Måste byta förbundskapten igen

Som förbundskapten var Johan Garpenlöv, 53 år, ytterst ansvarig för Tre Kronors sämsta VM-insats på 84 år då ett corona-anpassat VM spelades i Riga.

 På torsdagen meddelade han, och Svenska Ishockeyförbundet, att OS i Peking och VM-turneringen i Finland maj 2022, blir hans två sista uppdrag.

Johan Garpenlöv har fått nog. han lämnar Tre Kronor,

Han förnekar bestämt att VM-insatsen och den massiva kritik som mötte honom har någon del i beslutet att lämna Sveriges mest folkkära landslag. Hans ställningstagande har mognat under sommaren, och han önskar nu lägga all energi på kommande OS och VM.

 Ett beslut som måste respekteras, och som tvingar förbundet att omedelbart inleda en rekryteringsprocess vars slutmål bör vara VM i Stockholm 2025, examensdags för ”Garpens” efterträdare.

Rollen som ishockeyns förbundskapten är extremt resultatberoende. Det visar historien, det är stormvarning nästan jämnt. Självfallet ska hans efterträdare hämtas i den svenska tränarkåren, Djurgårdens misslyckande med amerikanen Barry Smith manar inte till efterföljd.

Historiskt har Tre Kronor endast vid två tillfällen haft en icke svensk förbundskapten. Säsongen 1971-1972 stod Kanadas Billy Harris (1935-2001) i båset. Vid OS i Sapporo slutade Tre Kronor på fjärde plats, och Billy Harris tackade för sig.

 Ed Reigle (1924-2003) också han från Kanada var guldtränare i Moskva-VM 1957 och hade en ledande roll i svensk ishockey till och med 1960. 

Jag ser två huvudkandidater, Växjös Sam Hallam och Frölundas Roger Rönnberg. Båda är taktiskt väl skolade, med stor erfarenhet från coaching, här hade ”Garpen” ett stort minus. Hans bakgrund är andre tränarens och kanske hade det betydelse för hans bleka insats i Riga i våras.

Sam Hallam har ett utgående kontrakt med Växjö Lakers, har tagit smålänningarna till tre SM-guld under sin 10-åriga sejour i föreningen. Från ingenstans har Växjö har etablerats som en maktfaktor i svensk ishockey – mycket är Sam Hallams förtjänst. Han har ingen förbunds-bakgrund, det är kanske ett minus.

Roger Rönnberg är väl förtrogen med korridorerna på kansliet, efter tidigare uppdrag och guldcoach för Sveriges J 20-landslag säsongen 2011-2012. På meritlistan två SM-guld med Frölunda samt stora framgångar i Champions Hockey League. Till skillnad från Sam Hallam är han kontraktsbunden till 2025 med Frölunda.

Kontrakt brukas kunna brytas i hockeyvärlden, och rimligen borde dessa två vara även förbundets huvudkandidater. Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom, nuvarande assistenter till Garpenlöv har för dålig erfarenhet för att ta klivet högst upp på coachbänken.

Någon tidsram har förbundet inte presenterat, men nog borde ”Garpens” efterträdare vara presenterad till VM i Finland våren 2022. Här duger ingen långbänk, som annars är för vana på Ishockeyförbundet.

Den nye bossen ska inte bara visa kompetens i båset, han är också ishockeyns bästa marknadsförare, äga social kompetens och kunna handskas med media.

Kravlistan är stor, men så är också uppdraget det finaste du kan ha i svensk ishockey.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.