"Ryggradslös som en politiker"
Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, 46 år, får dubbla smällar inför förbundsmötet lördagen den 17 juni. En enhällig valberedning föreslår omval, bifaller stämman valberedningen väljs Anders Larsson på två år för en ny och femte mandat period.
Han valdes första gången efter en kupp vid årsmötet 2015, då valberedningens förslag, Peter Forsberg, röstades ned. Forsberg fick nöja sig med posten som vice ordförande.
Tillbaka till dubbla smällar.
Bokslutet för säsongen 2022-2023 är ingen upplyftande läsning. Koncernen svensk hockey med dotterbolag, bland annat Svensk Hockey TV, redovisar en nettoomsättning på 229 766 000 kronor, varav olika statliga bidrag uppgick till 35 950 000 kronor.
Förbundets kommersiella intäkter, Svenska Spel är huvudsponsor, uppgick till 75 537 000 kronor, en ökning med nästan 11 miljoner från föregående säsong. Det internationella förbundets IIHF:s placeringsbouns, Tre Kronor slutade på sjätte plats i VM i Tammerfors, stannade vid 5 785 000 kronor.
Vad sker på årsmötet?
Nu följer Larssons huvudvärk, den rekordhöga nettoomsättningen till trots, säsongens resultat gav nettoförlust 6 654 000 kronor.
Vad är årsmötets kommentar till förbundets röda siffror?
En omsättning på nästan 230 miljoner borde generera en vinst på 15 till 20 miljoner. Ett ”märke” för andra branscher är en vinstmarginal på 5 till 7 procent med en omsättning i den storleksordningen.
Nu är förbundet inget vinstdrivande företag, den stora uppgiften är att leda, stödja och utveckla svensk ishockey, på alla nivåer. Har underskottet en skattefinansiell bakgrund?
Det egna kapitalet uppgår vid bokslutet till 41 616 000 kronor.
Minussiffror väcker hur som helst frågor.
Den andra smällen får Anders Larsson av Djurgårdens mångårige ordförande Åke Bergdahl, verksam i Djurgården 1984-1994 och stor ledarprofil vid föreningens tre historiska SM-guld 1989-1991. En bedrift som inget lag ännu har lyckats kopiera.
Idag är Åke Bergdahl, 76 år, bor i Trosa och har tillsammans med journalisten Jonas Arnesen skrivit boken ”Jag tänker leva tills jag dör”. En något udda titel, som bland annat innehåller ett kapitel om hur Anders Larsson styr svensk ishockey, eller snarare är en belastning.
Åke har i dag helt lämnat ishockeyn, och betonar att han inte hyser något agg mot personen, och att hans bedömning enbart har sin grund i rollen som förbundsordförande..
Han använder en såg modell grövre och anser att förbundets nionde ordförande i ordningen står i en klass för sig vad gäller karaktärslöshet och politisk korrekthet.
Vad vill han åstadkomma?
-Vad Larsson eventuellt har för ambition med svensk ishockey är däremot fortfarande höljt i dunkel, skriver Åke Bergdahl.
Under mandatperioden, 2021-2023, har Anders Larsson bland annat fått utstå häftig kritik för sin undfallenhet vid Rysslands invasion av Ukraina. Han tog inte ställning förrän IIHF, det internationella förbundet, satte ned foten.
-En ordförandes värderingar ska vara i linje med sportens. En ordförande ska ha kurage för att stå upp för sporten, att markera och våga gå i bräschen. Han är som en ryggradslös politiker, skriver Åke Bergdahl.
Han reagerar också starkt mot ett inlägg av Anders Larsson på förbundets hemsida där Anders Larsson var djupt besviken på ett beslut i Riksidrottsnämnden (RIN) som gick emot förbundet. Han menade i ledaren att RIN inte ska lägga sig i förbundets tävlingsbestämmelser.
-Han ifrågasätter inte bara RIN utan hela rättssystemet i svensk idrott. Det är nästan så att jag saknar ord för att uttrycka min åsikt om Larssons omdömeslösa beteende.
Bakgrunden till Larssons utbrott var den fleråriga striden i Hockeyettan angående sändningsrättigheter.
Åke Bergdahl tar också tydlig ställning för tidigare presschefen Anders Feltenmark och hans hastiga uppsägning med motiveringen ”arbetsbrist” vintern 2021. Han avskedades efter 24 års anställning. Ett mörkt kapitel för förbundet och fackklubben Unionen.
Ett internt mejl till fel adress ”kostade” officiellt Feltenmark jobbet.
Turerna var många, Åke Bergdahls slutsats är att Anders Larsson med flera såg allvarligare på Feltenmarks mejlmiss än på att en kvinnliga anställd blivit sexuellt trakasserad. Något som Anders Feltenmark anmälde till sin fackklubb, Unionen, han var dessutom fackklubbsordförande.
-Anders Larsson lät Tommy Boustedt, generalsekreterare, bära hundhuvudet, men satt själv kvar. Att han inte hade ryggrad att avgå visar på total avsaknad av självkritik och självinsikt. Som förbundsordförande var Larsson högste ansvarige, skriver Åke Bergdahl.
Anders Feltenmarks öde orsakade en proteststorm i hockey-Sverige. En mansperson, med nära koppling till förbundets ledning, kom senare att dömas för sexuella trakasserier av Södertörns tingsrätt till 80 dagsböter á 1000 kronor. En dom som nu är fastställd av Svea Hovrätt.
Tjänar 1,2 miljoner
Åke Bergdahl noterar också att Anders Larssons arvode/heltidstjänst är värd 1,2 miljoner kronor om året och att ersättningen sedan 2015 har höjts markant, från 120 00 kronor, deltid, till nuvarande 1,2 miljoner, heltid.
-Ska ersättningen ligga på drygt en miljon kronor har svensk ishockey rätt att kräva en stark ordförande som ser till att sporten utvecklas och marknadsförs på ett professionellt sätt, skriver Åke Bergdahl.
Idrottens Affärer har sökt Anders Larsson, han har inte återkommit.
Vid lördagens årsmöte föreslås nyval av Mathias Tegnér, s-märkt riksdagsman från Tyresö och Kristina Vikdahl-Zakrisson, Linköping, Saab-anställd och tidigare spelare i Damkronorna.
Ledamöterna Göran Tidström, Stockholm och Eva Werkelin, Gotland, har båda avböjt omval. Båda har under perioden opponerat mot styrelsemajoriteten i frågor som berört Boden Hockey och ligaorganisationen Hockeyettan.
Tre Kronor har missat medalj vid de senaste fyra mästerskapen.
Kjell Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.