”Nu är förbundens monopol hotat"
Marknadsdomstolen ska ta beslut om det är rätt eller fel när bilsportförbundets vill hindra medlemmar från att delta i tävlingar som inte är sanktionerade av förbundet. På andra sidan står konkurrensverket, som menar att den nuvarande regeln är ett brott mot konkurrenslagen.
Olika åsikter
Det är inte första gången konkurrensverket går en rond mot idrottsrörelsen. Så sent som i tisdags fattade marknadsdomstolen ett beslut kring hockeyligans regel om att inte tillåta korttidskontrakt, vilket gjort att elitserieklubbar förbjudits att kontraktera lockoutade NHL-spelare.
Konkurrensverket motsatte sig regeln och menade att en klubb som ansåg sig ha råd med en NHL-spelare, skulle få kontraktera denne. Först beslutade marknadsdomstolen i konkurrensverkets favör, men efter ett överklagande ändrade de sig och gick på hockeyligans linje. Här kan ni läsa mer om det beslutet.
Tvisten med bilsportförbundet har pågått sedan våren 2011.
Fick inte arrangera tävling
Den som började det hela var Fredrik Skoghag. Han hade i flera år arrangerat tävlingar åt svenska bilsportförbundet, men efter att han känt sig motarbetad av racingutskottet valde han att bilda svenska motoralliansen (SMA), som bedrev en egen tävlingsverksamhet. Problemet var dock att Fredrik Skoghag fortsatte att vara medlem i Svenska Bilsportförbundet.
Enligt bilsportförbundets stadgar får inte en person med tävlingslicens medverka i tävlingar hos arrangörer utanför förbundets regi. Nu gjorde sig Fredrik Skoghag skyldig till det och han anmäldes till riksidrottsnämnden, som skulle sätta stopp för hans verksamhet. Då valde Fredrik Skoghag att anmäla bilsportförbundet till konkurrensverket.
- Sporten gynnas av att det finns flera aktörer. Ett monopol gynnar enbart dem som sitter på det, går man med förlust ett år höjer man bara priserna till nästa år, förklarade Fredrik Skoghag för SvD.
Ville öppna upp för fler aktörer
Konkurrensverket valde att gå på Fredrik Skoghags linje och i maj 2011 meddelades det att bilsportförbundets nuvarande regler inte var förenliga med konkurrenslagen.
Beslutet tvingade bilsportförbundet att riva upp reglerna på totalförbudet för förbundets medlemmar att delta i tävlingar som inte var anordnade av en aktör kopplad till förbundet.
- Vi vill slå vakt om konkurrensen och öppna för licensierade bilförare och funktionärer att delta i tävlingar som inte arrangerats av bilsportförbundet. Fler arrangörer ska kunna konkurrera och anordna tävlingar, menade konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Möttes av ett ramaskri
Beslutet skapade ramaskri hos idrottsrörelsen som ansåg att det stred mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Där står att en förening har rätt att själv författa sina stadgar och regler utan att någon lägger sig i. Att konkurrensverket ville ändra bilsportens regler ansåg man strida mot denna lag och därför skickade bilsportförbundet in ett överklagande mot beslutet till marknadsdomstolen i september 2011.
I överklagandet stod bland annat att ”medlemskapet i en idrottsförening är frivilligt och en medlem kan när som helst välja att avsluta sitt medlemskap.
Medlemskapet är ett avtal mellan medlemmarna i organisationen, som innebär att den enskilde individen, så länge medlemskapet består, ska följa de regler som antagits”.
Slutgiltigt beslut kan bli vägledande
Nu väntar alla med spänning på torsdagens besked. Skulle marknadsdomstolen döma i konkurrensverkets favör, befarar riksidrottsförbundet att hela den ideella idrottsrörelsen är hotad. Beslutet skulle på så sätt få stora konsekvenser för hela idrotten, inte bara bilsportförbundet.
- Idag får klubbarna ett aktivitetsstöd på 630 miljoner kronor. Snedvrider det konkurrensen? Svaret är ja om konkurrensverket följer sin logik att jämställa ideella föreningar med företag. Och en kommun skulle då inte heller kunna subventionera en hallhyra till en förening utan att det anses snedvrida konkurrensen, förklarar riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber för SvD.
En annan farhåga är att den grundläggande solidariteten inom idrottsrörelsen ska luckras upp. Därför menar bilsportsförbundets förbundsdirektör Thomas Jansson att det är en principiell fråga.
Överdrivna farhågor
Det handlar inte om att andra aktörer ska konkurrera med förbundet, utan att medlemmar som utbildats i förbundets regi och jobbar för dem samtidigt inte ska kunna öppna egen låda. Han jämför det med en företagsanställd som samtidigt skulle arbeta som konsult åt andra företag inom samma bransch.
Konkurrensverket menar å sin sida att farhågorna är överdrivna. De vill inte likställa föreningarna med företag, men tycker att den nuvarande regeln försvårar för konkurrenter att arrangera tävlingar.
- Svenska Bilsportförbundets agerande riktar sig mot de egna leden och skrämmer dem genom att hota med indragen licens. På så sätt försvårar man för konkurrenterna, förklarar Per Karlsson, chefsjurist på konkurrensverket.
Framtiden är redan här
Oavsett beslutet går det inte att förneka att privata alternativ gör allt mer anspråk inom idrotten.
De senaste åren har allt fler privata alternativ uppkommit jämsides med förbundets verksamhet. Inom fotbollen finns idag ett antal alternativa akademier och utbildningar till Svenska Fotbollförbundet.
Flera andra idrotter är också på väg dit. Många av idrotterna har alltid haft kommersiella intressen som konkurrerat sida vid sida, medan andra har varit ensamma. För att överleva den nya tiden bör idrottsrörelsen se över sin verksamhet på nytt. Där kan marknadsdomstolens dom komma väl till pass.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.