Sportjättar vill vara utan päls
Pälsfria listan är namnet på den lista som tagits fram av det internationella nätverket Fur Free Alliance under projektnamnet Fur Free Retailer Program.
94 svenska företag på listan
Bakom Fur Free Alliance står 30 djurrätts- och djurskyddsorganisationer från hela världen, bland annat Djurens Rätt i Sverige. Gemensamt är att de alla arbetar för en pälsfri värld.
Den världsomspännande listan har i dag 297 företag som via avtal försäkrat att de inte säljer, eller kommer att sälja, klädesplagg eller accessoarer med päls från djur.
94 av dessa har verksamhet i Sverige. Tre av dessa i sin tur är alltså sportjättarna Stadium, Intersport och Team Sportia.
Påverka andra aktörer
Ulf Kinneson, vd för Intersport med över 150 butiker runt om i landet, förklarar i Djurens Rätts medlemstidning Djurens Rätt att pälsfria listan är ett viktigt steg i Intersports arbete med att visa samhällsengagemang.
- Intersport tar avstånd ifrån att djur avlivas för sin päls skull och har under en längre tid haft pälsfria butiker, men i och med beslutet kommuniceras ställningstagandet tydligare till våra kunder. Vi tror även att det kan påverka andra aktörer i branschen att skriva på listan. Tillsammans kan vi göra ännu större skillnad, säger Ulf Kinneson.
Intersports vd hoppas att företagets ställningstagande har inverkan både på pälsindustrin och andra företag i branschen – i det sistnämnda fallet att också bli pälsfria.
Positiv reaktion från kunderna
Reaktionen från kunderna har varit positiv, enligt Ulf Kinneson:
- Vi har fått massvis av positiva reaktioner på vårt beslut, inte minst i sociala medier, säger han till tidningen Djurens Rätt.
Stadium, Nordens största sportkedja, har också skrivit på och är med på listan. Även Stadium har goda erfarenheter att berätta om.
- År 2011 tog Stadium beslutet att bli en pälsfri kedja. Vi kan inte påvisa på några konkreta resultat i form av ökad försäljning eller varumärkesvärde. Sedan vårt deltagande har dock responsen varit väldigt positiv både externt och internt, säger Stadiums PR- och informationschef Ebba Seidlitz till Idrottens Affärer.
Kunderna ska känna sig trygga
Det var flera sammanhängande anledningar till beslutet, som gäller Stadiums samtliga 150 butiker i Sverige, Danmark och Finland.
- Genom vårt deltagande i Fur Free Alliance vill vi att våra kunder ska känna sig trygga med produkterna vi erbjuder. För oss är det viktigt att tydligt visa vad vi står för både gentemot våra kunder och leverantörer, och att agera efter dessa värderingar, säger Ebba Seidlitz.
Claes Forsberg, vd för Svenskt Sportforum, branschorganisation för tillverkare, leverantörer och återförsäljare av sport- och fritidsartiklar i Sverige, säger till Idrottens Affärer:
- Det är viktigt att våra medlemsföretag tar ställning helhjärtat och med stor trovärdighet. Ett engagemang som detta måste förankras internt hos alla anställda. Då blir det en viktig och seriös ingrediens i varumärket. Därmed blir det i sin tur betydelsefullt för kunderna och avgör vad och var de handlar.
Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt, säger om sportkedjornas engagemang:
- Jag är oerhört glad över det ökande intresset hos företagen att visa att de tar ställning. Djurskydd har blivit en naturlig del av deras etiska arbete och det är något som är viktigt för många människor. Det är glädjande att företag alltmer börjar titta på alternativa material, så att kunderna kan köpa snygga och funktionella kläder utan att djur lidit för dem.
Räven hör också till de grupper som utnyttjas för klädindustrin, men i Sverige vill allt flera företag inte veta av utnyttjandet av djur.
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.