"De kan bilda Underhållningsidrott AB"

"De kan bilda Svensk Underhållningsidrott AB medan vi andra kan fortsätta i RF och få stöd från stat och regering!", anser Svenska Fäktförbundets ordförande, Lars Liljegren, och ser det som ett alternativ till att 51-procentsregeln måste behållas. Han ser en risk i att svensk idrott splittras av aktiediskussionerna.

Lars Liljegren är en erfaren ledare inom svensk idrott och var de mindre idrotternas kandidat 2005 när Karin Mattsson Weijber valdes till RF:s nye ordförande.

"Fotbollen splittrar idrotten"

Nu leder han Svenska Fäktförbundet och följer diskussionerna runt nya regler för ökad bolagisering inom idrotten. Lars Liljegren anser att fotbollen splittrar svensk idrott med förslagen om förändra villkor.

- Vi vill att svensk idrott håller samman omkring de principer, bl.a. folkrörelsens grunder, som hittills präglat utvecklingen, fastslår Liljegren.

Han är noga med att framhålla bakgrunden till idrottens framgångar.

"Tack vare folkrörelsekaraktären"

- Svensk idrottsrörelse är en av världens starkaste rörelser med en bredd, som uppmärksammas internationellt. Det ideella ledarskapet tillför svensk idrott stora resurser. Om ideella ledare fick betalt för den tid vi lägger ned motsvarande en fritidsledarlön och social avgifter, skulle det kosta stat och kommun uppemot 20 miljarder kronor om året.

Liljegren tycker att idrotten har en skyldighet i att värna om historien:

- Det är ingen tvekan om att folkrörelsekaraktären, och den därmed starka politiska kraft som idrotten utgör, också har varit avgörande för kommunernas satsningar på bl.a. idrottsanläggningar och annat stöd till föreningslivet.

Små förbunden som drabbas

Liljegren ser en risk om idrotten förändrar sina grunder och inte minst tror han att de små förbunden kan drabbas hårt.

Nu föreslår Lars Liljegren och Svenska Fäktförbundet en utredning om att formellt splittra svensk idrott i två organisationer.

- Den ena organisationen är dagens, präglad av demokrati, med RF som högsta beslutande instans.

- De får klara sig själva

- Den andra organisationen för förbund och föreningar är att helt klara sig själva eller bilda ”Svensk Underhållningsidrott AB”, säger Liljegren, väl medveten om att uttalandet kommer bli omdiskuterat.

Han tillägger:

- De företag som ingår i den organisationen får självfallet inget stöd från stat och kommun, och de ska naturligtvis betala kostnaderna för t.ex. polisinsatser på samma villkor som företag får göra för närvarande.

Hans G (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 19:53

1. De kan bilda underhållningsidrott AB

Lars Liljegren har helt rätt, FR behöver förändras. Redan för fem år sedan föreslog vår förening att RF skulle uppdelas på ett sätt som motsvarar dagens verklighet. Underhållningsidrotten - elitidrotten med dess problem är ju inget att ha som förebild för den som vill utöva fysiska aktiviteter för att vårda sin kropp och själ. Friskis & Svettis har vid förra RF-stämman framfört, att de inte känner sig hemma i den struktur som RF har. RF med Karin M W i spetsen fortsätter att hävda att vi ska ha en sammanhållen idrottsrörelse. För vems skull? Min uppfattning är att de omvärldsförändringar som pågår, kommer ändå att leda till att RF-strukturen måste förändras radikalt.

Brommapojkarna har sålt spelare i  rekordomfattning de senaste två åren. Det har varit så lukrativt att styrelsen nu har mod att säga nej till anbud på forwarden Alladoh  Det är vad Sportbladet uppger på tisdagseftermiddagen

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Inte en dag utan att norsk media rapporterar att skid-VM i Trondheim var ett ekonomiskt fiasko. Tidigare har meddelats att 34 miljoner saknades, nu har beloppet vuxit till över 50 miljoner och Åsne Havnelid, ordförande i styrelsen för VM-bolaget ber om ursäkt och säger att hon avstår sitt årsarvode på 250 000 kronor.

Oredan tvingar det norska skidförbundet till kraftfulla besparingar samt varsla om uppsägningar. Stjärnan Therese Johaug  säger till VG

- Jag är chockad, hur är det möjligt? Det är en vansinnigt stor summa pengar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Svenskarna är vana vid att det finns TV-bilder från allsköns idrott, oavset var och när något utspelas . Nu kommer något alldeles unikt.Streamingtjänsten Pluto TV intyroducerar ett samarbete  via All Women’s Sports och Sportkanalen AWSN Network för att dygnet runt kunna sända damsport tillgängligt för svenska TV-tittare – helt gratis dygnet runt. Utbudet ska omfatta  över 2 500 timmar direktsänd damsport årligen

En drömaffär. Öster från  Växjö fick möjlighet att värva Allsvenska 19-årige Youssoupha Sanyang i fjol. Nu får Växjö-klubben möjlighet att tjäna närmare 40 miljoner när tjeckiska mästarlaget Slavia Prag i en rekordaffär vill köpa den tekniske fotbollsspelaren frpn Gambia.

Han  har imponerat stort i inledningen av allsvenskan med sin fart och teknik. På det viset har han blivit uppmärksammad och även blivit en publikfavorit.