Måste byta förbundskapten igen

Som förbundskapten var Johan Garpenlöv, 53 år, ytterst ansvarig för Tre Kronors sämsta VM-insats på 84 år då ett corona-anpassat VM spelades i Riga.

 På torsdagen meddelade han, och Svenska Ishockeyförbundet, att OS i Peking och VM-turneringen i Finland maj 2022, blir hans två sista uppdrag.

Johan Garpenlöv har fått nog. han lämnar Tre Kronor,

Han förnekar bestämt att VM-insatsen och den massiva kritik som mötte honom har någon del i beslutet att lämna Sveriges mest folkkära landslag. Hans ställningstagande har mognat under sommaren, och han önskar nu lägga all energi på kommande OS och VM.

 Ett beslut som måste respekteras, och som tvingar förbundet att omedelbart inleda en rekryteringsprocess vars slutmål bör vara VM i Stockholm 2025, examensdags för ”Garpens” efterträdare.

Rollen som ishockeyns förbundskapten är extremt resultatberoende. Det visar historien, det är stormvarning nästan jämnt. Självfallet ska hans efterträdare hämtas i den svenska tränarkåren, Djurgårdens misslyckande med amerikanen Barry Smith manar inte till efterföljd.

Historiskt har Tre Kronor endast vid två tillfällen haft en icke svensk förbundskapten. Säsongen 1971-1972 stod Kanadas Billy Harris (1935-2001) i båset. Vid OS i Sapporo slutade Tre Kronor på fjärde plats, och Billy Harris tackade för sig.

 Ed Reigle (1924-2003) också han från Kanada var guldtränare i Moskva-VM 1957 och hade en ledande roll i svensk ishockey till och med 1960. 

Jag ser två huvudkandidater, Växjös Sam Hallam och Frölundas Roger Rönnberg. Båda är taktiskt väl skolade, med stor erfarenhet från coaching, här hade ”Garpen” ett stort minus. Hans bakgrund är andre tränarens och kanske hade det betydelse för hans bleka insats i Riga i våras.

Sam Hallam har ett utgående kontrakt med Växjö Lakers, har tagit smålänningarna till tre SM-guld under sin 10-åriga sejour i föreningen. Från ingenstans har Växjö har etablerats som en maktfaktor i svensk ishockey – mycket är Sam Hallams förtjänst. Han har ingen förbunds-bakgrund, det är kanske ett minus.

Roger Rönnberg är väl förtrogen med korridorerna på kansliet, efter tidigare uppdrag och guldcoach för Sveriges J 20-landslag säsongen 2011-2012. På meritlistan två SM-guld med Frölunda samt stora framgångar i Champions Hockey League. Till skillnad från Sam Hallam är han kontraktsbunden till 2025 med Frölunda.

Kontrakt brukas kunna brytas i hockeyvärlden, och rimligen borde dessa två vara även förbundets huvudkandidater. Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom, nuvarande assistenter till Garpenlöv har för dålig erfarenhet för att ta klivet högst upp på coachbänken.

Någon tidsram har förbundet inte presenterat, men nog borde ”Garpens” efterträdare vara presenterad till VM i Finland våren 2022. Här duger ingen långbänk, som annars är för vana på Ishockeyförbundet.

Den nye bossen ska inte bara visa kompetens i båset, han är också ishockeyns bästa marknadsförare, äga social kompetens och kunna handskas med media.

Kravlistan är stor, men så är också uppdraget det finaste du kan ha i svensk ishockey.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.