Borg 4: När han blev affärsman

Författaren och journalisten Jan Söderqvist bok om Björn Borg heter Ren Vilja . Ungefär två tredjedelar av boken gäller Borgs tenniskarriär, resten om hans liv efter tennisen.  Borg, 64 nu, chockade en hel värld – inte bara idrottsvärld utan han var en känd världen över – med orden ”jag slutar”, 26 år gammal.

Författaren och journalisten Jan Söderqvist har skrivit en bok om Björn Borg

Söderqvist, 59, är redaktör på Axess Magasin och filmkritiker och krönikör på Svenska Dagbladet och tennisspelare på klubbnivå. Han liksom alla andra misslyckas med att få fram hur rik Borg egentligen är. För rik är han men hur rik vet bara han själv och ett fåtal till.

Pengarna är oåtkomliga i skatteparadis. Det har IMG, International Management Group, sett till. IMG knöt upp Borg tidigt. Han blev en guldkalv för det världsomfattande företaget.

När Borg stod på toppen tillhörde han de tre bäst betalda idrottsmännen i världen. Så stora pengar drog han in. Prispengarna var bara en del, 36 miljoner under karriären, småpengar jämfört med idag. Det var reklamkontrakten, startpengarna och uppvisningsmatcherna som betydde de stora gagerna.

 Borg kunde få en miljon dollar i ersättning för att uppvisningsspela med goda vännen John McEnroe i något land, företrädesvis där palmerna vajade, solen ständig lyste och badvattnet var varmt året runt. En miljon dollar för en match – smaka på det. Jag vet inte om Söderqvist kan gå i god för den siffran men det kan jag. Jag har den nästintill från hästens egen mun.

Så mycket tog IMG

Kontraktet med IMG gjorde att Borg själv kunde skära guld med täljkniv för att använda en gammal klyscha även om IMG tog 10 procent på hans start - och prispengar, 25 procent, senare 20 procent, på reklamintäkterna. Svensken nollskattade, i varje fall inte mer än 5 procent på sina inkomster. IMG utnyttjade alla kryphål som fanns skriver Söderqvist i boken. Borg var så stor att han hade två agenter från IMG. En som skötte hans affärer i USA, den andra ansvarade för Europa.

Jag ringer Jan Söderqvist och frågar varför han skrev boken. Han svarar från sin villa i Toscana ” det är 16 till 18 grader varmt, vi kan äta frukost och lunch utomhus”. Mycket är stängt i Italien men Söderqvist försäkrar att de har mat och vin så det räcker.

- Min förläggare tjatade på mig i tre år att jag skulle skriva boken om Björn Borg. Det fanns ingen heltäckande berättelse om honom. Det tog mig ett år att skriva boken. När jag var färdig skickade jag manus till Borg. Han svarade aldrig.

Borg var känd för att vara extremt sparsam för att uttrycka sig milt. Han hade aldrig pengar på sig. Varför skulle han det? Röda mattorna låg utrullade överallt. Han behandlades som en kung. Vad visste världen i övrigt om Sverige? Greta Garbo, Ingrid Bergman, Ingo Johansson, Ingemar Bergman, Birgit Nilsson, kanske någon mer kände de till.  Jo, Volvo tillverkades i Sverige. Borg körde sponsrad Saab.

Bergelin dåligt betald

Tidigt fick han fria resor med SAS och 400 000 kronor om året i arvode. Han fick 20 000 dollar om året för att bära SAS-loggan på tenniströjan. Lika mycket – eller i det här fallet lika litet – avlönade han sin extrapappa Lennart ”Labbe” Bergelin med. Till och med IMG tyckte att det var skandalöst lite betalt för allt ”Labbe” gjorde för Björn. Han var betjänten som tränade honom, hårdhänt knådade hans kropp, öppnade eller stängde rumsdörrar på hotellen, såg till att han fick sina 10 timmars sömn ett sovrum som skulle vara kallt, inför matcherna… Ja, säg det Bergelin inte gjorde. 

