Förre stjärnspelaren bakom ungdomssatsning

Svenska Tennisförbundet har hamnat i en synnerligen annorlunda och motsägelsefull situation. Förre elitspelaren Andreas Vinciguerra och hans partners lämnade ett mycket tilltalande erbjudande värt inte mindre än 6.5 miljoner i avsikt att förbättra villkoren för landets främsta ungdomsspelare.

-Jag presenterade villkoren i mars. Vi skulle stå för allt, funktionärer, spelplats och vi är beredda attt ge en bankgaranti för att visa att pengarna är reserverade, berättar Andreas.

- Nu är vi i augusti och har ännu inte fått ett svar!

Här, vid gården Långtora, två mil utanför Enköping, skulle ungdomssatsningen ske. Vi sportscampen finn fem tennisbanor, tre padelbanor, tillgång till övernattning och restaurang i en lantlig miljö.

"Vi behöver få in mer underlag för att gå vidare", är ett svar som Tennisförbundets ordförande Åsa Hedin har gett under det här halvåret.

Onekligen förvånar Tennisförbundets agerande. Ett färdigt förslag med 20 (!) ITF-turneringar, allt färdigt och finansierat,är som en skänk från ovan i ett läge när ungdomseliten är i stort behov av både stimulans och utveckling.

"Inga kommentarer"

Frågorna är många, svaren få. Hur kunde tennisförbundet somna när en sponsor erbjöd så mycket??

Generalsekreterare, Christer Sjöö, väljer att säga:

- Inga kommentar. Den 26 augusti kommer vi med ett beslut i ärendet.

Han vill hävda att det pågår en dialog mellan parterna. Något som Andreas Vinciguerra avfärdar:

- Inte enligt normalt beteende, med ständiga uppdateringar och enligt en ton där vi har en gynnsam dialog. Därför har jag har jämnt göra att få mina partners att inte tappa tålamodet. Vi känner oss motarbetade och kunde aldrig föreställa oss det här bemötandet. Vi vill göra detta för svensk tennis bästa. Så möts vi av ointresse.

Trion bakom erbjudandet

Andreas har entreprenören Jens Lackmann och Tobias Edström vid sin sida, alla med ett genuint tennisintresse och det är skälet till att de har skapat mångmiljonprojektet.

Jens Lackmann äger gården Långtora, belägen två mil utanför Enköping och med anor från år 1291. Vid övertagandet fanns här tre grusbanor för tennis. Lackman lät bygga ytterligare två och därtill tre padelbanor. Han har skapat en sport camp med tillgång till övernattning och restaurang i en lantlig miljö.

Det är här som deras ungdomslansering ska ha sin bas med träning, matcher och vistelse. De upplåter hela anläggningen och tennisförbundet behöver inte betala något.

Här var det tänkt att årligen arrangera 20 futuretävlingar, tio för pojkar och tio för flickor. Nu är förslaget modifierat och färre tävlingar gäller. 

Avsikten är att bjuda in till internationella tävlingar där den svenska ungdomseliten ska härdas mot utländska spelare.

I dag saknas den kontinuiteten i svensk tennis. Det är också en kostnadsfråga då det blir stora belopp när spelare, tränare och ibland också föräldrar måste resa utomlands. Avståndet till Enköping är kortare...

Modern sportscamp

Det låter som rena drömmen för tennisentusiaster runt om i Sverige. Långtora skulle bli ett utvecklingscentrum på hemmaplan och de tre initiativtagarna är beredda att stå för egentligen allt, banor, funktionärer, prispengar (15 000 dollar i varje turnering, totalt 3,3 miljoner kronor).

Men för tennisförbundet blev det i stället och uppenbarligen en skräckdröm. Nästan sex månader har gått sedan erbjudandet presenterades och fortfarande saknas ett klartecken och ett välkomnande till initiativtagarna.

Vad är förklaringen?

Tennisens generalsekreterare, Christer Sjöö, väljer att inte ge några kommentarer utan hänvisar till den 26  augusti. Han vill onekligen att frågorna och mystiken runt förbundets agerande ska växa ytterligare. 

"26:e, 26:e, 26:e"

Är det inte genant hur ni har behandlat ärendet?

-Vi deklarerar vår syn på allt den 26 augusti.

Men det måste finnas en hake i paketet, annars hade ni gett ett svar?

- Styrelsen kommer med ett utlåtande som sagt

Det här väl vad svensk tennis och ungdomarna har längtat efter?

- Vi presenterar vår syn på saken den 26:e

Parterna haft en viss dialog de här månaderna och vad som har framkommit är att en ömtålig punkt är antalet tävlingar, tror Andreas Vinciguerra.

- Men det är väl inte värre än att vi reglerar det den dag då vi vet att vi ska lansera hela konceptet.

Tennisjournalisten Jonas Arnesen är väl insatt i fallet. Han säger i dag:

- Prestige, nonchalans, trötthet och nöjdhet är några troliga orsaker till tennisförbundets beteende. Vinciguerras fantastiska initiativ för att hjälpa svensk tennis blivit ifrågasatt av de högst ansvariga.

- ”Vad tjänar ni på det här?”, ”Varför vill ni egentligen göra det här?” Frågorna är gravt förolämpande och fler än en finansiär hade förmodligen vänt på klacken och i stället erbjudit något mer intresserat förbund en satsning på 6,5 miljoner kronor.

Arnesen fortsätter:

- Runt om i landet sker ett fantastiskt arbete i tennisklubbarna. Däremot finns det anledning att sätta frågetecken för engagemanget hos några av personerna med det yttersta ansvaret.

"Prestige styr dom"

Arnesen är tuff i sina åsikter:

- Det finns ett slags nöjdhet på sina håll i förbundet. Här ligger det nära till hands att tro att motsträvigheten bottnar i prestige.

- Tänk om att Jens Lackmann väljer att i stället investera de 6,5 miljonerna i exempel padelförbundet. Det skulle vara ett oerhört bakslag för svensk tennis. 

- Och förmodligen slutet för den sittande styrelsen och kanske också för några tjänstemän. 

Fotnot: Idrottens Affärer har sökt tennisförbundets ordförande, Åsa Hedin, men hon hänvisar till Christer Sjöö.

 Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.