Måste byta förbundskapten igen

Som förbundskapten var Johan Garpenlöv, 53 år, ytterst ansvarig för Tre Kronors sämsta VM-insats på 84 år då ett corona-anpassat VM spelades i Riga.

 På torsdagen meddelade han, och Svenska Ishockeyförbundet, att OS i Peking och VM-turneringen i Finland maj 2022, blir hans två sista uppdrag.

Johan Garpenlöv har fått nog. han lämnar Tre Kronor,

Han förnekar bestämt att VM-insatsen och den massiva kritik som mötte honom har någon del i beslutet att lämna Sveriges mest folkkära landslag. Hans ställningstagande har mognat under sommaren, och han önskar nu lägga all energi på kommande OS och VM.

 Ett beslut som måste respekteras, och som tvingar förbundet att omedelbart inleda en rekryteringsprocess vars slutmål bör vara VM i Stockholm 2025, examensdags för ”Garpens” efterträdare.

Rollen som ishockeyns förbundskapten är extremt resultatberoende. Det visar historien, det är stormvarning nästan jämnt. Självfallet ska hans efterträdare hämtas i den svenska tränarkåren, Djurgårdens misslyckande med amerikanen Barry Smith manar inte till efterföljd.

Historiskt har Tre Kronor endast vid två tillfällen haft en icke svensk förbundskapten. Säsongen 1971-1972 stod Kanadas Billy Harris (1935-2001) i båset. Vid OS i Sapporo slutade Tre Kronor på fjärde plats, och Billy Harris tackade för sig.

 Ed Reigle (1924-2003) också han från Kanada var guldtränare i Moskva-VM 1957 och hade en ledande roll i svensk ishockey till och med 1960. 

Jag ser två huvudkandidater, Växjös Sam Hallam och Frölundas Roger Rönnberg. Båda är taktiskt väl skolade, med stor erfarenhet från coaching, här hade ”Garpen” ett stort minus. Hans bakgrund är andre tränarens och kanske hade det betydelse för hans bleka insats i Riga i våras.

Sam Hallam har ett utgående kontrakt med Växjö Lakers, har tagit smålänningarna till tre SM-guld under sin 10-åriga sejour i föreningen. Från ingenstans har Växjö har etablerats som en maktfaktor i svensk ishockey – mycket är Sam Hallams förtjänst. Han har ingen förbunds-bakgrund, det är kanske ett minus.

Roger Rönnberg är väl förtrogen med korridorerna på kansliet, efter tidigare uppdrag och guldcoach för Sveriges J 20-landslag säsongen 2011-2012. På meritlistan två SM-guld med Frölunda samt stora framgångar i Champions Hockey League. Till skillnad från Sam Hallam är han kontraktsbunden till 2025 med Frölunda.

Kontrakt brukas kunna brytas i hockeyvärlden, och rimligen borde dessa två vara även förbundets huvudkandidater. Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom, nuvarande assistenter till Garpenlöv har för dålig erfarenhet för att ta klivet högst upp på coachbänken.

Någon tidsram har förbundet inte presenterat, men nog borde ”Garpens” efterträdare vara presenterad till VM i Finland våren 2022. Här duger ingen långbänk, som annars är för vana på Ishockeyförbundet.

Den nye bossen ska inte bara visa kompetens i båset, han är också ishockeyns bästa marknadsförare, äga social kompetens och kunna handskas med media.

Kravlistan är stor, men så är också uppdraget det finaste du kan ha i svensk ishockey.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.