ATG i spetsen för framtidens TV

Glöm hawk-eye från tennisen, fotbollens exakta avstånd vid en frispark eller golfbollens färd från fairway till green – ATG satsar på supermoderna TV-sändningar. Det var skälet till att Erik Westberg värvades från MTG där han var chef för OS-sändningarna i Sotji.
TV4 har också byggt en jättelik ny TV-studio, enbart ämnad för travprogrammen. I mitten finns en hästsko av modell större. Foto: Thomas Engström

 

Ledningen hos ATG insåg för ett drygt år sedan att travsporten var i stort behov av en ny lansering och att det skulle ske via TV. Allt vad man gjorde hädanefter hade ett enda syfte – fler människor ska spela på hästar.

VD:n själv, Hans Skarplöth, visste var han skulle hitta personen som var idealisk för uppgiften. På MTG, nämligen hans förra arbetskamrat, Erik Westberg. 

Tidigare arbetskamrater

Då, på våren 2014, hade Westberg kommit hem från en dryg månadslång vistelse vid OS i Sotji där han som ytterst ansvarig stått i spetsen för allt arbete och blivit hyllad.

Skarplöth hade planen klar:

- Erik är bäst i Sverige på att producera sport-tv och vi ska levererar det bästa. Honom ska vi ha. 

Den 28 maj stod det klart. Westberg lämnade MTG för ATG.

Premiär på lördag

Nu presenteras satsningen och på lördag är det premiär i samband med Åbys stora pris.

Det blir travbilder vi aldrig sett förut, med fakta, med finesser och med grafik i kombination med rörlig bild.

- 1993 sände TV4 för första gången. Det går inte jämföra med i dag. Det är här är unikt för all sport-tv. Vi gör något som ingen annan har gjort, betonade projektledaren Johan Edlund vid introduktionen på tisdagen.

Johan Edlund och Erik Westberg jämställer kvalitén och omfånget med vad som gäller baseball och Nasqar i USA. 

Omfattande travbevakning

Det blir travbevakning i TV4 och TV12 på lördagar i fyra och en halv timme och med ett fascinerande utbud av bilder och statistik.

- När jag började hade jag också massor av frågor runt trav och hästar. Nu kan alla, från nördar till de som enbart spelar någon enstaka Harry boy, förstå allt bättre. Inte minst vad det betyder att hamna i ”dödens”... förklarar Erik Westberg med ett leende.

- Vi använder det senaste inom teknik och grafik i sändningarna. Det är över hundra datorströmmar per bild, vi installerar sändare utmed sargen runt hela banorna och varje häst har en egen transponder. Allt för att skicka data som omvandlas till grafik till nytta för spelarna.

Exempelvis återges hästarnas inbördes placering via deras startnummer på en bild som visas samtidigt som loppet pågår. Dessutom anges hästarnas hastighet, kilometertid och avstånd till målet. Det är lite av TV-spelets metodik som flyttar in i verkligheten.

"Det här har vi drömt om"

Johan Lindberg, generalsekreterare hos Svensk Travsport, är entusiastisk:

- Det här har vi drömt om länge. Alla kommer få en större upplevelse av trav.

Erik Westberg är nöjd med arbetet så här långt.

- Men det här är en process med ständiga förbättringar. Alltså bara en början av hur idrott och TV kan återges i kombination med teknik. 

Han hade gjort 14 år på MTG, prövat på de flesta roller, avancerat till sportchef och ytterst ansvarig för OS-satsningen i Sotji, en bevakning och TV-produktion som fick mycket beröm.

Då, förra våren, efter hyllningarna skulle han inleda nästa stora uppgift, att leda MTG:s arbete och stora trupp inför och under sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

Sa nej till Rio

Hur kan man säga nej till ett sånt jobb?

- Det är många som har undrat. Men jag kände lite som att jag hade gjort mitt. Det var rätt läge, helt enkelt. OS i Sotji och OS i Rio, det skulle bli av ungefär samma snitt. Nu hade jag gjort det en gång.

Åtskilliga har trott att du inte kunde säga nej till en jättelön?

- Jo, jag känner igen det där snacket, men jag drivs inte av pengar.

- Här fick jag chansen att skapa något som egentligen ingen har gjort. Med mitt extremt skickliga team, vill jag betona.

Många lockas

Han vet att många ute i trav-Europa följer vad ATG här i Sverige hittar på. Även övriga inom sport-TV sneglar också mot sättet att berika en sändning.

I mångmiljonsatsningen ingår även en ny specialbyggd studio med en jättelik hästsko. Här har programledare, kommentatorer och inte minst experten Stig H Johansson  gott om plats och de ska inte bara umgås med varandra och tittarna utan de har också tillgång till jättelika bildskärmar.

Reality-TV i ny tappning. 

Thomas Ejderhov

Så här kommer det att se ut vid travsändningarna i fortsättningen. Tittarna kan lätt följa hästarnas placering i förhållande till varandra, avstånd till mål och hastighet.

Tomas E (inte verifierad)

fre, 2015-08-14 06:46

1. Erik

Ryggradslösa chefer växer på träd. Raljera om att lönen inte spelar in i valet av ATG som arbetsgivare är bara löjligt. Få 130000/mån och kunna både lämna o hämta på dagis är en väsentlig skillnad mot Viasat, där man får jobba för stålarna. Många är vi som undrar hur länge Skarplöth får hållas med att ge sina undersåtar överbetalning? Fram med siffrorna hur mycket denna "Viasat-satsning" kostat/kostar. Så ska den sen jämföras med hur mycket omsättningen går upp. ATG har hamnat i klorna på några viasat-spolingar som vill sätta sprätt på stålarna för sin egen självbevarelse.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.