"De kan bilda Underhållningsidrott AB"

"De kan bilda Svensk Underhållningsidrott AB medan vi andra kan fortsätta i RF och få stöd från stat och regering!", anser Svenska Fäktförbundets ordförande, Lars Liljegren, och ser det som ett alternativ till att 51-procentsregeln måste behållas. Han ser en risk i att svensk idrott splittras av aktiediskussionerna.

Lars Liljegren är en erfaren ledare inom svensk idrott och var de mindre idrotternas kandidat 2005 när Karin Mattsson Weijber valdes till RF:s nye ordförande.

"Fotbollen splittrar idrotten"

Nu leder han Svenska Fäktförbundet och följer diskussionerna runt nya regler för ökad bolagisering inom idrotten. Lars Liljegren anser att fotbollen splittrar svensk idrott med förslagen om förändra villkor.

- Vi vill att svensk idrott håller samman omkring de principer, bl.a. folkrörelsens grunder, som hittills präglat utvecklingen, fastslår Liljegren.

Han är noga med att framhålla bakgrunden till idrottens framgångar.

"Tack vare folkrörelsekaraktären"

- Svensk idrottsrörelse är en av världens starkaste rörelser med en bredd, som uppmärksammas internationellt. Det ideella ledarskapet tillför svensk idrott stora resurser. Om ideella ledare fick betalt för den tid vi lägger ned motsvarande en fritidsledarlön och social avgifter, skulle det kosta stat och kommun uppemot 20 miljarder kronor om året.

Liljegren tycker att idrotten har en skyldighet i att värna om historien:

- Det är ingen tvekan om att folkrörelsekaraktären, och den därmed starka politiska kraft som idrotten utgör, också har varit avgörande för kommunernas satsningar på bl.a. idrottsanläggningar och annat stöd till föreningslivet.

Små förbunden som drabbas

Liljegren ser en risk om idrotten förändrar sina grunder och inte minst tror han att de små förbunden kan drabbas hårt.

Nu föreslår Lars Liljegren och Svenska Fäktförbundet en utredning om att formellt splittra svensk idrott i två organisationer.

- Den ena organisationen är dagens, präglad av demokrati, med RF som högsta beslutande instans.

- De får klara sig själva

- Den andra organisationen för förbund och föreningar är att helt klara sig själva eller bilda ”Svensk Underhållningsidrott AB”, säger Liljegren, väl medveten om att uttalandet kommer bli omdiskuterat.

Han tillägger:

- De företag som ingår i den organisationen får självfallet inget stöd från stat och kommun, och de ska naturligtvis betala kostnaderna för t.ex. polisinsatser på samma villkor som företag får göra för närvarande.

Hans G (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 19:53

1. De kan bilda underhållningsidrott AB

Lars Liljegren har helt rätt, FR behöver förändras. Redan för fem år sedan föreslog vår förening att RF skulle uppdelas på ett sätt som motsvarar dagens verklighet. Underhållningsidrotten - elitidrotten med dess problem är ju inget att ha som förebild för den som vill utöva fysiska aktiviteter för att vårda sin kropp och själ. Friskis & Svettis har vid förra RF-stämman framfört, att de inte känner sig hemma i den struktur som RF har. RF med Karin M W i spetsen fortsätter att hävda att vi ska ha en sammanhållen idrottsrörelse. För vems skull? Min uppfattning är att de omvärldsförändringar som pågår, kommer ändå att leda till att RF-strukturen måste förändras radikalt.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.