Beslutet tvingar ATG till besparingar
ATG:s styrelse har beslutat om neddragningar på 33 miljoner kronor under 2013. Det är en direkt konsekvens av en havererad spelpolitik som nu slår hårt mot den svenska trav- och galoppsporten. På två år kommer ATGs omsättning ha minskat med 1 miljard kronor.
Fortsatt snedvriden konkurrens
För trav- och galoppsporten innebär det sannolikt att dagens snedvridna konkurrenssituation tillåts fortsätta i flera år till. ATG verkar med gamla villkor på en ny marknad där utländska spelbolag tillåts arrangera och sälja spel utan restriktioner och utan att betala tillbaka till trav- och galoppsporten eller skatt i Sverige.
Enligt ATG innebär beslutet att prispengar och premier till tiotusentals aktiva dras ned för andra gången i år, nu med 20 miljoner kronor från och med den 1 augusti 2013 och sparpaketet omfattar även besparingar på 13 miljoner för ATG och Kanal 75.
ATG:s spelmodell finansierar 85 procent av trav- och galoppsporten och när spelet går ned påverkas omedelbart hur mycket pengar som kan betalas ut i prismedel.
Betalar mer än vad vi tjänar
- ATG-modellen för spel på hästar innebär att hela vårt överskott går tillbaka till sporten, men nu har vi under en lång period betalat ut betydligt mer än vad vi tjänar. ATG går i år mot en omsättning på omkring 12,1 miljarder, som är lika som 2008 års omsättning, säger ATGs vd Hasse Skarplöth.
- Då fick trav- och galoppsporten 1 520 miljoner kronor jämfört med de 1 648 som vi betalar ut i år. Det betyder att varje dag går systemet back med cirka 300 000 kronor och det är i längden ohållbart.
Genom sparade medel i Hästsportens fond har ATG under 2012 och 2013 kunnat mildra effekterna av det minskade spelet. Totalt uppgår stödet till cirka 234 miljoner kronor. Pengar som inte finns 2014 och det får betydande återverkningar för hästsporten i Sverige.
TV-sändning läggs ned
- ATG:s budget ska vara i balans 2014. Det innebär att vi under hösten gemensamt måste se över vår verksamhet för att kunna kraftsamla resurserna för att öka intresset för trav- och galoppsporten, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg och Svensk Galopps vd Torbjörn Westöö.
ATG:s sparpaket på 13 miljoner innebär bland annat att direktsändningarna från V86-tävlingarna i TV4-kanalerna tills vidare läggs ned efter den 14 augusti i år. Fortfarande kvarstår dock ett sammandrag i TV4 Sport och precis som idag fortsätter tävlingarna att direktsändas i ATG Live.
Det första sparpaket som genomfördes i vintras drabbades främst eliten. Nu har Svensk Travsport efter diskussioner med representanter för banorna, hästägarna, travtränarna och uppfödarna beslutat att neddragningarna ska tas genom prissänkningar som utgår från att förstapriset i ett stort antal lopp sänks med 5 000 kronor.
Måste spara 20 miljoner
För travets del blir konsekvensen en besparing på 17,8 miljoner och för galoppen 2 miljoner från och med den 1 augusti och till årets slut.
Ulf Hörnberg och Torbjörn Westöö från Svenska Travsport vill se en snabb omreglering som ger alla aktörer på spelmarknaden lika villkor:
- De minskade resurserna till tiotusentals aktiva inom trav- och galoppsporten beror till stor del på att ATG:s konkurrensvillkor är helt orimliga.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Hampus (inte verifierad)
ons, 2013-06-05 15:45
1. Lägger Galoppen!
Varför inte bara lägga ned den hopplöst trista galoppsporten. Knappt några som spelar och knappt några hästar som startar. Bara en liten liten klick som bryr som galoppen. Som i morgon på nationaldagen har man skrapat ihop fyra lopp med sju hästar i varje. FÖR dåligt. Lägg ner skiten och satsa alla pengar på travet i stället!