Regeringen vill ha eventstrategi

Hoppet om en nationell strategi för idrottsevenemang ökar. På torsdagen kom idrottsminister Gabriel Wikström och näringsminister Mikael Damberg till Falun för att träffa samordningsgruppen för internationella evenemang.
Skidförbundets vd, Niklas Carlsson, informerade ministrarna Gabriel Wikström och Mattias Damberg

 

Skid-VM i Falun är ett bra exempel på hur det egentligen inte kan gå till. Det är kommunen och invånarna som tar riskerna för att ett internationellt evenemang ska kunna genomföras.

VM på egna villkor

Från början var det ett gemensamt initiativ från skidförbundet och entusiaster i Falun. Kommunen hakade på, projektet växte  och parterna enades om en ansökan.

Falun fick klartecken från Internationella Skidförbundet (FIS) och i samma stund stod det också klart att det var på lokal nivå i Dalarna som man fick ta riskerna. Från regeringen kom ingen hjälp och ändå tjänar staten framför allt på skatter.

Den här ekvationen för evenemang är varken klok, vettig eller rättvis, är en samstämmig uppfattning.

Karin Mattsson Weijber protesterade

I en krönika här på Idrottens Affärer skrev RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber:

”Vi är förväntansfulla, dessvärre också luttrade. Arrangemangen bidrar till det långsiktiga arbetet att bygga Sveriges varumärke generellt, och skapa en känsla för vårt land. Staten är en vinnare på varje evenemang, och behöver kliva in i en mer aktiv roll i vårt arbete. 

Det är dags för en förändring. Vi har i åratal mött mängder av politiska beslutsfattare som varit positiva till fler evenemang, men när det kommer till handling har inte mycket skett”. 

Hävdade Karin Mattsson Weijber bestämt och efterlyste handling. Det dröjde tre dagar efter statsminister Stefan Löfven hade följt invigningen.

Gemensamt jobb

Gabriel Wikström och Mikael Damberg anlände till Falun sedan Stefan Löfven klart uttryckt att inte heller han har en annan uppfattning i fråga om inrättandet av en gemensam strategi. Därför var det förvånande vid besöket i Falun att han inte hade några besked att ge.

Men nu sker framsteg. 

Ministrarna Wikström och Damberg kom med kort varsel för att få en bild av idrottens och besöksnäringens tankar om en strategi för att få fler internationella evenemang till Sverige.

- Regeringen ser positivt på att vi får fler internationella idrottsevenemang, fastslog Gabriel Wikström. 

Ska träffas igen

- Nu har vi, idrottsrörelsen, besöksnäringen och regeringen, haft ett första positivt samtal om hur vi kan samverka för att Sverige även fortsättningsvis ska locka till sig stora evenemang.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, medgav också hur viktig besöksnäringen är:

- Det är en modern svensk basnäring. Regeringen ser att konkurrensen hårdnar och att andra länder har gjort mycket mer. 

- Därför är vi beredda att ta krafttag för fler internationella evenemang som stärker besöksnäringen, säger.

På mötet gav skidförbundets vd, Niklas Carlsson, en bild av arbetet och samverkan kring pågående skid-VM. Parterna diskuterade framför allt hur samverkan ska kunna se ut framöver och har för avsikt att träffas igen. Vid mötet deltog även Karin Mattsson Weijber.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

r b (inte verifierad)

fre, 2015-02-27 13:56

1. tack för det, viktigt och

tack för det, viktigt och intressant ! alla är, eller bör vara medvetna om den idrottsliga besöksnäringens betydelse nationalekonomiskt likasom regionalt och lokalt; vad jag efterlyser är mera "idrottens samhällsvärde, sett ur ett folkhälsoperspektiv... " se detta inlägg som en efterlysning av !

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2015-03-01 20:00

2. Event till Sverige

Äntligen har man börjat prata i dessa termer. Ändå sa man Nej till en utredning om möjligheterna att söka vinter-OS. Samma politiker vill idag satsa hur mycket som helst på att undersöka möjligheten att söka medlemskap i NATO med argumentet "att det kan ju aldrig skada att utreda möjligheterna. Och med defensiva rikspolitiker öppnar det för lokala politiska troféjägare att vrida på debatten. Senast en ledarskribent i en av Dalatidningarna som menar att hoppbackarna har byggts för en handfull svenska hoppare. Verkligheten är ju att "utan backar inget VM" eftersom det är ett Nordiskt VM. Krasst räknat bör dom som får intäkterna också vara med och betala kostnaderna. Hur mycket moms och företagsskatter tror Ni har flutit in genom VM? All denna skatt går ju direkt till statskassan.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.