Det var noggrannheten som gjorde att Borg bland annat kunde vinna fem raka Wimbledontitlar och sex raka franska öppna och bli världsetta. ”Labbe” tog ibland med sig 50 racketar till hotellrummet. Under ett par timmar kunde de slå racketarna mot varandra för att lyssna på hur hårt strängade de var. Omkring fem racketar togs med till matchen.

1975 blev Borg stor hjälte när Sverige tog sin första seger i Davis Cup, mot Tjeckoslovakien i Kungliga Tennishallen. Året efter hade Borg tjurat till över alla enligt honom elaka artiklar som skrivits. Inte minst om ”skatteflykten” till Monte Carlo 1974. Han vägrade ställa upp året efter. Sa nej också till Davis Cup 1977. Då tog Wallenbergarna tag i frågan. Borg skulle få 100 000 dollar för att ställa upp. IMG pressade upp summan till 120 000 dollar. Jag frågade Söderqvist om det gällde enbart Davis Cup för all framtid.

- Jag vet inte. Kanske var det för att han skulle spela Stockholm Open och Båstad också.

Gerulaitis dog i sömnen

Under karriären fick Björn Rune (efter pappan) Borg lära sig det ljuva livet mellan matcherna, framför allt av Vitas Gerulaitis, som var en sång – och dansman, milt uttryckt. Han lyckades aldrig besegra svensken. Jimmy Connors var också ett spöke för Vitas. Efter 17 raka förluster mot Connors vann han äntligen. Lät sig efter segern fotograferas med en champagneflaska i famnen och sa: ”Ingen besegrar Gerulaitis mer än 17 gånger i rad”. Han dog i sömnen, bara 40 år, av kolmonoxidförgiftning sedan det blivit fel på luftkonditioneringen. Borg var en av kistbärarna. Gerulaitis var under ett år den tredje personen i USA som hade högst utgifter med sitt American Express-kort. 

När Borg sagt att han skulle lägga av blev panik hos IMG. Företaget hade ett 40-tal skrivna avtal där han skulle ställa upp i olika sammanhang. Borg sa att jag har slutat. Punkt. Ett uppdrag kom han inte undan, en turnering i Stuttgart. 

- Han åkte dit och förlorade direkt. Han var väl för snål för att betala böterna, säger Söderqvist.

Livet som affärsman

Björn Borgs liv som affärsman efter karriären startade 1982 när han och Lars Skarke bildade Björn Borg Design Group, BBDG, med kontor i Monte Carlo där Skarke var chef. Borg ägde 60 procent av aktierna, Skarke 40 procent.  Nämner man Borg i affärsvärlden går det inte att undgå Lars Skarke, senare döpt till Lars Skurke av Borgs advokat Henning Sjöström. Pengarna rullade. De goda vännerna Borg och Skarke blev ovänner och oense hur företaget skulle skötas. 1989 var konkursen ett faktum. 347 fordringsägare stod i kö. Skarke stämde Borg på 700 miljoner. Förlikningen gav honom 10 miljoner. 1992 skrev Skarke en bok om åren med Borg. 2018 gav han ut en ny bok: Sanningen om mina år med Björn Borg, med tillägget Lars Skurke? 

Borg skriver 1997 ett licensavtal med det holländska bolaget WMB värt 500 miljoner. Bolaget får rätten att använda hans namn. BBDG växte till ett imponerande imperium där framför allt kalsongerna blev en framgång plus lukta-gott-produkter, kläder med mera. Han skriver samtidigt ett royaltyavtal med företaget som initialt ger honom 124 miljoner plus runt 300 miljoner fram till den sista utbetalningen 2016.

2000 utses Björn Borg till Sveriges främsta idrottsman genom tiderna på Idrottsgalan. Han höll ett suveränt tal och där och då var det som livet vände för honom. Han hade träffat 2-barnsmamman Patricia Östfeldt i Rackethallen i Sundbyberg där båda spelade. De gifte sig den 8 juni 2002. Senare föddes sonen Leo, som spås en lysande framtid som tennisspelare. Kanske får ”Burken”, som han kallas i internt, lyckan att se sin son lyfta bucklan i Wimbledon?

Göran Söderlund

FOTNOT: Ren Vilja släppas som ljudbok den 25 december med Jan Malmsjö som uppläsare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.