ATG i spetsen för framtidens TV
Ledningen hos ATG insåg för ett drygt år sedan att travsporten var i stort behov av en ny lansering och att det skulle ske via TV. Allt vad man gjorde hädanefter hade ett enda syfte – fler människor ska spela på hästar.
VD:n själv, Hans Skarplöth, visste var han skulle hitta personen som var idealisk för uppgiften. På MTG, nämligen hans förra arbetskamrat, Erik Westberg.
Tidigare arbetskamrater
Då, på våren 2014, hade Westberg kommit hem från en dryg månadslång vistelse vid OS i Sotji där han som ytterst ansvarig stått i spetsen för allt arbete och blivit hyllad.
Skarplöth hade planen klar:
- Erik är bäst i Sverige på att producera sport-tv och vi ska levererar det bästa. Honom ska vi ha.
Den 28 maj stod det klart. Westberg lämnade MTG för ATG.
Premiär på lördag
Nu presenteras satsningen och på lördag är det premiär i samband med Åbys stora pris.
Det blir travbilder vi aldrig sett förut, med fakta, med finesser och med grafik i kombination med rörlig bild.
- 1993 sände TV4 för första gången. Det går inte jämföra med i dag. Det är här är unikt för all sport-tv. Vi gör något som ingen annan har gjort, betonade projektledaren Johan Edlund vid introduktionen på tisdagen.
Johan Edlund och Erik Westberg jämställer kvalitén och omfånget med vad som gäller baseball och Nasqar i USA.
Omfattande travbevakning
Det blir travbevakning i TV4 och TV12 på lördagar i fyra och en halv timme och med ett fascinerande utbud av bilder och statistik.
- När jag började hade jag också massor av frågor runt trav och hästar. Nu kan alla, från nördar till de som enbart spelar någon enstaka Harry boy, förstå allt bättre. Inte minst vad det betyder att hamna i ”dödens”... förklarar Erik Westberg med ett leende.
- Vi använder det senaste inom teknik och grafik i sändningarna. Det är över hundra datorströmmar per bild, vi installerar sändare utmed sargen runt hela banorna och varje häst har en egen transponder. Allt för att skicka data som omvandlas till grafik till nytta för spelarna.
Exempelvis återges hästarnas inbördes placering via deras startnummer på en bild som visas samtidigt som loppet pågår. Dessutom anges hästarnas hastighet, kilometertid och avstånd till målet. Det är lite av TV-spelets metodik som flyttar in i verkligheten.
"Det här har vi drömt om"
Johan Lindberg, generalsekreterare hos Svensk Travsport, är entusiastisk:
- Det här har vi drömt om länge. Alla kommer få en större upplevelse av trav.
Erik Westberg är nöjd med arbetet så här långt.
- Men det här är en process med ständiga förbättringar. Alltså bara en början av hur idrott och TV kan återges i kombination med teknik.
Han hade gjort 14 år på MTG, prövat på de flesta roller, avancerat till sportchef och ytterst ansvarig för OS-satsningen i Sotji, en bevakning och TV-produktion som fick mycket beröm.
Då, förra våren, efter hyllningarna skulle han inleda nästa stora uppgift, att leda MTG:s arbete och stora trupp inför och under sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.
Sa nej till Rio
Hur kan man säga nej till ett sånt jobb?
- Det är många som har undrat. Men jag kände lite som att jag hade gjort mitt. Det var rätt läge, helt enkelt. OS i Sotji och OS i Rio, det skulle bli av ungefär samma snitt. Nu hade jag gjort det en gång.
Åtskilliga har trott att du inte kunde säga nej till en jättelön?
- Jo, jag känner igen det där snacket, men jag drivs inte av pengar.
- Här fick jag chansen att skapa något som egentligen ingen har gjort. Med mitt extremt skickliga team, vill jag betona.
Många lockas
Han vet att många ute i trav-Europa följer vad ATG här i Sverige hittar på. Även övriga inom sport-TV sneglar också mot sättet att berika en sändning.
I mångmiljonsatsningen ingår även en ny specialbyggd studio med en jättelik hästsko. Här har programledare, kommentatorer och inte minst experten Stig H Johansson gott om plats och de ska inte bara umgås med varandra och tittarna utan de har också tillgång till jättelika bildskärmar.
Reality-TV i ny tappning.
Thomas Ejderhov
Så här kommer det att se ut vid travsändningarna i fortsättningen. Tittarna kan lätt följa hästarnas placering i förhållande till varandra, avstånd till mål och hastighet.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Tomas E (inte verifierad)
fre, 2015-08-14 06:46
1. Erik
Ryggradslösa chefer växer på träd. Raljera om att lönen inte spelar in i valet av ATG som arbetsgivare är bara löjligt. Få 130000/mån och kunna både lämna o hämta på dagis är en väsentlig skillnad mot Viasat, där man får jobba för stålarna. Många är vi som undrar hur länge Skarplöth får hållas med att ge sina undersåtar överbetalning? Fram med siffrorna hur mycket denna "Viasat-satsning" kostat/kostar. Så ska den sen jämföras med hur mycket omsättningen går upp. ATG har hamnat i klorna på några viasat-spolingar som vill sätta sprätt på stålarna för sin egen självbevarelse.