Timrå utreder en bolagisering

En framtid i hockeyns elitserie förutsätter framförhållning. Därför utreder nu Timrå IK möjligheterna med fokus på tre frågor - arenan, ekonomin med en eventuell bolagisering och affärsverksamheten. Om två månader ska utredningen vara klar.

Timrå IK är inne på det sista året av tre med en bestämd strategi. Nu är det dags att ta sikte mot nästa period där de två första åren ska ha detaljerade mål.

– Omvärlden förvandlas snabbare än tidigare, förklarar Timrås ordförande, Christer Ericson i Sundsvalls Tidning.

Arenan upptar mycket av tankarna bland de ansvariga. När klubben byggde om 2003 blev det en av landet mest moderna arenor, men har sedan dess tappat i anseende.

- Vi har till exempel 20 loger, medan de flesta andra har 40-60. Ska vi fortsätta tillhöra eliten måste vi utan tvekan ha en större arena.

I klubben finns tankar på att bolagisera en del av verksamheten. I dag är omsättningen cirka 100 miljoner medan de främsta ligger uppemot 150 miljoner kronor.

- Bolagisering ger en möjlighet att få in mer kapital i föreningen, vilket vi i dag bara kan få genom att göra vinster. Hur mycket det kan bli beror på hur mycket värden, exempelvis arena och restaurang, vi har i föreningen, säger Ericson.

- Värdet kan nog rätt snart komma upp i 100-150 miljoner, och även om vi bara får sälja ut 49 procent av aktierna, en fråga om föreningar ska få sälja ut mer utreds av Riksidrottsförbundet. Men det blir ändå en ganska väsentlig summa.

Christer Ericson frågar sig också hur klubben ska bli bättre på att göra affärer. Nya tider och nya förutsättningar innebär nya krav och nya möjligheter.

- Det är till exempel en utmaning för oss att försöka få nya grupper att komma och kolla på hockey, nu när alla matcher tv-sänds och en del väljer att stanna hemma. Vi måste kanske kunna erbjuda säsongskort som gäller en månad eller tio matcher och även innehåller sådant som förtäring.

- Det är också viktigt att vi breddar marknaden och exempelvis har aktiviteter med spelarna även i Östersund och norra Hälsingland.  

Under 2023-2024 års säsong ökade lönenivån med 21 procent. Vilken yrkesgrupp var så framgångsrik vid förhandlingsbordet?

Rätt svar är ishockeyns SHL-spelare. 

Vad som oroar är att klubbarnas intäkter inte ökade i samma utsträckning som kostnaderna. Posten spelarlöner ökade med 23 miljoner kronor jämfört med 2022-2023 års säsong.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.