hanna Öberg åkte och sköt hem 1,8 miljoner säsongen 2018-2019. Stina 1, 1 miljoner. Skidskyttet är megastort i Centraleuropa, Tyskland och Ryssland. Garanterade folkfester på snart sagt alla ställen.

Kan hon lyckas som skidskytt?

- Det tar två år att lära sig skjuta bra, säger Wolfgang Pichler.

- 60 procent av resultatet i skidskytte beror på skidåkningen, säger Björn Ferry.

Det är nästan komiskt hur allt går igen. Magdalena Forsberg var 26 år när hon bytte från längd till skidskytte. Hennes framgångar i längdspåret var magert, då med efternamnet Wallin. Ett stafettbrons från VM i Oberstdorf 1987, en pallplats i världscupen, 1988 i Rovaniemi, tvåa bakom ”Billan” Westin. 

Sen är hennes karriär med geväret som en saga. Bland annat med sex VM-guld. Hon blev folkkär som få.

- I början var jag värdelös på att skjuta, har hon sagt.

En ny saga med ”ACO”

Anna Carin Olofsson gjorde som ”Magda”. Efter OS 2002 hängde hon på sig geväret. Hennes framgångar i längdspåret var ännu magrare än ”Magdas”. En 30:e plats på 15 km fritt i OS 2002, tre individuella SM-brons och ett silver i stafett. ”ACO” var 29 år när hon inledde sin nya karriär. 2005 tog hon sin första seger i världscupen, 2006 tog hon OS-guld i Turin i masstart och silver i sprint. Det var också sagolikt men folkkär blev hon aldrig. I dag har den lågmälda Anna Carin efternamnet Zedig.

Stina säger att hon är beredd på att lägga ned den tid som behövs för att bli bra. Till Sportbladet sa hon: ”Jag är jättepeppad men det här är jättesvårt och kommer att ta tid”. Precis som Magdalena är Stina 26 år när hon byter karriär.

Från sprintdrottning till skyttedrottning? Det ska bli spännande att följa, håll med om det. Det skulle vara en sensation om hon blir uttagen till VM i Pobljuna i Slovenien 11-21 februari 2021. Men vem vågar sia? Envis är hon. Längdåkningen släpper Stina inte helt. När det är SM-dags för stafett tar hon på sig Moras skiddräkt.

Göran Söderlund

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.