Regeringen vill ha eventstrategi

Hoppet om en nationell strategi för idrottsevenemang ökar. På torsdagen kom idrottsminister Gabriel Wikström och näringsminister Mikael Damberg till Falun för att träffa samordningsgruppen för internationella evenemang.
Skidförbundets vd, Niklas Carlsson, informerade ministrarna Gabriel Wikström och Mattias Damberg

 

Skid-VM i Falun är ett bra exempel på hur det egentligen inte kan gå till. Det är kommunen och invånarna som tar riskerna för att ett internationellt evenemang ska kunna genomföras.

VM på egna villkor

Från början var det ett gemensamt initiativ från skidförbundet och entusiaster i Falun. Kommunen hakade på, projektet växte  och parterna enades om en ansökan.

Falun fick klartecken från Internationella Skidförbundet (FIS) och i samma stund stod det också klart att det var på lokal nivå i Dalarna som man fick ta riskerna. Från regeringen kom ingen hjälp och ändå tjänar staten framför allt på skatter.

Den här ekvationen för evenemang är varken klok, vettig eller rättvis, är en samstämmig uppfattning.

Karin Mattsson Weijber protesterade

I en krönika här på Idrottens Affärer skrev RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber:

”Vi är förväntansfulla, dessvärre också luttrade. Arrangemangen bidrar till det långsiktiga arbetet att bygga Sveriges varumärke generellt, och skapa en känsla för vårt land. Staten är en vinnare på varje evenemang, och behöver kliva in i en mer aktiv roll i vårt arbete. 

Det är dags för en förändring. Vi har i åratal mött mängder av politiska beslutsfattare som varit positiva till fler evenemang, men när det kommer till handling har inte mycket skett”. 

Hävdade Karin Mattsson Weijber bestämt och efterlyste handling. Det dröjde tre dagar efter statsminister Stefan Löfven hade följt invigningen.

Gemensamt jobb

Gabriel Wikström och Mikael Damberg anlände till Falun sedan Stefan Löfven klart uttryckt att inte heller han har en annan uppfattning i fråga om inrättandet av en gemensam strategi. Därför var det förvånande vid besöket i Falun att han inte hade några besked att ge.

Men nu sker framsteg. 

Ministrarna Wikström och Damberg kom med kort varsel för att få en bild av idrottens och besöksnäringens tankar om en strategi för att få fler internationella evenemang till Sverige.

- Regeringen ser positivt på att vi får fler internationella idrottsevenemang, fastslog Gabriel Wikström. 

Ska träffas igen

- Nu har vi, idrottsrörelsen, besöksnäringen och regeringen, haft ett första positivt samtal om hur vi kan samverka för att Sverige även fortsättningsvis ska locka till sig stora evenemang.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, medgav också hur viktig besöksnäringen är:

- Det är en modern svensk basnäring. Regeringen ser att konkurrensen hårdnar och att andra länder har gjort mycket mer. 

- Därför är vi beredda att ta krafttag för fler internationella evenemang som stärker besöksnäringen, säger.

På mötet gav skidförbundets vd, Niklas Carlsson, en bild av arbetet och samverkan kring pågående skid-VM. Parterna diskuterade framför allt hur samverkan ska kunna se ut framöver och har för avsikt att träffas igen. Vid mötet deltog även Karin Mattsson Weijber.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

r b (inte verifierad)

fre, 2015-02-27 12:56

1. tack för det, viktigt och

tack för det, viktigt och intressant ! alla är, eller bör vara medvetna om den idrottsliga besöksnäringens betydelse nationalekonomiskt likasom regionalt och lokalt; vad jag efterlyser är mera "idrottens samhällsvärde, sett ur ett folkhälsoperspektiv... " se detta inlägg som en efterlysning av !

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2015-03-01 19:00

2. Event till Sverige

Äntligen har man börjat prata i dessa termer. Ändå sa man Nej till en utredning om möjligheterna att söka vinter-OS. Samma politiker vill idag satsa hur mycket som helst på att undersöka möjligheten att söka medlemskap i NATO med argumentet "att det kan ju aldrig skada att utreda möjligheterna. Och med defensiva rikspolitiker öppnar det för lokala politiska troféjägare att vrida på debatten. Senast en ledarskribent i en av Dalatidningarna som menar att hoppbackarna har byggts för en handfull svenska hoppare. Verkligheten är ju att "utan backar inget VM" eftersom det är ett Nordiskt VM. Krasst räknat bör dom som får intäkterna också vara med och betala kostnaderna. Hur mycket moms och företagsskatter tror Ni har flutit in genom VM? All denna skatt går ju direkt till statskassan.

Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år. 

 Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.  

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot  Slovakien samma dag.  Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.