Så illa behandlades en trotjänare
Sveriges största fackförbund Unionen, med 675 000 medlemmar sågas jäms med fotknölarna av Dennis Töllborg 66 år, professor i rättsvetenskap vid agerandet då Svenska Ishockeyförbundet, i mars 2020, avskedade mångårige presschefen, Anders Feltenmark, 59 år.
I en 14-sidig granskning finner Töllborg grava fel, så allvarliga att det finns grund att väcka talan i Arbetsdomstol.
-Ja, min bedömning är att Feltenmark kan göra anspråk på skadestånd. Han var dessutom fackklubbens ordförande, det är än mer graverande för Unionen, betonar Dennis Töllborg.
Han har skrivit flera böcker och en rad vetenskapliga artiklar om arbetsrätt; kollektiva spelregler, medbestämmande samt begränsningar i antagnings – och uppsägningsrätten.
"Sakskälen gripna ur luften"
Dennis Töllborg anses som en Sveriges främsta experter inom sitt område. Hans yrkesliv har präglats av den arbetarlitteratur han läste som ung.
Även Svenska Ishockeyförbundet får svidande kritik, Töllborg konstaterar:
-Det är uppenbart att saklig grund saknas för uppsägning. Sakskälen är helt gripna ur luften, och det är mycket förvånansvärt att ett tungt specialförbund, tillika medlem i Riksidrottsförbundet, väljer att gå fram på det här viset.
-I förhandlingen med Unionen, har förbundet genom Arbetsgivaralliansen, optimerat sitt resultat. Jag vill beskriva det som en sagolik framgång för Hockeyförbundet, ja rent av overklig, betonar Dennis Töllborg.
Tvingades avgå efter 29 år
Dennis Töllborg kontaktades av en hockeyvän, han är själv Frölunda-supporter, och ombads att göra en oberoende granskning av Unionens och Hockeyförbundets agerande då presschefen tvingades gå efter 29 år i tjänst.
Den officiella förklaringen var arbetsbrist, en uppgift som hockey-Sverige ställde sig mycket frågande till. Det så kallade Hockeyupproret, till stöd för Feltenmark, samlade snabbt ett 100 tal namn, bland dem fem tidigare förbundskaptener och tidigare elitspelare.
-Jag kan inte förstå att någon kan vara medlem i Unionen överhuvudtaget. En facklig organisation som ensidigt ställer sig på arbetsgivarens sida, det är skrämmande, säger Dennis Töllborg.
Han är tvingad till munkavle!
Unionen accepterade även hockeyns krav att Feltenmark inte fick uttala sig om förhandlingen, munkavle kallas det. Unionen godkände även att Feltenmark skulle förlora sin hyreslägenhet efter 15 år, kontraktet var upprättat mellan förbundet och fastighetsägaren.
-Bevare mig väl för Unionen, jag kan inte förstå att någon kan vara medlem i den organisationen säger Dennis Töllborg ännu en gång.
I sin utredning, som gavs offentlighet på onsdagen konstaterar Töllberg att ett mejl till förbundets anställda, skickat av Feltenmark, kom att tolkas som en illojal handling.
Av misstag fanns en representant på Sveriges Radio i Blekinge på mejllistan, med samma namn som en av förbundets hockeykonsulenter.
I meljet lämnades information om en polisanmälan gällande sexuellt ofredande inom förbundet. Vittnesmål kunde styrka att en kvinnlig anställd hade utsatts för sexuella trakasserier i Globen-turneringen 2019, av en anställd på förbundet. Höga förbundsanställda visade inledningsvis ringa intresse för det inträffade.
När händelsen blev allmänt känd inom förbundet avslutades samarbetet med tjänstemannen.
Förbundets tidigare generalsekreterare, Tommy Boustedt, som i kölvattnet av all uppmärksamhet, valde att säga upp sig, har i en intervju med Radiosporten 26 augusti sagt att Feltenmark uppträtt grovt illojalt.
Hockeybasen ångrar inget
Efter förundersökning tog åklagare beslut om att väcka åtal mot den tidigare anställde på Hockeyförbundet. Rättegången ägde rum i oktober 2020 och i Södertörns tingsrätt fälldes den tilltalade för sexuellt ofredande till 80 dagsböter á 1 000 kronor. Domen har överklagats till Svea Hovrätt.
Ishockeyförbundet har tagit del av Töllborgs granskning, men väljer genom styrelseledamoten advokat Mats Larsson att avfärda Dennis Töllborgs krav på omförhandling.
-För oss är ärendet avslutat. Frågan är lyft som den ska, och har avgjorts i en facklig förhandling, där Anders var företrädd av en stark förening. Arbetstagare och arbetsgivare träffade ett legalt avtal, säger Mats Larsson till Idrottens Affärer
Han vill inte kommentera om det felskickade mejlet kom att utgöra grund för avsked.
-Jag vill inte kommentera detta mer än att det vara flera omständigheter som utgjorde grund, meddelar han.
Han vill dock inte förtydliga vilka dessa ”omständigheter” var.
Idrottens Affärer har sökt förbundets ordförande, Anders Larsson, han hänvisar alla frågor till Mats Larsson.
Efter att ha hävdat besittningsrätt till den lägenhet, som förhandlades bort av Unionen/Ishockeyförbundet, bor Anders kvar i den lägenhet han disponerat i 15 år . Han är anmäld hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och har i dag A-kassa.
Tommy Boutsteds uttalande om ”grov illojalitet” har överlämnats till polis för bedömning om förtal föreligger.
Anders är djupt besviken över att förbundet vägrar att till sig Dennis Töllbergs förslag om ”omförhandling”. Han har också gett Unionen fullmark att yttra sig i ärendet.
Idrottens Affärer har vid upprepade tillfällen, utan framgång, sökt Unionen för en kommentar.
-Jag känner mig fruktansvärt illa behandlad, jag var ordförande i fackklubben och hade att stå upp för fackklubbens medlemmar. Det är skrämmande att fel mejladress kan anges som skäl för uppsägning, avslutar Anders Feltenmark.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar