Sponsorerna prioriterar idrotten

Idrotten är den största mottagaren av sponsorpengar (59 procent), medan kultur (7 procent) och välgörenhet/samhällsbyggande (23 procent) har skiftat plats.
En ny och ännu inte publicerad Temo-undersökning visar att relationerna har förändrats under senare år.
Idrotten behåller sin särställning. För fem år sedan hade idrotten 70 procent av marknaden. Kulturen hade ca 20 procent och så kallad social sponsring av till exempel välgörenhetsorganisationer, knappa 10 procent.


- Man kan anta att den sociala sponsringen har vuxit tack vare att välgörenhets- och biståndsorganisationerna är duktiga på att dra till sig medel - medan kulturinstitutionerna inte är det. En annan självklar orsak är ju de katastrofer som inträffat i världen på sista tiden, säger Peter Viklund, sponsoranalytiker på Temo som genomfört undersökningen i samarbete med intresseorganisationen Sponsrings- och eventföreningen, till Dagens Nyheter.

En förklaring till att kultur backar är att sponsringen inte får framträda ordentligt och därmed blir också beslutsfattarna tveksamma.

Temo har kontaktat 152 företag med fler än 100 anställda och bett om enkätsvar som påvisar att ett så kallat kulturbegrepp som "entertainment", dvs underhållning, är på stark frammarsch. Hit räknas bland annat festivaler, shower och andra stora, iögonfallande evenemang. Däremot intresserar inte den mera traditionella kulturen lika mycket.

- Vi har ställt öppna frågor av typen "finns det några bra kulturprojekt som ni skulle kunna tänka er att sponsra". Vissa initierade har svarat "Ostindiefararen" i Göteborg eller Moderna museet i Stockholm. Men det svar som verkligen lyser igenom är Melodifestivalen.

På kollisionskurs, att döma av senaste fakta, är därmed svaren från den årliga Sponsorbarometern, en intervjuundersökning med ett representativt urval av 1.000 svenskar äldre än 16 år, där senaste resultatet och för tredje året i följd är att svenska folket är mer intresserat av kultur än av idrott - men företagens vilja och beslut går i en helt annan riktning.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.