Så illa behandlades en trotjänare
Sveriges största fackförbund Unionen, med 675 000 medlemmar sågas jäms med fotknölarna av Dennis Töllborg 66 år, professor i rättsvetenskap vid agerandet då Svenska Ishockeyförbundet, i mars 2020, avskedade mångårige presschefen, Anders Feltenmark, 59 år.
I en 14-sidig granskning finner Töllborg grava fel, så allvarliga att det finns grund att väcka talan i Arbetsdomstol.
-Ja, min bedömning är att Feltenmark kan göra anspråk på skadestånd. Han var dessutom fackklubbens ordförande, det är än mer graverande för Unionen, betonar Dennis Töllborg.
Han har skrivit flera böcker och en rad vetenskapliga artiklar om arbetsrätt; kollektiva spelregler, medbestämmande samt begränsningar i antagnings – och uppsägningsrätten.
"Sakskälen gripna ur luften"
Dennis Töllborg anses som en Sveriges främsta experter inom sitt område. Hans yrkesliv har präglats av den arbetarlitteratur han läste som ung.
Även Svenska Ishockeyförbundet får svidande kritik, Töllborg konstaterar:
-Det är uppenbart att saklig grund saknas för uppsägning. Sakskälen är helt gripna ur luften, och det är mycket förvånansvärt att ett tungt specialförbund, tillika medlem i Riksidrottsförbundet, väljer att gå fram på det här viset.
-I förhandlingen med Unionen, har förbundet genom Arbetsgivaralliansen, optimerat sitt resultat. Jag vill beskriva det som en sagolik framgång för Hockeyförbundet, ja rent av overklig, betonar Dennis Töllborg.
Tvingades avgå efter 29 år
Dennis Töllborg kontaktades av en hockeyvän, han är själv Frölunda-supporter, och ombads att göra en oberoende granskning av Unionens och Hockeyförbundets agerande då presschefen tvingades gå efter 29 år i tjänst.
Den officiella förklaringen var arbetsbrist, en uppgift som hockey-Sverige ställde sig mycket frågande till. Det så kallade Hockeyupproret, till stöd för Feltenmark, samlade snabbt ett 100 tal namn, bland dem fem tidigare förbundskaptener och tidigare elitspelare.
-Jag kan inte förstå att någon kan vara medlem i Unionen överhuvudtaget. En facklig organisation som ensidigt ställer sig på arbetsgivarens sida, det är skrämmande, säger Dennis Töllborg.
Han är tvingad till munkavle!
Unionen accepterade även hockeyns krav att Feltenmark inte fick uttala sig om förhandlingen, munkavle kallas det. Unionen godkände även att Feltenmark skulle förlora sin hyreslägenhet efter 15 år, kontraktet var upprättat mellan förbundet och fastighetsägaren.
-Bevare mig väl för Unionen, jag kan inte förstå att någon kan vara medlem i den organisationen säger Dennis Töllborg ännu en gång.
I sin utredning, som gavs offentlighet på onsdagen konstaterar Töllberg att ett mejl till förbundets anställda, skickat av Feltenmark, kom att tolkas som en illojal handling.
Av misstag fanns en representant på Sveriges Radio i Blekinge på mejllistan, med samma namn som en av förbundets hockeykonsulenter.
I meljet lämnades information om en polisanmälan gällande sexuellt ofredande inom förbundet. Vittnesmål kunde styrka att en kvinnlig anställd hade utsatts för sexuella trakasserier i Globen-turneringen 2019, av en anställd på förbundet. Höga förbundsanställda visade inledningsvis ringa intresse för det inträffade.
När händelsen blev allmänt känd inom förbundet avslutades samarbetet med tjänstemannen.
Förbundets tidigare generalsekreterare, Tommy Boustedt, som i kölvattnet av all uppmärksamhet, valde att säga upp sig, har i en intervju med Radiosporten 26 augusti sagt att Feltenmark uppträtt grovt illojalt.
Hockeybasen ångrar inget
Efter förundersökning tog åklagare beslut om att väcka åtal mot den tidigare anställde på Hockeyförbundet. Rättegången ägde rum i oktober 2020 och i Södertörns tingsrätt fälldes den tilltalade för sexuellt ofredande till 80 dagsböter á 1 000 kronor. Domen har överklagats till Svea Hovrätt.
Ishockeyförbundet har tagit del av Töllborgs granskning, men väljer genom styrelseledamoten advokat Mats Larsson att avfärda Dennis Töllborgs krav på omförhandling.
-För oss är ärendet avslutat. Frågan är lyft som den ska, och har avgjorts i en facklig förhandling, där Anders var företrädd av en stark förening. Arbetstagare och arbetsgivare träffade ett legalt avtal, säger Mats Larsson till Idrottens Affärer
Han vill inte kommentera om det felskickade mejlet kom att utgöra grund för avsked.
-Jag vill inte kommentera detta mer än att det vara flera omständigheter som utgjorde grund, meddelar han.
Han vill dock inte förtydliga vilka dessa ”omständigheter” var.
Idrottens Affärer har sökt förbundets ordförande, Anders Larsson, han hänvisar alla frågor till Mats Larsson.
Efter att ha hävdat besittningsrätt till den lägenhet, som förhandlades bort av Unionen/Ishockeyförbundet, bor Anders kvar i den lägenhet han disponerat i 15 år . Han är anmäld hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och har i dag A-kassa.
Tommy Boutsteds uttalande om ”grov illojalitet” har överlämnats till polis för bedömning om förtal föreligger.
Anders är djupt besviken över att förbundet vägrar att till sig Dennis Töllbergs förslag om ”omförhandling”. Han har också gett Unionen fullmark att yttra sig i ärendet.
Idrottens Affärer har vid upprepade tillfällen, utan framgång, sökt Unionen för en kommentar.
-Jag känner mig fruktansvärt illa behandlad, jag var ordförande i fackklubben och hade att stå upp för fackklubbens medlemmar. Det är skrämmande att fel mejladress kan anges som skäl för uppsägning, avslutar Anders Feltenmark.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar