Flyttar från London till Nice

Ola Wenström låste dörren till studion, redaktionen och hemmet i London för bara några dagar sedan. För att flytta med familjen till Nice. Där bygger han upp sin nya verksamhet.
Kameran och mikrofonen är Ola Wenströms bästa kompisar sedan många år. Och det är heller inget fel på den här arbetsplatsen. Med Medelhavet som fond, då går det att göra 176 program.

 

Han har en drömtillvaro, tycker många, fotbollsfansen i synnerhet.

Under nio månader har han på plats följt engelska Premier League och han har gjort det som boende i London tillsammans med hustru och två döttrar. Lotta, Cajsa och Nina är produktionsteamet i Wenström TV.

Familjebolag

Så mycket mera familjebolag kan det inte bli. Ola Wenström, 50 i december, har gjort dryga 30 år i TV-branschen. Det började med Tipslördag och Fotbollsmåndag på TV4, och under en viss tid var han också hos Radiosporten, innan han blev värvad till TV3 2008.

Nu har han förmånen att kunna genomföra sina egna projekt.

Knappt hinner engelska ligan sluta förrän han flyttar till Nice på franska rivieran för att närmarkera EM-fotbollen.

- Visst är det bra villkor. Men efter att ha jobbat med de bästa ligorna hade det känts fel att släppa fotbollssäsongen nu, säger Wenström om sitt nya magasin som ska visas på nya kanalen TV3 Sport HD samt fritt på viasatsport.se.

Han hade smygpremiär i förra veckan, men när det drar ihop sig till turneringsstart kickar han också igång sitt program.

176 program från poolkanten

Vid en pool och med hänförande utsikt över havet ska det produceras 176 EM-program.

- Vi ska sända före, under och efter varje match.

Och vi, det är hans gamla kompisar från Viasat. Ola Andersson, Bojan Djordjic, Bosse Petersson - och Lars Lagerbäck som har en del annat att också tänka på, alltså vara förbundskapten för Island.

Alla ska ge sina analyser av vad som ska ske och vad som skedde. Åtminstone de tre förstnämnda blir flitiga vid mikrofonen och framför kameran eftersom det är sändningar varje dag.

- Det ska bli väldigt, väldigt trevligt. Det blir något helt nytt då vi normalt sitter i en ganska trång studio där luften i bland tar slut av olika anledningar, säger Bosse Petersson med ett leende.

Som Ola Andersson tillägger:

- Den miljön kommer att göra oss behagliga, vi kommer att se otroligt mycket fotboll och ha förbaskat kul tillsammans. 

Komplement till övriga TV

Med en fullständigt glimrande utsikt över Medelhavet ska de producera program i mängd.

- Det blir en daglig nyhetsuppdatering med de hetaste rubrikerna från Frankrike, blandat med reportage, spelarprofiler och dagliga supporterträffar, säger Wenström. 

- Tanken är att göra en avslappnad men samtidigt skärpt fotbolls-tv. Vi blir ett komplement till övriga EM-sändningar för de som rör sig mellan stranden och grillen.

Han hoppas på att ge en bredare bild av EM.

- Jag vill hinna med att rapportera mer kring det som sker vid sidan av ett mästerskap än vad man kanske normalt hinner med.   

Ola Wenström har en längtan efter att producera egna TV-program. I fjol flyttade han och familjen till London för att bli egenföretagare. Foto, redigering och design är det hustrun och döttrarna som står för.

Han har ett tag lagt ut produktionen på Youtube, han har också startat en egen sajt, men väljer att i wenström.tv samarbeta med TV3.

- Jag vill inte att allt ska vara beroende av tittarsiffror och jag drivs helt av min lust att rapportera.

Thomas Ejderhov

Ola Wenström med sina kollegor, Bojan Djordjic, Bosse Petersson och Ola Andersson, men under EM gör också Lars Lagerbäck inhopp.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.