När idrotts-Sverige skakade av rädsla

1990-talets Spelskandal, avslöjad av Expressen-journalisten Thomas Malmquist, visas i höst i TV, med start 12 september. En dramaserie, om sex avsnitt baserad på verkliga händelser som skakade om idrotts-Sverige i grunden. 

Skådespelaren Erik Johansson, känd från ”Bonusfamiljen” spelar Thomas Malmquist. Manusförfattare är Dennis Magnusson,  välkänd dramatiker och  med flera uppmärksammande uppsättningar inom teater, TV och film.

1990-talets Spelskandal, avslöjad av Expressen-journalisten Thomas Malmquist (infälld), visas i höst i TV, med start 12 september.

1990-talets Spelskandal, avslöjad av Expressen-journalisten Thomas Malmquist, visas i höst i TV, med start 12 september. En dramaserie, om sex avsnitt baserad på verkliga händelser som skakade om idrotts-Sverige i grunden. 

Skådespelaren Erik Johansson, känd från ”Bonusfamiljen” spelar Thomas Malmquist. Manusförfattare är Dennis Magnusson,  välkänd dramatiker och  med flera uppmärksammande uppsättningar inom teater, TV och film.

Jakten på pengar

I serien berättas om sportfantasten Bosse från Piteå som i jakten på de stora pengarna kastas in i en galen värld på travbanor, omklädningsrum och hockeyrinkar.

Bosse spelas av Björn Elgerd, från ”Tunna Blå Linjen” och han tar sig fram i en tid då idrottsvärlden förlorade sin oskuld, med skyhöga insatser, i vadhållning och matchfixning.

I tidningen Vi berättar Tom Malmquist, författare och poet och  son till Thomas hur spelskandalen slet sönder familjen. Hur vardagen blev ett inferno av hat, polisbevakning, patrullerande vakter i trädgården och kollegors missaktning. Hur Thomas själv dukade under, han avled 2012, 66 år gammal.

I februari 1990 stod att läsa i Expressen.

”Det jag nu kommer att skriva handlar om svensk idrotts största skandal någonsin”.

Artikeln ”Boden, Boltic och Frölunda” var startskottet för spelskandalen. Fortsättningen är hisnande:

”En spelmaffia har plockat ut minst 35 miljoner kronor från AB Tipstjänst via olika bankkontor runt om i Sverige. Enbart de tre raka Frölunda-förlusterna mot HV 71 (1-3), Södertälje (4-5) och AIK (7-13) betydde 18 miljoner för spelmaffian. På samma sätt har spelare i Boltic och Boden köpts”

Malmquist pekade på resultatet, topplaget Boltic mot jumbolaget, Kungälv 0-8, ett resultat som gav 2,65 gånger pengarna och Bodens skrällförlust mot Huddinge, 1-4.

vd: avfärdade

Samma vecka hade dåvarande Tipstjänst AB stoppat spel på Frölundas matcher, och Richard Frigren, dåvarande vd. fick svara på frågan om han hört talas om uppgjorda matcher:

-Aldrig i vårt land!

Han var inte ensam. Idrotts-Sverige var i uppror, ”Vi är oskyldiga, vi har inte lagt oss”.  

Thomas Malmquists trovärdighet ifrågasattes, även av kollegor på den egna tidningen. Andra tidningars sportchefer kallade hans artiklar för rena fantasier.

Tom Malmquist skriver i tidningen Vi.

-Allt detta blev honom övermäktigt. Han kunde inte somna utan sömntabletter och han plågades av svår migrän.

Svenska staten, i form av justitekansler Hans  Stark, väckte åtal mot Expressens ansvarige utgivare, Bo Strömstedt för grovt förtal – svensk rättshistoria. Tryckfrihetsjuryn vid Stockholms tingsrätt tog beslut på mindre än en timme. På alla 176 åtalspunkter friades Expressen.

Tidningens första sida hade rubriken: 176-0 till tryckfriheten.

Tom Malmquist igen:

-Vid det här laget var min pappa utbränd. En spillra av sitt forna jag. Kollegor fortsatte att misstro honom om läggmatcherna. Fram till sin pension, 2011,  skulle pappa föra en tynande tillvaro på tidningen, Han hade få vänner kvar och ingen kraft att tala för sig, skriver Tom Malmquist.

Hans far avslöjade aldrig sin källa. Däremot berättade Thomas för Tom att hans sagesman hade blivit hotad till livet.  

8 januari 2000, då de utpekade läggmatcherna  juridiskt var preskriberade avslöjade en spelare i Boltic för Nya Wermlands-Tidningen, att matchen mot Kungälv var en läggmatch.

Spelaren erkände

-Ja, det var en spelskandal. Jag var med om att bli övertalad att förlora matchen, vi hade också satsat pengar på att förlora, erkände spelaren som framträdde anonymt.

-Jag skäms så fruktansvärt över vad jag gjort, sade spelaren.

2007 berättade spelaren Per Fosshaug om en fixad match mot Selånger i boken  ”Bandygalen . Han skämdes inte, alls tvärtom.

-En riktigt hederligt, ohederligt  gammaldags uppgjord match, skrev Fosshaug, en av det mest hyllade i svensk bandy under 1990-talet.

I dag, 32 år efter Thomas Malmquists avslöjande, har ett nytt spelfuskbrott skrivits in i lagboken (2019), som kriminaliserar matchfixning och annat spelfusk. Den som döms för spelfusk kan dömas till två års fängelse.

Ansvarig myndighet är  Spelinspektionen med huvudkontor i Strängnäs. Ansvarig chef är Camilla Rosenberg, antal anställda är cirka 70 plus ett 20-tal arvoderade medarbetare över hela landet.

Thomas Malmquist satte ljus på en farsot som i dag är ett av de största hoten mot idrotten. Hans olycka var att idrottsrörelsen vid den tidpunkten utövades med skygglappar för ögonen. Nya spelformer och internets spridning förändrade idrotten – och därmed ökade möjligheter till ekonomiska klipp för aktiva inom lagidrotter, och privarpersoner.

Rättsväsendet har i dag i flera uppmärksammade domar handlagt mål gällande matchfixning. Det mest kända ärendet är tidigare allsvenska spelaren Pavel Cibicki som i hovrätten 2021 fälldes för tagande av muta och spelfusk, villkorlig dom.

Han är tills vidare avstängd från allt fotbollsspel i av FIFA och Svenska Fotbollförbundet i fyra år.

Tom Malmquist, 44 år, är hyllad författare med flera prisade böcker. ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”, hans debutroman från 2015, berättar han om hur hans höggravida hustru, Karin,  hastigt insjuknar i leukemi, barnet överlever men inte Karin. Några månader senare avlider Thomas. Hösten 2023 kommer ”Istid”, en skildring av en far-son relation med kopplingar till 1990 års spelskandal..

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.