Intensiv jakt på Obol

Affären Obol växer i proportion. Det s k finansbolagets företrädare håller sig undan och inte heller deras juridiska ombud uppfyller löften. Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption intensifierar nu jakten på bolaget och dess affärer. Samtidigt framkommer uppgifter om att så många som uppemot 100 hockeyspelare i NHL, elitserien och klubbar i Europa kan ha investerat mångmiljonbelopp i Obol.

Affären Obol växer i proportion. Det s k finansbolagets företrädare håller sig undan och inte heller deras juridiska ombud uppfyller löften. Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption intensifierar nu jakten på bolaget och dess affärer. Samtidigt framkommer uppgifter om att så många som uppemot 100 hockeyspelare i NHL, elitserien och klubbar i Europa kan ha investerat mångmiljonbelopp i Obol.

Enbart i Luleå har sex spelare begärt att få tillbaka totalt sju miljoner kronor. Men totalt kan det röra sig om nära 100 hockeyspelare som har satsat pengar i Obol. Nu har Finansinspektionens kontaktat elitserieklubben Luleå och i sin tur ett antal spelare om hjälp för att få fram fakta om Obol.

Bo Johansson och Jan Saradlic är Obols två företrädare som håller sig undan sedan avslöjandet om bolagets märkliga affärer. På fredagen fanns ändå förhoppningar om ett klarläggande när Finansinspektionen hade ett avtalat möte med Obol. Men varken Johansson eller Saradlic kom.

- Här hade Obol ett gyllene tillfälle att ge sin syn på tingens ordning. Det har de man inte gjort, säger Joachim Schaaf, chef för rättsavdelningen på Finansinspektionen.Det kom inte heller något skriftligt svar på eftermiddagen trots ett löfte. Obols nya juridiska ombud, advokaten Stephan Pleijel, lät meddela:”Arbetet med yttrande till Finansinspektionen har på grund av omständigheter utanför min kontroll försenats. Ett yttrande kan därför inte inges under eftermiddagen som utlovats. Detta beklagas”.

Samtidigt arbetar Finansinspektionen för att samla in material kring det s k finansbolaget. Ytterst är det en fråga om Obols verksamhet ska kräva tillstånd eller inte. Obols affärsidé var att sponsra idrottsklubbar för att nå deras nätverk och därmed få dem som kunder i Obols fond. Därför försöker Finansinspektionen få fram nu antalet investerare och penningbeloppens storlek för att i sin tur få en ökad insyn i verksamheten.

Bo Johansson gjorde tidigt gällande att fonden skulle avvecklas och att pengar ska betalas tillbaka till spararna. Men tystnaden har snarare ökat spekulationerna om tvivelaktiga affärer.Johansson liksom Jan Saradlic ska vistas i Tyskland, enligt uppgift, och har inte kommit till Sverige sedan medias avslöjande.

Nu framkommer också uppgifter om att Jan Saradlic har skrivit över sin villa på sin fru. Han köpte huset på Värmdö utanför Stockholm han i oktober 2006 för 11 miljoner kronor. Från och med den 22 december står hans fru som ägare, uppger Nordnytt.

Den 26 januari ska utredningen vara klar hos Finansinspektionen.
- Då kan vi säga om deras verksamhet i Sverige varit tillståndspliktig eller ej, säger Joakim Schaaf vid Finansinspektionen.
Nu fortsätter samtalen med ett antal hockeyspelare som har investerat mångmiljonbelopp i fonden.  Det finns inga misstankar om oegentligheter och därför erbjuds spelarna anonymitet.

– Jag tror spelarna kommer svara på frågorna. De vill bidra på alla sätt som kan hjälpa dem att få tillbaka pengarna, säger Luleås klubbdirektör Hans Chrunak i Aftonbladet..
– Man blir mer och mer beklämd. Tyvärr tror jag inte längre spelarna har så stora chanser att få tillbaka 100 procent av vad de har satsat, säger Hans Chrunak.

Han befarar att åtskilliga spelare är drabbade.
  – Vi är några personer som diskuterat igenom detta noga. Vi känner till ytterligare spelare i Sverige. Dessutom finns det även folk i Europa, bland annat i Schweiz, och i NHL. Min bedömning är att det måste röra sig om 60–100 spelare, säger Chrunak.

Granskningen fortsätter 
 
 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.