Förre stjärnspelaren bakom ungdomssatsning

Svenska Tennisförbundet har hamnat i en synnerligen annorlunda och motsägelsefull situation. Förre elitspelaren Andreas Vinciguerra och hans partners lämnade ett mycket tilltalande erbjudande värt inte mindre än 6.5 miljoner i avsikt att förbättra villkoren för landets främsta ungdomsspelare.

-Jag presenterade villkoren i mars. Vi skulle stå för allt, funktionärer, spelplats och vi är beredda attt ge en bankgaranti för att visa att pengarna är reserverade, berättar Andreas.

- Nu är vi i augusti och har ännu inte fått ett svar!

Här, vid gården Långtora, två mil utanför Enköping, skulle ungdomssatsningen ske. Vi sportscampen finn fem tennisbanor, tre padelbanor, tillgång till övernattning och restaurang i en lantlig miljö.

"Vi behöver få in mer underlag för att gå vidare", är ett svar som Tennisförbundets ordförande Åsa Hedin har gett under det här halvåret.

Onekligen förvånar Tennisförbundets agerande. Ett färdigt förslag med 20 (!) ITF-turneringar, allt färdigt och finansierat,är som en skänk från ovan i ett läge när ungdomseliten är i stort behov av både stimulans och utveckling.

"Inga kommentarer"

Frågorna är många, svaren få. Hur kunde tennisförbundet somna när en sponsor erbjöd så mycket??

Generalsekreterare, Christer Sjöö, väljer att säga:

- Inga kommentar. Den 26 augusti kommer vi med ett beslut i ärendet.

Han vill hävda att det pågår en dialog mellan parterna. Något som Andreas Vinciguerra avfärdar:

- Inte enligt normalt beteende, med ständiga uppdateringar och enligt en ton där vi har en gynnsam dialog. Därför har jag har jämnt göra att få mina partners att inte tappa tålamodet. Vi känner oss motarbetade och kunde aldrig föreställa oss det här bemötandet. Vi vill göra detta för svensk tennis bästa. Så möts vi av ointresse.

Trion bakom erbjudandet

Andreas har entreprenören Jens Lackmann och Tobias Edström vid sin sida, alla med ett genuint tennisintresse och det är skälet till att de har skapat mångmiljonprojektet.

Jens Lackmann äger gården Långtora, belägen två mil utanför Enköping och med anor från år 1291. Vid övertagandet fanns här tre grusbanor för tennis. Lackman lät bygga ytterligare två och därtill tre padelbanor. Han har skapat en sport camp med tillgång till övernattning och restaurang i en lantlig miljö.

Det är här som deras ungdomslansering ska ha sin bas med träning, matcher och vistelse. De upplåter hela anläggningen och tennisförbundet behöver inte betala något.

Här var det tänkt att årligen arrangera 20 futuretävlingar, tio för pojkar och tio för flickor. Nu är förslaget modifierat och färre tävlingar gäller. 

Avsikten är att bjuda in till internationella tävlingar där den svenska ungdomseliten ska härdas mot utländska spelare.

I dag saknas den kontinuiteten i svensk tennis. Det är också en kostnadsfråga då det blir stora belopp när spelare, tränare och ibland också föräldrar måste resa utomlands. Avståndet till Enköping är kortare...

Modern sportscamp

Det låter som rena drömmen för tennisentusiaster runt om i Sverige. Långtora skulle bli ett utvecklingscentrum på hemmaplan och de tre initiativtagarna är beredda att stå för egentligen allt, banor, funktionärer, prispengar (15 000 dollar i varje turnering, totalt 3,3 miljoner kronor).

Men för tennisförbundet blev det i stället och uppenbarligen en skräckdröm. Nästan sex månader har gått sedan erbjudandet presenterades och fortfarande saknas ett klartecken och ett välkomnande till initiativtagarna.

Vad är förklaringen?

Tennisens generalsekreterare, Christer Sjöö, väljer att inte ge några kommentarer utan hänvisar till den 26  augusti. Han vill onekligen att frågorna och mystiken runt förbundets agerande ska växa ytterligare. 

"26:e, 26:e, 26:e"

Är det inte genant hur ni har behandlat ärendet?

-Vi deklarerar vår syn på allt den 26 augusti.

Men det måste finnas en hake i paketet, annars hade ni gett ett svar?

- Styrelsen kommer med ett utlåtande som sagt

Det här väl vad svensk tennis och ungdomarna har längtat efter?

- Vi presenterar vår syn på saken den 26:e

Parterna haft en viss dialog de här månaderna och vad som har framkommit är att en ömtålig punkt är antalet tävlingar, tror Andreas Vinciguerra.

- Men det är väl inte värre än att vi reglerar det den dag då vi vet att vi ska lansera hela konceptet.

Tennisjournalisten Jonas Arnesen är väl insatt i fallet. Han säger i dag:

- Prestige, nonchalans, trötthet och nöjdhet är några troliga orsaker till tennisförbundets beteende. Vinciguerras fantastiska initiativ för att hjälpa svensk tennis blivit ifrågasatt av de högst ansvariga.

- ”Vad tjänar ni på det här?”, ”Varför vill ni egentligen göra det här?” Frågorna är gravt förolämpande och fler än en finansiär hade förmodligen vänt på klacken och i stället erbjudit något mer intresserat förbund en satsning på 6,5 miljoner kronor.

Arnesen fortsätter:

- Runt om i landet sker ett fantastiskt arbete i tennisklubbarna. Däremot finns det anledning att sätta frågetecken för engagemanget hos några av personerna med det yttersta ansvaret.

"Prestige styr dom"

Arnesen är tuff i sina åsikter:

- Det finns ett slags nöjdhet på sina håll i förbundet. Här ligger det nära till hands att tro att motsträvigheten bottnar i prestige.

- Tänk om att Jens Lackmann väljer att i stället investera de 6,5 miljonerna i exempel padelförbundet. Det skulle vara ett oerhört bakslag för svensk tennis. 

- Och förmodligen slutet för den sittande styrelsen och kanske också för några tjänstemän. 

Fotnot: Idrottens Affärer har sökt tennisförbundets ordförande, Åsa Hedin, men hon hänvisar till Christer Sjöö.

 Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.