Timrå inleder räddningsplanen

Timrå IK kan inleda räddningsplanen och flykten undan en 80-miljonersskuld. Kommunstyrelsen sa ja på måndagen till en rekonstruktion. Det kostar åtskilliga miljoner, men alternativet hade blivit ännu dyrare.
Timrås ordförande Tommy Andersson börjar trots allt se ljuset vid horisonten. Foto: Robin Nordlund, Scanpix


Det var på måndagens extrainsatta kommunstyrelsemöte som klartecknet kom.

Kommunen avstår ett pantbrev på 7 miljoner kronor och accepterar att få tillbaka 25 procent av fordran på 23,6 miljoner kronor.

Nästa fråga är vad klubbens 166 fordringsägare tycker om situationen. 25 procent betalt eller inget alls, är budet.

Övervägde alternativ

På det här viset ska skulder på 44 miljoner försvinna. Av totalt 80 miljoner som saknas...

Förslaget från oppositionen om att kommunen skulle köpa klubbens arena för 35 miljoner kronor visade sig vara mindre bra.

- Det skulle inte ha hjälpt Timrå IK samtidigt som det hade blivit en dyrare lösning för kommunen, säger Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande till st.nu.

Lindstrand medger också:

- Vi sa okej till att titta på det. Vi ville inte avfärda något. Under dagens möte var rekonstruktören med på telefon och det visade sig att oppositionens förslag inte var hållbart.

Överens med klubben

Ärendet kommer nu att gå vidare till ett extra kommunfullmäktige som hålls den 27 maj.

Kommunens politiker har engagerat sig ordentligt i kampen för att rädda föreningen.

Alla tycks överens, klubbens ansvariga och kommunens ansvariga, det här är enda möjligheten att rädda verksamheten i klubben.

Levt på lånad tid

Krisrapporterna har blivit till vardag de senaste åren och Timrå IK har levt på lånad tid. Nu försvann elitserieplatsen, och därmed alla miljoner från Hockeyligan, men samtidigt är det enda vägen ur skuldfällan.

Nu betalar staten lönerna för april och maj och sammanlagt gäller det 3,7 miljoner kronor för 260 personer. Om rekonstruktionen lyckas ska klubben står för 25 procent, alltså 925 000 kronor.

202 personer i Timrå IK och 58 personer i dotterbolaget Conferera. Så många personer finns med på en lista som klubben via rekonstruktionsansvarige advokaten Mats Emthén har skickat till länsstyrelsen. Emthén som nu börjar luttrad, han utförde samma uppdrag i Leksands IF.

Hallin gick i spetsen

Spelarnas kontrakt gick kontrakten ut sista april och av de dyraste dyraste (Radek Smolenak 178 000 kr, Sebastian Erixon 165 094 kr, Matthew Murley 159  500 kr Niklas Nordgren 128 405 kr, Daniel Bellissimo 98 892 kronor) fick de bara lön via skattsedeln under den månaden.

Nu bygger klubben upp en ny trupp. På måndagen var nio spelare klara. I spetsen gick lagkaptenen Per Hallin, lagkapten i vintras. 

- Att just han valde att fortsätta i Timrå har stort symbolvärde när klubben nu ska resa sig ur askan efter den ekonomiska grillningen, säger Kent Norberg, Timrås sportchef.

Per Hallin fick i vintras ta emot en tröja med nummer 500 på ryggen. Han kom totalt upp i 538 matcher och med en fortsättning lär han slå rekordhållarens Robert Carlssons 563 matcher.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Henrik (inte verifierad)

tis, 2013-05-14 11:55

1. Betala, betala....

På ett sätt är det ju otroligt vad vi skattebetalare, oavsett om vi är hockeyfrälsta eller inte, får betala. Först entrébiljetterna sedan spelarnas löner via skattsedeln :). Malmö, Leksand och Timrå - vilken blir nästa lönegranatiklubb ?

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.