Mindre energi ger klubbarna mer energi

Över 6 miljoner kronor har fördelats på 306 klubbprojekt och inneburit stora energibesparingar. E.ONs satsning har hyllats som ett av de främsta sponsorinitiativen.
Bua IF vann pris för Sveriges Energismartaste förening för sitt arbete med tvättstugan. Resultat blev en mycket effektivare hantering och rena och väl strukna klubbtröjor.

 

Fonden har totalt fördelat 6 250 000 kronor och projekten har gemensamt omsatt 46 800 600 kronor.

Omkring 20 procent av Sveriges fotbollsföreningar, som äger och driver sina anläggningar, har fått stöd för att börja energieffektivisera sedan starten 2011. De sparar upp till 50 procent av sina kostnader. 

Uppskattat initiativ

Den här effektiviseringen har uppnåtts via en delfinansiering av Energifonden som grundades i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att minska energikostnaderna.

E.ONs tog initiativet och Svenska Fotbollförbundets hängde givetvis på och efter Energifondens första tre år har fonden beviljat medel till 306 föreningsprojekt över hela landet. 

Mönstret över vad föreningarna väljer att genomföra i sina projekt har varit sig likt alla år. Värmen står i fokus för de allra flesta och den lösning som överlägset flest föreningar har vänt sig till är luftvärmepumpen. Föreningarna har också ett snabbt sett resultat för klubbkassan – minskade energikostnader på upp till 50 procent och frigjorda resurser som kan satsas på föreningarnas medlemmar och verksamhet.

Värmepumpar och isolering

- Många av våra breddföreningar lägger idag en tredjedel av sina driftskostnader på just energi, så effektiviseringsprojekten är viktiga, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Småland och Västergötland, som är bland Sveriges föreningstätaste fotbollsdistrikt, är bäst på att spara energi. 50 respektive 51 klubbar gynnats av fonden. 

Gotland har störst andel energieffektiviserare eftersom hela 30 procent av distriktets föreningar har gynnats. Även Hallands och Dalslands distrikt är aktiva, där har var femte fotbollsförening beviljats medel ur Energifonden.

- Det är spännande att följa föreningarna som får medel ur Energifonden. Under de här tre åren har de kunnat ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar, som direkt gett resultat. Små förändringar som snålspolande duschmunstycken, luftvärmepumpar och tilläggsisolering gör stor skillnad, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Företaget har också gjort filmer om Energifonden. Här är den om att Trädets IF.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.