Mindre energi ger klubbarna mer energi

Över 6 miljoner kronor har fördelats på 306 klubbprojekt och inneburit stora energibesparingar. E.ONs satsning har hyllats som ett av de främsta sponsorinitiativen.
Bua IF vann pris för Sveriges Energismartaste förening för sitt arbete med tvättstugan. Resultat blev en mycket effektivare hantering och rena och väl strukna klubbtröjor.

 

Fonden har totalt fördelat 6 250 000 kronor och projekten har gemensamt omsatt 46 800 600 kronor.

Omkring 20 procent av Sveriges fotbollsföreningar, som äger och driver sina anläggningar, har fått stöd för att börja energieffektivisera sedan starten 2011. De sparar upp till 50 procent av sina kostnader. 

Uppskattat initiativ

Den här effektiviseringen har uppnåtts via en delfinansiering av Energifonden som grundades i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att minska energikostnaderna.

E.ONs tog initiativet och Svenska Fotbollförbundets hängde givetvis på och efter Energifondens första tre år har fonden beviljat medel till 306 föreningsprojekt över hela landet. 

Mönstret över vad föreningarna väljer att genomföra i sina projekt har varit sig likt alla år. Värmen står i fokus för de allra flesta och den lösning som överlägset flest föreningar har vänt sig till är luftvärmepumpen. Föreningarna har också ett snabbt sett resultat för klubbkassan – minskade energikostnader på upp till 50 procent och frigjorda resurser som kan satsas på föreningarnas medlemmar och verksamhet.

Värmepumpar och isolering

- Många av våra breddföreningar lägger idag en tredjedel av sina driftskostnader på just energi, så effektiviseringsprojekten är viktiga, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Småland och Västergötland, som är bland Sveriges föreningstätaste fotbollsdistrikt, är bäst på att spara energi. 50 respektive 51 klubbar gynnats av fonden. 

Gotland har störst andel energieffektiviserare eftersom hela 30 procent av distriktets föreningar har gynnats. Även Hallands och Dalslands distrikt är aktiva, där har var femte fotbollsförening beviljats medel ur Energifonden.

- Det är spännande att följa föreningarna som får medel ur Energifonden. Under de här tre åren har de kunnat ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar, som direkt gett resultat. Små förändringar som snålspolande duschmunstycken, luftvärmepumpar och tilläggsisolering gör stor skillnad, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Företaget har också gjort filmer om Energifonden. Här är den om att Trädets IF.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.